Gereedschap Reparatie in Photoshop

Eenvoudig retoucheren van gelaatstrekken in Photoshop

Scott Kelby schreef Adobe Photoshop voor Lightroom-gebruikers. Waarom je dat boek nodig hebt als Lightroom-gebruiker? Er zijn bewerkingen die je in Lightroom gewoonweg niet kunt doen. Het combineren van twee foto’s, professioneel retoucheren van een portret, het verwijderen van storende elementen enzovoort. We geven je deze maand aan de hand van wat voorproefjes uit het boek een indruk van wat je in het boek kunt verwachten. Dit voorproefje behandelt het eenvoudig retoucheren van gelaatstrekken in Photoshop.

Eenvoudig retoucheren van gelaatstrekken in Photoshop

Ken je die veelgehoorde term ‘Photoshopmagie’? Ja, die. Nou, je staat op het punt om het zelf mee te gaan maken. We hebben al jaren het filter Uitvloeien, waarmee je met een penseel delen van je onderwerp kunt verplaatsen alsof ze van stroop zijn gemaakt. Het is ongelooflijk handig voor het retoucheren, maar Adobe heeft dit filter onlangs naar een geheel nieuw niveau gebracht door gezichtsherkenning toe te voegen. Nu zijn dingen die eerst veel handigheid vereisten eenvoudig door middel van een schuifregelaar uit te voeren. Dat is op zijn zachtst gezegd geweldig.

STAP EEN:

Selecteer in Lightroom de foto die je wilt retoucheren en druk vervolgens op Command-E (pc: Ctrl-E) om deze naar Photoshop over te brengen. (Ik ben me ervan bewust dat ons onderwerp hier geen retouche van het gezicht nodig heeft, maar ik moest een foto uitkiezen om te retoucheren, dus …) Ga nu naar het menu Filter en kies Uitvloeien (zie afbeelding) of gebruik de sneltoets Command-Shift-X (pc: Ctrl-Shift-X).

STAP TWEE:

Het dialoogvenster Uitvloeien verschijnt (zie afbeelding), met een gereedschapsbalk aan de linkerkant en schuifregelaars aan de rechterkant. Zoals ik hierboven al zei, gebruikt dit filter gezichtsherkenning om automatisch gedeelten van een gezicht toe te wijzen aan schuifregelaars in het gedeelte Gezicht uitvloeien. Als je een gedeelte wilt aanpassen, hoef je alleen maar de bijbehorende schuifregelaar naar links te slepen om dat gebied of die gelaatstrek te verkleinen of naar rechts om dat gedeelte te vergroten. Hier sleepte ik de schuifregelaar Gezichtsbreedte in het gedeelte Gezichtsvorm onderaan naar links om haar gezicht te versmallen.

TIP: OMGAAN MET GROEPSFOTO’S

Als er meer dan één persoon op de foto staat die je aan het retoucheren bent, wordt dit automatisch herkend door Uitvloeien en kun je kiezen welk gezicht je wilt aanpassen door het te kiezen in de vervolgkeuzelijst Kies gezicht bovenaan in het gedeelte Gezicht uitvloeien. Elk gezicht wordt weergegeven als Gezicht #1, Gezicht #2 enzovoort.

STAP DRIE:

Het verbazingwekkendste hieraan is hoe naadloos deze aanpassingen worden gemaakt: alles beweegt, vermindert of vergroot heel natuurlijk. Als je nog een aantal schuifregelaars versleept zul je zien wat ik bedoel. Hier heb ik in het gedeelte Gezichtsvorm de schuifregelaar Kaaklijn naar links geschoven om de kaaklijn een beetje smaller te maken (dit is een van mijn favoriete aanpassingen in Gezicht uitvloeien). Ik heb ook haar kinhoogte aangepast en vervolgens haar voorhoofd een klein beetje opgerekt (soms gaan gedeelten, die eerst niet opvielen, bij het aanpassen van een ander gedeelte ineens wel opvallen). Vervolgens ging ik naar het gedeelte Neus en versmalde ik haar neus een beetje (ik weet het, ze had het niet nodig, maar het zou wel een heel saai project worden als ik sommige dingen niet zou aanpassen om je te laten zien hoe het moet).

STAP VIER:

Andere aanpassingen waarvan ik denk dat ze bijzonder handig zijn, vind je in het gedeelte Mond. De schuifregelaar Glimlach is goed wanneer je een goede foto hebt gemaakt, maar je onderwerp lacht niet of wanneer je een grotere of bredere glimlach wilt (hier sleepte ik de schuifregelaar Glimlach naar rechts om haar een grotere glimlach te geven, waarna ik haar glimlach verbreedde door de schuifregelaar Mondbreedte naar rechts te slepen en vervolgens haar Bovenlip iets aan te passen). Het mooie hiervan is dat als je een schuifregelaar op de een of andere manier verplaatst en het ziet er niet goed uit, je de schuifregelaar gewoon weer naar 0 (nul) kunt slepen.

Het eerste voorproefje uit Adobe Photoshop voor Lightroom-gebruikers over het vervangen van een saaie lucht vind je HIER. Het 3de voorproefje over het wegwerken van lelijke halo’s langs randen vind je HIER. Het 4de voorpeofje over het gereedschap Reparatie vind je HIER. Meer over Scott Kelby en zijn boeken lezen? HIER vind je alles wat er op dit blog over hem te vinden is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.