Verrassing: nieuwe iPad’s

Apple heeft gisteren met stille trom twee nieuwe iPad’s uitgerold. Een Air en een Mini, beiden voorzien van een razendsnelle A12 SoC.

Meestal presenteert Apple nieuwe hardware met veel tamtam. Maar soms ook niet, zoals gisteren. Toen stonden er ineens twee nieuwe iPad’s klaar in de winkel van Apple (en inmiddels ook wel elders gokken we). Het betreffen een nieuwe iPad Air 2019 en een iPad Mini. Ze zijn beiden iets duurder dan de iPad 2018, maar beschikken over een gelamineerd scherm met uitgebreide kleurweergave én de meest recente A12 SoC. Dezelfde die ook gebruikt wordt in de laatste modellen iPhone (XS, XS Max en XR). Kortom: snelle jongens. Inmiddels indiceren de eerste benchmarks dat zowel de Air als de Mini voorzien zijn van 3 GB RAM, 1 GB meer dan de iPad 2018 en in lijn met wat er ook in de iPhone XR aanwezig is. Verder heeft de Air een 10,5 inch scherm in tegenstelling tot de 9,7 inch van de ‘gewone’ iPad.

Keuzes

Door de nieuwelingen wordt het ineens wel erg druk met verschillende iPad-modellen. Voor een ieder die op zoek is naar een compact modelletje is de keuze simpel: ga voor een Mini. Wil je een groter scherm, dan wordt de keuze een stuk moeilijker. Je kunt nu kiezen uit de iPad 2018, het ‘budgetmodel’ voorzien van een A10 SoC, de dure iPad Pro 2018 10,5 inch met net weer een tikkie meer RAM en een iets uitgebreidere A12X SoC en de nieuwe iPad Air 2019. Feitelijk is dat dus de middenklasser. Met name de keuze tussen een iPad Air 2019 en een Pro is nu ingewikkeld. Beide modellen (maar ook de Mini) ondersteunen de Apple Pencil, dus daar hoef je alvast geen Pro meer voor te hebben. Gelamineerd scherm met extra ruime kleurweergave? Hebben ze allebei. Ruime opslagmogelijkheden? De nieuwe Air is leverbaar met een opslagruimte van 64 GB of 256 GB; de Pro trekt desgewenst door naar 1 TB. Bedenk echter dat apps voor iOS relatief compact zijn, het zijn vooral de gegevens die ruimte innemen tijdens het gebruik. En dan blijkt 256 GB erg veel te zijn. 64 GB is voor de gemiddelde gebruiker die vooral mailt, browset en af en toe een game speelt ook nog wel te doen. Wat de Pro ook nog achter de hand heeft is een model met een extra groot scherm (12,9 inch), maar daar betaal je ook weer flink meer voor.

Pro of toch maar Air?

Veel gebruikers die nu een iPad Pro – en zeker de alweer wat ‘oudere’ modellen – in gebruik hebben zullen zich op het hoofd krabben. Kiezen zij straks weer voor een (inmiddels ook duurder geworden Pro) of toch maar voor die Air-serie? Dat laatste is érg verleidelijk. Maar ben je van plan om als bijvoorbeeld 10,5 inch Pro-gebruiker een nieuwe iPad te kopen, dan is het verstandig om een jaartje te wachten. Zo beschikt de 10,5 Pro over een hogere refresh-rate van het scherm (120 Hz versus de 60 van de Air 2019), wat je (als je oplet) merkt bij scrollen en animaties. Belangrijkers is dat de Pro over een betere camera beschikt met – vooral – een hogere resolutie (12 in plaats van 8 Megapixel). Gebruik je je iPad om regelmatig documenten te ‘fotoscannen’, dan is die hogere resolutie best handig.

Extraatjes

Verder geldt dat de 10,5 Pro 4 speakers heeft en de Air 2019 twee. Voor de meeste mensen niet echt een probleem, gokken we. Wil je echt het onderste uit de kan, dan zit je als bezitter van een 10,5 inch ‘oude’ iPad Pro met A10X SoC voorlopig dus nog prima. Wil je weer een paar jaar doen met een cutting-edge model, dan zou je de nieuwste iPad Pro met A12X kunnen overwegen. Handiger is het om een generatie te wachten, de A10X doet het ook nog prima. Bedenk verder dat de A12(X) vooral extraatjes aan boord heeft op het vlak van machine learning. Die komen van pas bij fotografie en video (niet echt een hoofdtaak van een iPad) en mogelijk andere in de toekomst verschijnende apps.

Drie niveau’s aan iPad’s

Voor elke andere gebruiker geldt dat zowel de iPad 2018 als de Air 2019 prima tablets zijn. Met als op het eerste gezicht meest in het oog springende verschil de verschillende schermtechnieken die gebruikt zijn. Nu stoppen de meeste mensen hun iPad toch in een beschermhoes en wordt er een beschermende sticker op het scherm geplakt (een goede gewoonte!), dus in het dagelijks gebruik vallen ook die verschillen wel weer mee. De keuze voor een iPad is nu dus ‘driebandig’: de iPad 2018 is het budgetmodel, de Air 2019 de middenklasser en de Pro 2018 het high-end model. En natuurlijk de Mini voor een ieder die van klein houdt. Voor alle modellen geldt dat ze zonder meer heel veel waar voor hun geld leveren.

Het boek Ontdek iOS 12 voor iPad en iPhone door Henny Temmink

Meer weten over iOS, het besturingssysteem waar de iPad’s – oud en nieuw – op draaien? Lees dan vooral het boek Ontdek iOS 12 voor iPad en iPhone door Henny Temmink eens!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.