Eigen cameraprofielen met X-Rite ColorChecker Passport

Elke camerafabrikant heeft zijn eigen ‘recept’ om RAW-bestanden van een specifieke camera met een bepaalde sensor optimaal om te zetten naar een foto. Als u de JPEG-foto die in de camera is gemaakt vergelijkt met het resultaat dat Lightroom ervan maakt, zijn er soms flinke verschillen. De camerafabrikant heeft zijn eigen methode en Lightroom heeft die ook, vandaar het verschil. Adobe ontwikkelt voor Adobe Camera Raw (ACR) en Lightroom cameraspecifieke profielen, die het recept bevatten om een RAW-bestand zo mooi mogelijk te ontwikkelen. Voor elke camera moet Adobe zo’n recept ontwikkelen. De X-Rite ColorChecker Passport maakt het mogelijk om zelf een beetje in te grijpen in zo’n recept. Met de X-Rite ColorChecker Passport kunt u dus zelf zo’n cameraprofiel maken!

In veel digitale spiegelreflexcamera’s kan de gebruiker kiezen voor bepaalde instellingen om mee te fotograferen. Bij Nikon zijn dat bijvoorbeeld Normal, Portrait, Neutral, Landscape en Vivid. Deze instellingen geven verschillende resultaten als een JPEG-foto met de camera wordt gemaakt. Vivid heeft meer kleurverzadiging dan Normal. Portrait is ook niet zo verzadigd als Vivid, maar anders dan Normal. En zo is het bij elke camera, sensor en fabrikant anders.

Lightroom heeft zijn eigen manier om RAW-foto’s te ontwikkelen: Adobe Standard. Als u foto’s importeert in de Bibliotheek dan maakt Lightroom een interpretatie van uw RAW-bestand met Adobe Standard. Adobe Standard geeft een rustige, conservatieve omzetting, als je die vergelijkt met de manier waarop camera’s JPEG’s genereren. Sommige fotografen vinden het vervelend dat het resultaat van foto’s in Lightroom anders is dan op het LCD-scherm of bij de JPEG-afbeeldingen van de camera. Lightroom heeft dus een wat terughoudende manier van ontwikkelen: niet teveel contrast, geen heftige verzadiging van de kleuren, een beetje conservatief, met het idee dat u de beelden naar uw eigen hand kunt zetten. Wilt u toch een beeld wat te vergelijken is met wat de camera er zelf van zou hebben gemaakt, dan lossen de cameraprofielen van Adobe Lightroom dit probleem op. In het subpaneel Camerakalibratie bij Profiel vindt u voor uw cameraprofielen die lijken op de standaardinstellingen voor uw specifieke camera. Voor lang niet alle camera’s zijn er overigens dergelijke profielen, veelal wel voor die van Nikon en Canon.

De verschillende cameraprofielen voor een Nikon D700.
De verschillende cameraprofielen voor een Nikon D700.

Camerakalibratie

Het subpaneel Camerakalibratie geeft – afhankelijk van het merk en type camera – profielen aan die voor een specifieke camera geschikt zijn. Voor een Nikon D700 zijn er andere profielen dan bijvoorbeeld voor een Canon D5. In het paneel Camerakalibratie kunt u tussen profielen wisselen om te kijken wat het verschil tussen het standaardprofiel van Adobe en andere profielen is en welk profiel voor uw manier van fotograferen geschikt is.

De Colorchecker Passport van X-Rite.
De ColorChecker Passport van X-Rite.

X-Rite ColorChecker Passport

Soms is het zinvol om uw eigen profielen voor uw camera te kunnen maken. Bijvoorbeeld als er moeilijk licht is bij een zonsondergang, of juist heel constant licht in een studio. Juist op die momenten wilt u een goed profiel voor uw camera. Met de X-Rite ColorChecker Passport is dat mogelijk. Het is een oplossing met een kleurenkaart en software om voor een RAW-workflow camera-raw-profielen te kunnen maken.

Het maken van een profiel is super eenvoudig. De software van de ColorChecker Passport installeert een Exportplug-in voor Lightroom waarmee u vanuit de Export-dialoog een profiel kunt exporteren. Het klinkt eenvoudig, en dat is het ook.

U maakt een foto van de kleurstalen – een 24 patch colorcheckerkaart – in het licht waar u aan het fotograferen bent. De kleurstalenkaart moeten er duidelijk, zo groot mogelijk en goed belicht opstaan. U kiest voor Exporteren uit het menu Bestand. In het venster Bestand Exporteren kiest u voor ColorChecker Passport. U geeft uw profiel een duidelijke naam, zodat u die later kan herkennen en kiest voor exporteren. Als u de colorcheckerkaart goed heeft gefotografeerd heeft Lightroom na een paar minuten een profiel voor uw camera gemaakt voor die specifieke lichtomstandigheden, die specifieke camera en lenscombinatie. Lightroom bewaart het profiel automatisch op de plek waar Lightroom en Adobe Camera RAW het terug kunnen vinden.

Het profiel is niet meteen beschikbaar, u zult eerst Lightroom moeten afsluiten en opnieuw moeten starten om van het nieuwe profiel gebruik te kunnen maken. Als het profiel beschikbaar is, selecteert u alle foto’s die onder die specifieke lichtomstandigheden zijn geschoten, kiest voor Automatisch synchroniseren en u past één foto aan in de module Ontwikkelen. De rest van de foto’s wordt nu in één keer aangepast met dit nieuwe profiel.

Vanuit het dialoogvenster Bestanden exporteren kunt u een profiel voor uw eigen camera aanmaken.
Vanuit het dialoogvenster Bestanden exporteren kunt u een profiel voor uw eigen camera aanmaken.
Een foto met het Adobe Standard-profiel.
Een foto met het Adobe Standard-profiel.
Dezelfde foto, maar nu met het eigen profiel voor die specifieke lichtomstandigheden.
Dezelfde foto, maar nu met het eigen profiel voor die specifieke lichtomstandigheden.

Als u al een colorchecker-kaart bezit dan kunt u op de Adobe-site de DNG Profile Editor te vinden. Hiermee kunt u ook cameraprofielen maken. De software is echter niet echt intuïtief en ook niet zo geautomatiseerd als die van de X-Rite ColorChecker Passport, maar gratis.

De profielen van Adobe en die u zelf kunt maken met X-Rite ColorChecker Passport geven extra mogelijkheden om het beste uit uw RAW-bestanden te halen. U kunt de kleuren benaderen zoals de camerafabrikant ze ziet, maar ze ook naar eigen smaak en naar uw eigen lichtomstandigheden aanpassen. De X-Rite ColorChecker Passport-oplossing kost ongeveer €100,-.

Meer info

Meer informatie over de X-Rite ColorChecker Passport vindt u HIER.

Meer info van X-Rite en over de manier van werken met eigen cameraprofielen leest u HIER op hun blog.

De Adobe DNG Profile Editor vindt u HIER.

2 gedachten over “Eigen cameraprofielen met X-Rite ColorChecker Passport”

  1. Interessante bijdrage. Ik gebruikte vroeger (in de analoge fototijd) voor voorloper van Macbeth-Kollmorgen. Een ideaal hulpmiddel om de verlichting te checken en om het resultaat van de ontwikkelcentrales te beoordelen. De kleine versie van Macbeth sierde vele testopnames. Destijds bij Capi waren de Kodak Color Strip en de Macbeth Color Chart dé onderdelen voor kleurmanagementinstellingen. Het testbeeld van de opvolger (X-Rite nam Macbeth uiteindelijk over) is ook zeer goed geschikt om de monitoren te controleren. Het maken van eigen profielen is een zeer belangrijk onderdeel van de procesoptimalisatie door middel van o.a. Kleurmanagement.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.