Emotieherkenning: zie je wel, je kijkt écht boos!

Dat computers steeds beter worden in het herkennen van gezichten, zal je wel bekend zijn. In Lightroom, Photos, het oude Aperture, allemaal hebben deze applicaties gezichtsherkenning. De ene applicatie doet het beter dan de ander, maar de kunde van de computer wordt steeds groter.

De volgende stap is het herkennen van emoties.
Bij FutureProef van Microsoft (waar je nog steeds kunt gaan kijken) werd me bij binnenkomst verzocht om op een apparaat te gaan staan – de Smile Detector – om dan vervolgens maar zoveel mogelijk proberen te glimlachen. Bij een mooie glimlach kreeg ik dan later bij Intel een gratis kopje koffie. Het ding kon helaas bij mij geen smile ontdekken. Nou ja, er werd een heel klein glimlachje gedetecteerd, niet genoeg voor een gratis kop koffie, had ik de indruk.
Het apparaat kun je HIER in werking zien.

Only happiness!
Only happiness!

Project Oxford

Project Oxford van Microsoft gaat een flinke stap verder. Hiermee kun je emoties in gezichten herkennen. Nu kunnen wij mensen vaak zelf heel goed zien of iemand blij is, somber of boos, maar dat de computer dat nu ook kan is een eh… bijzondere ontwikkeling. Ik zie allemaal camera’s op vliegvelden, stations, op straat die op zoek gaan naar boze mensen, dat soort dingen.
Je kunt de technologie die Microsoft aan het ontwikkelen is zelf proberen. Op de site van het Project Oxford kun je aan de hand van een paar foto’s zien hoe het werkt, maar – leuker natuurlijk – je kunt het ook op je eigen foto’s uittesten. De technologie herkent Boosheid, minachting, walging, angst, geluk, een neutrale gezichtsuitdrukking, droefheid en verrassing. De site van Project Oxford vind je HIER.

Voornamelijk een neutrale blik...
Voornamelijk een neutrale blik…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.