Foto’s importeren in Lightroom 6.2

Computergebruikers houden niet zo van verandering. Ja, een snellere computer, die willen we allemaal wel, maar een aangepaste interface van de software waarmee je dagelijks werkt? Dat wordt in het algemeen niet echt gewaardeerd. Microsoft merkte dat bijvoorbeeld toen ze het Start-menu weglieten in Windows 8, waarna een storm van protest opstak. Toch kunnen de softwaremakers het niet laten, iets veranderen dat door vele gebruikers naar tevredenheid wordt gebruikt. Adobe heeft dat gedaan in de laatste update van Lightroom – Lightroom 6.2 – met de manier waarop je foto’s importeert.

Deze week kwam er een update uit voor Lightroom CC/6, met een paar leuke vernieuwingen en één akelige verslechtering. Over de leuke vernieuwing kunnen we kort zijn. Dehaze oftewel Nevel verwijderen, kan nu ook lokaal toegepast worden. Lees er meer over op het blog van Pieter Dhaeze, EOSzine.
De verslechtering behandelen we hier. If it ain’t broke, don’t fix it, ofwel als het niet kapot is, hoef je het ook niet te maken, is een mooie uitdrukking. Deze uitdrukking is van toepassing op de nieuwe manier waarop Lightroom 6.2 wil dat je je foto’s in Lightroom importeert. Toegegeven, als je de Importdialoog van vóór versie 6.2 voor het eerst ziet, met alle mogelijkheden voor het toevoegen van trefwoorden, Kopiëren, Verplaatsen of Toevoegen aan je catalogus enzovoort, dan ziet die er misschien in eerste instantie ingewikkeld uit. Maar met enig nadenken moet je er wel uit kunnen komen. Je moet een beetje begrijpen hoe Lightroom in elkaar zit: je hebt de catalogus, de bibliotheek, waarin zich niet je foto’s bevinden (die bevinden zich los van je bibliotheek elders op je vaste schijven), maar waarin precies staat waar die foto’s op je computer zijn en waarin je bewerkingen en je trefwoorden opgeslagen zitten. Als je dat weet, dan begrijp je bijvoorbeeld de zin van de keuzemogelijkheden Kopiëren, Verplaatsen of Toevoegen.

Adobe heeft bij nieuwe gebruikers in de loop der jaren uitgebreide onderzoeken gedaan hoe ze met de Import-dialoog om kunnen gaan. Het bleek volgens Adobe dat nieuwe gebruikers de Import-dialoog niet konden ‘ontcijferen’ zonder enorm gefrustreerd te raken (lees het HIER). Het behouden van de huidige importeer-ervaring was – volgens Adobe – niet aan de orde. De importeer-ervaring moest opnieuw ontwikkeld worden. En die nieuwe importeer-ervaring kun je nu vinden in Lightroom 6.2.

Eenvoudiger met minder mogelijkheden

Is de importeer-ervaring eenvoudiger geworden? Vast wel, want er zijn minder mogelijkheden om uit te kiezen. Is het een verbetering? Misschien wel voor nieuwe gebruikers, maar voor bestaande gebruikers, die gewend waren aan de oude import-dialoog, is het een teleurstellende ervaring. Er zijn wat onderdelen gesneuveld in de dialoog:
• Verplaatsen is niet meer beschikbaar.
• De mogelijkheid om te kiezen om je geheugenkaart uit te laten werpen is verdwenen.
• Je kunt niet meer inzoomen op de foto’s in de dialoog, waardoor je ze niet goed kunt bekijken voordat je ze importeert.
• De bestandsnamen zijn alleen te zien als je met je muis over de te importeren foto’s beweegt en als je de naam hebt veranderd, dan is niet duidelijk hoe dat er uiteindelijk uit gaat zien.
• Je ziet niet meer hoe de foto’s precies in nieuwe mappen worden gestopt tijdens het importeren.

Nadat de update door diverse gebruikers was gedownload en gebruikt, kreeg Adobe een flinke bak kritiek over zich heen uitgestort. Wat dacht Adobe wel door de workflow van bestaande gebruikers, die bijvoorbeeld Verplaatsen gebruiken in de war te sturen? Lightroom is een professioneel gereedschap waar professionele fotografen dag-in-dag-uit mee aan het werk zijn en afhankelijk van zijn.
Heb ik er één positieve reactie over gelezen? Ik geloof van niet. Kijk voor de aardigheid maar bij de reacties op het blog van Adobe over Lightroom, Lightroom Journal. Daar kun je meteen lezen over alle vernieuwingen In Lightroom 6.2.

Was het te ingewikkeld om de oude versie te bewaren en voor nieuwe gebruikers een gestripte dialoog te maken? Komt Adobe hierop terug of moeten de huidige gebruikers dit slikken? Het is afwachten. Een ding is op dit moment wel zeker: de versie op Mac, samen met Mac OS X El Capitan is niet erg stabiel. Die gebruikers kunnen in ieder geval nog beter even wachten met het installeren van de update.
Wil je er wel mee aan het werk? HIER vind je een post over de nieuwe manier van importeren in Lightroom 6.2.

De 'oude' manier van het importeren van foto's (een screendump op de Mac).
De ‘oude’ manier van het importeren van foto’s (een screendump op de Mac).

De nieuwe manier van het importeren van foto's (een screendump onder Windows).
De nieuwe manier van het importeren van foto’s (een screendump onder Windows).

Een gedachte over “Foto’s importeren in Lightroom 6.2”

  1. het is zeker geen vooruitgang, met het bedienen van wat knoppen krijg je wel weer meer te zien in het import scherm maar het vertrouwde gevoel is zeker weg. Gauw terug draaien lijkt mij of een keuze mogelijkheid. (eenvoudige/uitgebreide versie) verder hebben de niet CC gebruikers geen Dehaze. (Hallo die hebben ook betaald voor updates!) via een tool is het toch te doen maar klopt mijn inziens niet. Ik wil geen CC want na stoppen met het abonnement is het programma niet voll. meer functioneel. Kortom mijn inziens rommelen ze maar wat aan bij Adobe. Het blijft een fijn programma maar wel een ieder gelijk behandelen en beter luisteren naar oude gebruikers die vaak al jaren betalen voor steeds een nieuwere versie. Ik mis het oude scherm wel want die was veel overzichtelijker en moeilijk? nee hoor echt niet. Stap voor stap in het begin was het zeer goed te doen. Ik doe mogelijk weer een stap terug maar wil het nog even aanzien, anders weer 6.1, als niet CC gebruiker mis ik dan vrijwel niets wat van belang is. Ik krijg zelfs meer!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.