GOG maakt spellen van weleer speelbaar

GOG: Games van vroeger, maar bruikbaar in Windows 7, 8 en 10

Het Poolse GOG heeft alweer een paar jaar een gat in de markt ontdekt: het speelbaar maken van oude pc-games onder een modern besturingssysteem. Tijden van weleer herleven!

Als u alweer wat langer meedraait in de computerwereld, dan denkt u wellicht met weemoed terug aan leuke games van toen. In de jaren negentig begon de pc langzaam aan een serieuzer gameplatform te worden. Er kwam dan ook een stroom aan nieuwe spellen op gang. Met name de betere videokaarten (EGA en VGA) in combinatie met een geluidskaart zorgden voor onderhoudende spellen.

16 bit

Het nadeel van al die oude spellen is dat het veelal 16-bits exemplaren betreft. Een enkele uitzondering is geprogrammeerd in 32-bits code onder DOS via een zogeheten ‘extender’.  Maar het blijven in essentie DOS (het besturingssysteem dat voor de komst van Windows dé standaard op de PC was) programma’s. En die draaien niet onder moderne versies van Windows. Gelukkig zijn er DOS-emulatoren zoals het gratis DOSbox, alleen zijn die lastig te configureren qua games. Bovendien rust er op de meeste spelletjes nog steeds een copyright, dus legaal is een van een willekeurige website geplukte DOS-game ook al niet.

GOG

Om beide problemen in één klap aan te pakken biedt GOG de reddende hand. Hier kunt u voor bescheiden bedragen spellen met klinkende namen van weleer aanschaffen. Over vervelende zaken als configuratie en dergelijke hoeft u zich alvast niet druk te maken: betalen, downloaden, installeren en spelen maar. Naast klassiekers biedt GOG ook remastered spellen aan. Dit zijn games die qua graphics en code zijn gemoderniseerd en dus moeiteloos draaien op een nieuw besturingssysteem. Voordeel is dat het er allemaal veel mooier uitziet als het origineel, maar de gameplay hetzelfde is gebleven. Kortom: beleef op een regenachtige zondagmiddag uw jeugd weer eens!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.