macOS: alle toetscombinaties voor het Dock

Het boekje Mac Toetscombinaties van Pieter van Groenewoud is een must voor elke Mac-gebruiker. Ken jij alle toetscombinaties uit de Finder? Of die van Mail? Safari dan? Pages? Agenda? iTunes? Zo kan ik nog wel even doorgaan. In dit boekje staan alle verschillende toetscombinaties van de meeste Apple-applicaties bij elkaar. Het werken met toetscombinaties maakt je een veel efficiëntere Mac-gebruiker. In dit voorproefje uit het boek de toetscombinaties die je kunt gebruiken in Het Dock. Ben je van plan om een Macbook te kopen en ben je een beginnende Mac-gebruiker, dan is dit boekje van Pieter van Groenewoud een must…

Het toetsenbord

Apple maakt verschillende maten toetsenborden. Het grote verschil is dat de grote variant een numeriek toetsenblok bevat. Op de kleinere variant ontbreekt dit aparte numerieke gedeelte, maar er zitten uiteraard wel cijfertoetsen op het toetsenbord. Om te kunnen werken met toetscombinaties is het toetsenbord uitgerust met een aantal speciale toetsen. Dit zijn de toetsen Shift, Fn, Control, Option en Command. Ze bevinden zich in zowel de linker als de rechterbenedenhoek van het toetsenbord. In de afbeelding zie je de verwijzing waar je deze toetsen vindt. Deze toetsen hebben ook allemaal een uniek symbool. Bij sommige toetsen op je toetsenbord is zo’n symbool zichtbaar. Bijvoorbeeld bij de Command-toets. Deze symbolen vind je ook als je naar een menu gaat. Vaak staat achter elke functie een toetsenbordcombinatie:

Het Dock

In het Dock (die zich onder in beeld bevindt) staan snelkoppelingen naar programma’s op de computer. Een programma wordt geopend zodra je op het bijbehorende icoon klikt. En je kunt een icoon toevoegen door het programma naar het Dock te slepen vanuit de map Programma’s. Tevens kun je mappen en bestanden in het Dock plaatsen door deze er naartoe te slepen. Bestanden en mappen moeten rechts van de scheidingslijn in het Dock staan.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.