Google en privacy

Google en privacy: ook Google luistert mee

Het zat er natuurlijk aan te komen: ook medewerkers van Google blijken mee te luisteren met gesprekken die Nederlanders voeren met Google Assistent. Google en privacy het blijft tobben.

In navolging van de onthulling betreffende met Alexa-gesprekken meeluisterende medewerkers van Amazon, blijkt Google dit eveneens te doen. De Vlaamse omroep VRT zegt dat ze zo’n duizend gesprekken gehoord hebben die blijkbaar ook nog eens zijn opgenomen. Vaak gaat het om pure aan Google Assistent gerichte opdrachten, maar soms ook om privacy-gevoelige zaken die helemaal niet voor de slimme speaker bedoeld waren. Ergens is dat logisch, want soms wordt een slimme speaker valselijk getriggerd. En om het allemaal nog een graadje erger te maken: álles wat er gecommuniceerd wordt met de speakers wordt bewaard. En vervolgens gecontroleerd en uitgeschreven door extern ingehuurde bedrijven. Dat is op termijn natuurlijk vragen om problemen…

Google en Privacy ver te zoeken

Zoals de VRT zelf al aangeeft is het kinderspel om de oorspronkelijke gebruikers te achterhalen. De omroep confronteerde vervolgens een aantal van deze hoogst verbaasde achterhaalde gebruikers met de opnamen. Op zich heeft Google natuurlijk een goed excuus achter de hand: controleren van Assistent en verbeteren waar nodig. Maar tegelijkertijd zit het bedrijf op een tikkende tijdbom aan privacygevoelig materiaal. Plus dat deze opnamen ongetwijfeld ook weer direct of indirect voor marketing-doeleinden gebruikt zal worden.

Makkelijk om gebruikers te achterhalen

De slimme speaker is slim, maar het is vooral boerenslimheid. Gebruikers realiseren zich veelal totaal niet wat er met alle Assistant-gesprekken gebeurt. Een hoop snapt waarschijnlijk zelfs niet eens dat de uiteindelijke verwerking niet in de speaker zelf gebeurt, maar elders in een datacenter in den vreemde. En dat eenmaal besproken zaken voor onbepaalde tijd bewaard, verwerkt en gebruikt worden voor allerlei doeleinden. Bedenk daarbij dat Google – zeker als je ook een Android-telefoon gebruikt, plus dingen als Gmail en andere Google-diensten – er wel een heel griezelig geheel ontstaat. Google weet dan niet heel veel van je, maar gewoon alles. En dan is het wachten tot iemand van een desnoods extern bedrijf gaat lekken. Zoals nu heel bewust naar de VRT is gedaan om aan de kaak te stellen wat er gaande is.

Google en privacy
Die slimme speakers van Google & co zijn een heel stuk onschuldiger dan ze lijken… (bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/iphonedigital/26954179704)

Wat nu gedaan?

Gaat er nu iets veranderen? Waarschijnlijk niet. Alleen zullen de vele kleine lettertjes van de gebruiksvoorwaarden er waarschijnlijk nog een paar paragrafen bij krijgen. Maar ga jij (al dan niet gewijzigde) gebruiksvoorwaarden bij elke dienst, apparaat of programma uitpluizen? Voor een normaal niet-juridisch onderlegd mens is dat niet te doen en zelfs voor juristen is het taaie kost. Ga er maar vanuit dat als je je bij een moloch als Google, Facebook, Microsoft, Amazon enzovoorts aanmeldt als eenvoudige gebruiker, je feitelijk je ziel en zaligheid verkoopt. Maakt dat je niets uit? Prima. Maar dan straks natuurlijk niet zeuren als verkeerde personen ineens óók teveel over jou en je gezin weten…

GoogleGeef je net wat meer om je privacy, dan haal je je hart op aan het boek Veilig online, bescherm jezelf tegen cyberaanvallen (auteurs: Hans Frederiks en Ronald Smit). En gooi die slimme speaker maar gewoon de deur uit eigenlijk…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.