Vanmorgen zat er een mailtje van Microsoft in de post met als onderwerp Updates to our terms of use, ofwel Updates van onze gebruiksvoorwaarden. Nu weet ik ook wel dat jij en ik die gebruiksovereenkomst nooit lezen, toch was ik deze keer nieuwsgierig wat er dan wel nieuw was en zo belangrijk om me daarop in een mail te wijzen.
Servicesovereenkomst
Ik las (in het Engels, maar ik heb het door Google even laten vertalen): ‘U ontvangt deze e-mail omdat we de Microsoft-servicesovereenkomst bijwerken, die van toepassing is op een of meer Microsoft-producten of -services die u gebruikt. We voeren deze updates uit om onze voorwaarden te verduidelijken en ervoor te zorgen dat ze transparant voor u blijven en ook betrekking hebben op nieuwe Microsoft-producten, -services en -functies.’
Transparant
Wat ‘transparant voor me blijven’ precies betekent, weet ik niet precies. Dat ik er doorheen kan kijken? Nu ja, ik zag twee links in deze mail: eentje voor de volledige gebruiksovereenkomst en een naar de veelgestelde vragen (FAQ) over de updates. Nu begrijp ik ook niet helemaal waarom er al veel gestelde vragen zijn voor iets wat me net wordt toegestuurd, maar vooruit, ze zullen bij Microsoft gedacht hebben dat er wel weer vragen gesteld zou kunnen worden over deze nieuwe gebruiksovereenkomst. Die hele complete gebruiksovereenkomst ga ik dus niet lezen, dat zijn 16.247 woorden in het Engels. Doei! Die veelgestelde vragen dan maar.
FAQ
De veelgestelde vragen zijn:
- Wat is de Microsoft Servicesovereenkomst?
- Welke producten en services vallen niet onder de Microsoft Servicesovereenkomst?
- Wat zijn de wijzigingen die Microsoft aanbrengt in de Microsoft Servicesovereenkomst?
- Zijn ouders nog steeds verantwoordelijk voor de activiteiten en aankopen van hun kinderen?
- Wanneer worden deze voorwaarden van kracht?
- Hoe accepteer ik deze voorwaarden?
Lees de volledige Servicesovereenkomst!
Het gaat natuurlijk om vraag 3: Wat zijn de wijzigingen? Het antwoord daarop luidt: We hebben hier een samenvatting gegeven van de meest opvallende wijzigingen. Als u alle wijzigingen wilt bekijken, raden we u aan de volledige Microsoft Servicesovereenkomst te lezen. Als ik alle wijzigingen wil weten moet ik dus de volledige Servicesovereenkomst lezen (die van 16.247 woorden)! Dan weet ik natuurlijk alleen alle voorwaarden in de overeenkomst, niet de wijzigingen. Tenzij ik ooit de oorspronkelijke overeenkomst had doorgelezen en onthouden had waar daar in stond.
Niet verantwoordelijk…
Dan maar naar de samenvatting van de ‘meest opvallende wijzigingen’. Staat daar iets belangrijks in? Misschien, als je rechten hebt gestudeerd en je wilt Microsoft ergens voor sueën. Neem deze wijziging: ‘In het gedeelte Cortana hebben we verduidelijkt dat Microsoft niet verantwoordelijk is als een Cortana-functie uw service vertraagt of verhindert.’ Geen idee wat daar eerst stond, maar misschien heeft iemand in USA Microsoft aangeklaagd omdat Cortana niet snel genoeg iets voor elkaar kreeg.
Automatisch accepteren van de gebruiksovereenkomst
Het zijn de kleine lettertjes, 16.247 om precies te zijn. Ik lees ze niet, jij leest ze niet en we klikken braaf of accepteren ze automatisch als er weer na 30 augustus mee aan het werk gaan: ‘Door gebruik te maken van onze producten of services op of na 30 augustus 2019, gaat u akkoord met de bijgewerkte Microsoft Servicesovereenkomst. En zo zijn we dan weer akkoord. Met wat wat precies weten we niet. Bij Microsoft, Apple, Google, bij Adobe, bij al die bedrijven die bang zijn dat we ze gaan sueën.
En, als je benieuwd was naar het antwoord of ouders nog steeds verantwoordelijk zijn voor de activiteiten en aankopen van hun kinderen… Ja, voor hun minderjarige kinderen. Dus niet voor die van 30. Als je kinderen allemaal extra spelletjes op hun XBOX hebben gekocht: jammer voor je! Jouw verantwoordelijkheid!
En dus gaan we gewoon door met het gebruik van de verschillende applicaties in Office, of het nu Office 2019 of Office 365 is. Wil je echt alles weten wat je met de moderne Office-applicaties kunt doen? Dan is Het complete boek Office 2019 iets voor jou. 1328 pagina dik, met bijdragen van Wim de Groot, Peter Kassenaar, Ronald Smit en Wilfred de Feiter.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Het complete Office boek?
Is er dan ook een incompleet boek?
Hoeveel woorden staan er in dat boek?
Grapje hoor!
Hoeveel advocaten zou Microsoft om zich heen hebben?
Fijne dag
Peter
Er zijn ongetwijfeld incomplete Office-boeken… Maar dit boek met 1328 pagina en laten we zeggen met zo’n 400 woorden per pagina, dat zijn zo’n 531.200 woorden in het boek… Dat kan niet anders dan compleet zijn.