WordPress

WordPress, de digitale drukpers

Internet is tegenwoordig hét standaardmedium om nieuws en berichten te verspreiden. En vaak wordt daar op de achtergrond WordPress voor gebruikt.

Laten we duidelijk zijn: als het om de ultieme actualiteit gaat, verslaat een webpagina elk ander medium dan ook met gemak. Het heetste nieuws vers van de pers lees je dan ook alweer heel wat jaren online. Kranten en zelfs radio en tv hobbelen er vaak wat achteraan. Boeken blijven populair, maar moet je vooral zien als naslagwerken of gewoon om lekker onderuitgezakt een literair hoogstandje uit te consumeren. Voor dat soort doeleinden is en blijft het aloude papier mateloos populair. Een website als deze – feitelijk een blog – springt vaak in op de actualiteit. Dat kan een bericht zijn over een nieuw stukje software, een opmerkelijke gebeurtenis of ’t verschijneWordPressn van een nieuw boek. Het Open Source-pakket WordPress regelt verder alles op de achtergrond. En inderdaad: daar is toevallig ook pas een boek over verschenen: het Handboek WordPress 5, alwaar deze maand – het is tenslotte ’t Boek van de maand – wat extra aandacht zoals hier – aan wordt besteed.

Alles-in-één

WordPress is eigenlijk de digitale equivalent van de aloude drukpers. Of beter: de digitale equivalent van de aloude drukpers en een redactiesysteem in één. Daarnaast is het meteen een webserver die zorgt dat u deze tekst netjes opgemaakt en bestaande uit een praatje en een plaatje kunt lezen. Het aardige is dat de auteur van zo’n bericht niet na hoeft te denken over de vormgeving van zijn of haar schrijfsel. Alles wordt netjes in een door de beheerder van de site gekozen sjabloon gegoten. Kortom: WordPress is meteen ook vormgever. Ondanks de vele mogelijkheden is het wat content plaatsen betreft erg makkelijk in gebruik. De kern van de software wordt gevormd door de editor. Dat is waar dit bericht ook in is getikt. Verder kun je als redacteur ook nog themapagina’s maken en (of) bewerken, zoals bijvoorbeeld deze. Handig, want zo zijn alle berichten die een redacteur relevant voor dat thema vindt snel en makkelijk terug te vinden.

WordPress
Als redacteur tik je een bericht in de WordPress editor, WordPress regelt verder de vormgeving.

Add-ons

Via allerlei – deels gratis en deels betaalde- add-ons is de functionaliteit van WordPress eenvoudig uit te breiden. Je kunt er dus echt alle kanten mee op. Ook is de software schaalbaar. Het voelt zich net zo goed thuis op een lokaal thuisnetwerk draaiend vanaf je NAS, als op een mega-systeem in een grote nieuwsorganisatie. Het publiceren van content van een Content Managment System ofwel CMS (want onder die noemer valt WordPress) heeft zonder meer de toekomst. Het scheelt niet alleen heel veel papierverbruik, maar zorgt ook voor immer up-to-date nieuws en een steeds kleiner wordende wereld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.