buitenlandse webwinkels

Angst voor buitenlandse webwinkels

Nederlandse winkeliers maken zich zorgen over het groeiend aantal buitenlandse webwinkels. Volgens hen moet er onderzoek komen naar de gevaren van de producten die daar verkocht worden.

Nederlandse winkeliers verklaren de oorlog aan buitenlandse webwinkels. Ze constateren – zo lezen we in dit bericht op nu.nl – dat daar vooral producten van inferieure kwaliteit worden verkocht. Bovendien ook nog vaak eens bomvol gevaarlijke grondstoffen. Ze vinden dan ook dat Alibaba & co zich volledig aan de strenge Europese regels moeten gaan houden, willen ze hier hun waar slijten. De vraag is natuurlijk of ze daar echt een punt hebben, of dat winkeliers alhier simpelweg niet kunnen opboksen tegen de buitenlandse webshops. Want laten we heel eerlijk zijn: ook binnen Europa scoor je een product al vaak goedkoper dan in Nederland.

Onderscheidend worden

We gokken dat mensen slim genoeg zijn. Webwinkels als Alibaba worden vooral gebruikt voor leuke gadgets en hebbedingen. En iedere weldenkende consument snapt volledig dat bijvoorbeeld een tablet uit een buitenlandse webwinkel die een fractie kost van wat een A-merk in de aanbieding heeft, van mindere kwaliteit zal zijn. Of in ieder geval van minder stevige hardware voorzien is. Ook leuke knipperende en geluid producerende hebbedingen die verder nauwelijks nut hebben kosten een schijntje in vergelijking met wat je in Nederland in de gadgetwinkels vindt.

Maar: veel van wat in die winkels wordt aangeboden komt eveneens uit China. Mogelijk zelfs groot ingekocht bij inderdaad diezelfde Alibaba. Mogelijk speelt er dus veel meer een angst voor globale concurrentie. En daar moet je je als (web)winkelier op instellen. Want die globale concurrentie zal in de nabije toekomst alleen maar toenemen. Zorg dus dat je klanten bindt met goede, lokale klantenservice in de eigen moerstaal bijvoorbeeld. En misschien moet je die goedkope gadgetmarkt gewoon loslaten. Dat gaan de wereldwijd opererende zaken zonder meer winnen vanwege hun schaalgrootte.

Ongezond of overbeschermd?

Blijven over de in het artikel genoemde in Europa verboden chemicaliën. Je kunt je daarbij afvragen hoe ernstig de gevolgen daarvan zullen zijn. Bedenk namelijk dat veel van die ‘verboden materialen’ uit die buitenlandse webwinkels pas sinds relatief kort op de EU-lijsten staan. Denk eens terug aan je eigen jeugd, die misschien plaatsvond in de jaren 60, 70 of 80 van de vorige eeuw. Het overgrote deel van wat je nu in Chinees speelgoed aan ‘rommel’ aantreft, was toen ook hier gemeengoed. We speelden met platte stukjes asbest, want die stuiterden zo lekker op het water. Fikkie stoken met allerlei plastic troep erin. Etenswaar met chemisch spul toevoegingen die nu tot dikke vette krantenkoppen zouden leiden.

Zijn we daar nou echt slechter van geworden? De mens wordt ouder dan ooit, dus het zal ook wel meevallen. Niet om het gebruik van in de EU verboden zaken goed te praten. Natuurlijk zijn er zonder meer reden om bepaalde zaken daadwerkelijk te verbieden. Maar we hebben toch ook nog gezond verstand? Ja, aan blikken speelgoed kun je je vingers snijden. Verbieden dan maar? Of gewoon tegen je kinderen zeggen dat ze uit moeten kijken voor de scherpe randjes? Dat laatste lijkt veel praktischer. Toch?

buitenlandse webwinkels
Blikken speelgoed, een gruwel voor de Brusselse bureaucratie ter bescherming van de tere kinderziel. (bron afbeelding: Wikimedia Commons.)

webwinkelsAls jouw webwinkel wat minder omzet genereert dan verwacht, geef dan niet meteen de Chinezen (of de rest van de wereld) de schuld. Lees beter het boek Meer omzet met je webshop, In vier stappen naar een hogere conversie (auteur Jurjen Jongejan) eens. Want met de tips in dat boek haal je aankoop-barrières weg en gaan je spullen mogelijk vaker over de virtuele toonbank.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.