Qua functionaliteit, in ieder geval de belangrijkste functionaliteit, verschillen de apps van Google Foto’s op Android en iOS niet. Bij Android kan Google Foto’s uit allerlei mappen – apparaatmappen – beeldmateriaal verzamelen, bij iOS is dat alleen uit de Filmstrip. Maar er zijn andere soms vreemde afwijkingen. Waar zit bijvoorbeeld Opvallen bij de Schuifregelaars voor het bewerken van een foto in iOS?
Opvallen met Details

Vanuit de Schuifregelaars kun je een geopende foto in het scherm Foto’s bewerken. Tik je bij Android nog een keer op de schuifregelaars, dan zijn er drie mogelijkheden: Licht, Kleur en Opvallen. Bij iOS is Opvallen niet aanwezig. Wat doet Opvallen? In het Engels heet Opvallen ‘Pop’, het vergroot de scherpte en het contrast in een foto. Zit die mogelijkheid dan niet in de iOS-versie? Jawel hoor! Die zit verstopt bij het onderdeel Licht. Onderaan – onder Vignet, wat bij Android Vignettering heet – zit Details. Waarom? Geen idee. In de online versie in de browser zit Opvallen ( Pop) er gewoon wel bij. Nu ja, als je wisselt tussen iOS, Android en een browser om je foto’s te bewerken weet je nu waar je Opvallen/Pop/Details kunt vinden.

Delen in iOS en Android

Ook de schermen van het delen van een foto of Album wijken sterk af. De twee belangrijkste onderdelen die je bij Android meteen te zien krijg – Link maken en Gedeeld album – staan bij iOS in het onderste deel van het scherm, verstopt tussen Druk af en Openen in. Uiteindelijk kun je er qua delen hetzelfde mee doen, maar je moet de mogelijkheden zoeken, als je gewend ben op het ene besturingssysteem te werken en je wilt hetzelfde doen op het andere systeem. Android zoekt voor je uit met welke applicaties je kunt delen en zet die automatisch in het rijtje deelmogelijkheden. Bij iOS heb je een beperkt standaard rijtje. Bij iOS kun je daarom deelmogelijkheden toevoegen. Wil je bijvoorbeeld een foto bewaren in de Google Drive dan zul je die mogelijkheid in de middelste strook via Meer (Drie-puntjes) moeten toevoegen.

Plaatsen en Locaties

Nog een paar verschillen tussen Android en iOS. In het Drie-streepjes-menu mis je bij iOS het onderdeel Apparaatmappen. Logisch want bij iOS kijkt men alleen naar de Filmstrip. Misschien daar dan Filmstrip moeten staan? Onderin datzelfde menu zie je bij Android de combinatie Hulp en Feedback, bij iOS zijn dat twee onderdelen: Feedback sturen en Help. Ga je bij Google Foto’s naar Albums, dan zie je bij Android het onderdeel Locaties (In het Engels Places). Daar zie je de plekken die Google Foto’s in de foto’s heeft herkend: Schoorl, Miranda de Ebro, café Eik en Linde enzovoort. Diezelfde herkenning vind je natuurlijk ook op iOS maar daar vind je ze bij Plaatsen.
Het zijn geen vreemde of wezenlijke verschillen tussen iOS en Android, ze hebben voornamelijk te maken met hoe het besturingssysteem in elkaar zit. Misschien is alleen dat Opvallen en Details vreemd. Anyway, je weet nu waar je Opvallen bij het bewerken van foto’s op iOS kunt vinden: Licht > Details.
Op dit blog schrijven we regelmatig over Google Foto’s. In de Categorie Google Foto’s op dit blog vind je alle blogpost die we aan Google Foto’s hebben besteed. Als je vragen hebt over Google Foto’s kun je die altijd in een reactie op een blogpost stellen. Veel antwoorden staan al in het boek Zo werkt Google Foto’s uit de serie ‘Haal meer uit je smartphone’. Maar ook daar staan ongetwijfeld niet alle antwoorden in. Zeker als Google de mogelijkheden van de app verandert of vernieuwt, staan die antwoorden – nog – niet in het boek. Dit blog is dé plek om je vragen over Google Foto’s te stellen (al weten wij ook niet overal het antwoord op, maar misschien andere lezers wel).
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.