Het einde van CyanogenMod

De grootste ergernis bij Android zijn de updates die heel laat of in het geheel niet door de leverancier van de telefoon of door de provider worden geleverd. Als je een Android-telefoon of tablet koopt weet je van tevoren niet hoeveel updates je kunt verwachten. Krijgt mijn Samsung Galaxy Note 4 nog een update naar Nougat? Mijn Nexus tablet wel, maar Nougat draait erop als een dweil of – beter gezegd – als dikke stroop. Daarom is het zo mooi dat er zoiets was als CyanogenMod, een stel ontwikkelaars die actief ontwikkelen voor allerlei verschillende Android-toestellen om die toch van een nieuwe versie van Android te voorzien.

Neem die Nexus 9 van me. Eerst was ik blij dat ik er een update naar Nougat op kon installeren, een echte van Google zelfs, maar nu, na een maand of wat, was ik dat hele Nougat spuugzat. Traag, zo traaaaaaag en regelmatig hielden de apps er gewoon maar mee op en herstartte ik dat ding steeds om er weer een beetje leven in te krijgen. Dus zette ik er gisteren de laatste Android 6.01 Pure Nexus Rom uit augustus van dit jaar op en nu draait het ding weer als een zonnetje.

Een Rom voor je Android-apparaat

Dat je zoiets kunt doen – met een beetje technische kennis – is een zegen voor Android en Android-apparaten. Het Android-besturingssysteem is altijd ‘open’ geweest en vanaf het begin hebben er ontwikkelaars buiten Google er aan zitten sleutelen. Op al mijn Androids heb ik in de loop van de tijd wel een andere Rom gezet dan de oorspronkelijke versie die Samsung of Vodafone én Samsung hadden bedacht. Een Rom is dus een aangepaste versie van het Android-besturingssysteem. Op die manier kreeg ik een schonere, vaak veel snellere versie van Android, die ook nog eens beter geüpdatet werd. De grootste ontwikkelaarscommunity was die van Cyanogen, om precies te zijn CyanogenMod. Bij Cyanogen kregen ze het uiteindelijk een beetje hoog in de bol, ze wilden gaan concurreren met Google. Er kwam een bedrijf – Cyanogen Inc – dat Cyanogen-besturingssystemen ging maken voor telefoonfabrikanten zoals OnePlus en Wileyfox. Maar het liep allemaal niet zoals ze wilden en nu, op 31 december, wordt de tent gesloten en houdt niet alleen het bedrijf Cyanogen Inc op, maar stoppen ook de servers waarop ‘s nachts de verse Roms van CyanogenMod gebakken werden.

Wat nu?

De ontwikkelaars die werkten aan CyanogenMod gaan door onder de naam Lineage OS. Dat is ‘gewoon’ CyanogenMod maar, omdat de naam CyanogenMod van Cyanogen Inc is, onder die nieuwe naam. Of Lineage OS wat wordt, of het gaat lukken om weer een levendige community te krijgen, is nog de vraag. De ontwikkelaars die door Cyanogen Inc werden betaald en hun code ook in CyanogenMod stopten, worden daar nu niet meer voor betaald en dus komt het misschien neer op liefdewerk-oud-papier.

Het zal allemaal aan de community van ontwikkelaars én gebruikers liggen wat er verder gaat gebeuren. Bij de XDA-developers kun je een stuk lezen over de toekomst van verdere ontwikkelingen met Lineage OS.

Naast CyanogenMod is er ook nog altijd het Android Open Source Project (AOSP), waar ook veel ontwikkelaars van Roms mee bezig waren. Het is dus niet zo dat er meteen geen Roms meer worden gemaakt. Het mooie van Android is dat het tot op zekere hoogte ‘open’ is. Dat er allerlei ontwikkelaars zijn die er lol in hebben om een betere Rom te ontwikkelen dan waarmee Samsung, Vodafone of HTC komen. Ik heb geen behoefte aan een extra schil van Samsung, van bloatware (apps die je niet kunt verwijderen) en ik wil dat mijn telefoon wat langer meegaat dan een of twee jaar. De ondergang van Cyanogen Inc die CyanogenMod meesleept in de ondergang is een schok. Hoe LineageOS zich komend jaar verder zal ontwikkelen is nog een open vraag. Ik ben benieuwd. Ik ga in ieder geval op zoek naar een Nougat-Rom-versie voor mijn Galaxy Note 4 en betere Nougat-versie voor de Nexus 9. Wat vind jij? Ben jij gewoon blij met wat Samsung of Vodafone je bieden of wil je zelf kunnen bepalen wat je op je telefoon draait?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.