lenzen op een smartphone

Hoeveel lenzen zitten er straks op een smartphone?

De nieuwe iPhone beschikt in de meest dure uitvoering over drie lenzen aan de achterkant. Waar houdt dat op? Hoeveel lenzen kun je kwijt op een smartphone?

Smartphones krijgen steeds meer lenzen. En dat heeft alles te maken met het feit dat je nauwelijks tot niet een fatsoenlijke zoomlens in zo’n ultraplat toestel kunt bouwen. Huawei heeft het voor elkaar gekregen door de cameralens in de lengte van het toestel te bouwen; iets als een prisma buigt het invallende licht dan af naar een lenzenpakket en uiteindelijk de beeldsensor. Toch kent ook die techniek z’n limieten. Vandaar dat fabrikanten kiezen voor een oplossing bestaande uit meerdere lenzen. Bijvoorbeeld eentje voor groothoekopnamen en de andere in de vorm van een vast ingestelde vergrotingsfactor van bijvoorbeeld 2x. Niet geweldig, maar altijd beter dan niets. Een andere manier om te zoomen met een smartphone is digitale zoom. Dat is en blijft behelpen omdat er pixels bij verzonnen worden. Met een heel bescheiden vergroting kom je er mee weg, maar verwacht hier zeker niks moois bij fors inzoomen. Waarbij geldt dat je bij filmen iets meer ademruimte hebt betreffende digitale zoom.

Resolutie

Dat filmen meer ademruimte geeft, heeft alles te maken met resolutie. Tijdens het filmen gebruik je veelal nooit de volledige resolutie van de beeldsensor, ook niet in het geval van een 4K-opname. Het betekent dat je door dan digitaal in te zoomen, simpelweg een kleiner deel van de hoeveelheid aan beschikbare pixels gebruikt. Je zoomt als het ware in op de pixels zelf. Daarbij gaat geen informatie verloren en hoeft er ook niks bij verzonnen te worden. Wel zul je – zeker bij minder omgevingslicht – de hoeveelheid ruis zien toenemen. Dat komt omdat bij niet-inzoomen een gemiddelde wordt genomen van verschillende pixels; bij inzoomen heb je – uiteindelijk – slechts met een enkel pixel te maken. Ruis wordt daarmee veel zichtbaarder. Ga je overigens verder inzoomen, dan begint het ‘pixelverzinnen’ weer en wordt het beeld alsnog onscherp.

Pixels verzinnen of lagere resolutie

Digitaal inzoomen betekent altijd bij berekenen van pixels, tenzij je voor een lagere eindresolutie zou kiezen. Vergelijk dat door simpelweg een foto te maken en deze achteraf uit te snijden zonder de uitsnede weer te vergroten naar de oorspronkelijke resolutie. Of deze truc succesvol is, hangt erg af van de resolutie van de beeldsensor. In het geval van bijvoorbeeld een 12 megapixel-exemplaar kan uitsnijden tot een resolutie van circa 8 megapixel prima. Zeker als het eindresultaat bedoeld is voor online gebruik of kleinere afdrukken. Wel geldt ook nu weer dat door op deze manier ‘vergroten’ je de afzonderlijke pixels en hun fouten als ruis – eveneens ‘dichter’ bij haalt. Het is dus niet zo dat als jouw toestel over een sensor met een resolutie van 48 megapixel beschikt, je ongestraft in kunt zoomen door uit te snijden. Mooier wordt het er uiteindelijk zeker niet van, een echte zoomlens werkt beter. Zolang die er niet is, zul je meerdere vast ingestelde lenzen op een smartphone aantreffen.

lenzen op een smartphone
Het is een beetje moeilijk te zien vanwege de schermresolutie, maar we laten hier een voorbeeld van extreem digitaal zoomen zien. Links zie je het origineel, in het midden een uitsnede zonder vergroting en rechts de uitsnede die weer vergroot is naar de oorspronkelijke resolutie van het origineel. Je ziet dat er in beide gevallen wazigheid ontstaat; in het midden is deze grover. Mooi is het in beide gevallen niet.

Opzetlens

Een noodoplossing om toch redelijk te kunnen zoomen is gebruik maken van een opzetlens. Die zijn voor diverse toestellen of in universele uitvoering beschikbaar. Heel duur hoeft het niet eens te zijn. Maar handig? Weer een los ding in je zak, dat bovendien vrijwel nooit te gebruiken in in combinatie met een hoesje. Verwacht ook met die converterlensjes geen wonderen, het blijft behelpen. De enige oplossing is dat er uiteindelijk een fatsoenlijke zoomlens wordt bedacht die even weinig ruimte inneemt als de huidige smartphonelenzen. En daarbij bij alle zoominstellingen een scherp beeld blijft leveren. Dat is zonder meer een uitdaging! Of het ooit gaat lukken is afwachten.

lenzenWil je het onderste uit de kan halen wat betreft fotograferen met je smartphone, lees dan zeker eens het boek Beter fotograferen met je smartphone van Hans Frederiks. Alle bekende merken komen aan bod. Dus als je een toestel van Apple, Samsung, LG of zelfs Huawei hebt zit je goed. En natuurlijk komen de in het boek genoemde tips en wetenswaardigheden ook voor alle andere soorten en merken smartphones van pas! Ga bijvoorbeeld aan de slag met Google Foto’s, of ga eens in RAW fotograferen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.