Red Hat komt in handen van IBM (afbeelding: https://www.flickr.com/photos/rbowen/27946641036)

IBM koopt Red Hat

IBM koopt Red Hat. Dit laatstgemoemde bedrijf levert – onder meer een zeer populaire Linuxversie voor servers.

Misschien heb je het je nooit zo gerealiseerd, maar vrijwel elke website die je bezoekt draait ergens op een systeem met Linux. Ook cloudopslagdiensten maken eigenlijk zonder uitzondering gebruik van een Linuxvariant. Zelfs Microsoftdiensten draaien op de grote platforms veelal onder Linux. Ook Amazon en Google maken er dankbaar gebruik van. Red Hat is een populaire leverancier voor serverversies van Linux zoals die in datacenter draaien. IBM koopt dat bedrijf nu op. Daardoormoet het – vreemd genoeg – z’n concurrenten van een besturingssysteem en daarbij behorende support voorzien. Maar het bedrijf heeft al aangegeven dit te blijven doen.

Linux is de toekomst

Dat IBM z’n pijlen heeft gericht op Red Hat is niet vreemd. Het is zo ongeveer de gouden standaard als het gaat om professionele Linux-distributies. Daarnaast is de toekomst aan Linux als het gaat om datacenters en servers. Zeker nu clouddiensten steeds meer in opkomst raken is Linux het buzzwoord. Jij als gebruiker gaat daar helemaal niks van merken (anders had je dat allang gedaan!), maar als straks over een paar jaar jouw virtuele computer met bijbehorende software ergens in de cloud draait, wordt de basis zonder meer gevormd door Linux. Windows Server – om maar een oude rot te noemen – is simpelweg niet veelzijdig genoeg (meer) voor dit soort taken.

Ook op Azure

Het is sowieso grappig om te zien dat zelfs het overgrote deel van de  in Azure geïnstalleerde virtuele systemen uit Linux en niet (meer) uit Windows bestaat. Azure is het cloudplatform van Microsoft waar – vooralsnog gezien de prijzen vooral bedrijven – hun virtuele computers kunnen inrichten. Was dat eerst standaard een virtuele Windowsmachine, tegenwoordig is dat een ondergeschikt kindje aan Linux. Dat heeft zonder meer met de flexibiliteit en schaalbaarheid te maken, maar mogelijk ook met de slechte naam die Windows sinds versie 10 heeft gekregen. Mogelijk slaat deze Linux-switch ook nog eens om naar thuisgebruikers. Die kans is niet eens zo heel klein, want het lijkt er steeds meer op dat Microsoft zelf ook niet echt veel fiducie meer heeft in Windows als besturingssysteem voor de toekomst. Maar da’s allemaal koffiedik kijken natuurlijk!

Meer weten over Linux? Daar zijn boeken voor! Bijvoorbeeld Het Handboek Linux voor ontwikkelaars. Dat boek helpt je bij het schrijven van robuuste code voor Linux, of je nu een Linux-gebruiker met weinig programmeerervaring of een ervaren Windows-programmeur bent. De befaamde IT-trainer en -auteur William ‘Bo’ Rothwell start met een heldere en actuele beschrijving van moderne opensourcesoftware, waaronder de licentieregelingen en -afwegingen die alle ontwikkelaars moeten kennen. Hij vervolgt met essentiële vaardigheden voor zowel de opdrachtregel als grafische omgevingen in Linux, waarbij teksteditors en andere gereedschappen voor efficiënt coderen worden geïntroduceerd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.