Verbeter een Rode Lemur met PhotoLemur

Toen ik gisteren een Rode Lemur (Rode Vari) in Artis fotografeerde moest ik denken aan PhotoLemur, software die met kunstmatige intelligentie van een slechte foto ‘een kunstwerk’ (zeggen ze zelf) kan maken. Een kunstwerk! Nu zaten er bij die serie foto’s van gisteren een paar slecht belichte foto’s en ik dacht: ik laat PhotoLemur los op de Rode Lemuren…

Automatisch mooier met PhotoLemur

Op de site van PhotoLemur zeggen ze over hun software het volgende: ’s Werelds eerste volledig geautomatiseerde fotoverbeteraar, die al uw afbeeldingen automatisch fantastisch maakt met behulp van Kunstmatige Intelligentie. Dat klinkt leuk, software die je foto’s automatisch beter en mooier maakt. Nu zat ik niet per se te springen om nog meer software op mijn iMac, maar ik kreeg deze software bij de aanschaf van de 5DayDeal. Zo’n ‘deal’ heeft allemaal leuke en interessante presets, tutorials en software voor en over fotografie. Naast Luminar kreeg ik dus ook PhotoLemur in deze deal.

Tegenlicht

Ik had een paar geslaagde foto’s geschoten van een Rode Lemur die in het koude novemberzonnetje zat te zonnebaden. Ik liep verder, draaide me nog even om en schoot nog twee foto’s van de Rode Lemur in tegenlicht. Natuurlijk had ik mijn belichting wat moeten aanpassen en wat moeten onderbelichten, helaas niet gedaan. Jammer, maar ach, met een beetje werk in LIghtroom kwam er nog een redelijke foto uit. Nu wilde ik wel eens zien wat die ‘intelligente’ software van PhotoLemur met die foto zou doen.

Eenvoudig…

PhotoLemur
Toveren met PhotoLemur?

De software werkt heel eenvoudig: je sleept er een foto op en PhotoLemur gaat aan het werkt. Er verschijnt een patroontje over de foto heen. Je ziet wat termen voorbij komen zoals sluitertijd verbeteren, witbalans verbeteren, luchten zoeken, kleuren laden, ruis verlagen en Toveren! Klaar. De aangepaste foto staat op het scherm met links de oorspronkelijke, onbewerkte foto en rechts het resultaat. Ben je tevreden dan kun je hem opslaan, je kunt er nog een ‘stijl’ op loslaten, maar dat is het wel. Mooi geworden? Mwah… In Lightroom Classic trok ik aan wat schuifregelaars en een halve minuut later had een beter resultaat dan wat PhotoLemur er van bakte.

Links de oorspronkelijke foto, rechts wat PhotoLemur er van bakt.

Kunstmatige intelligentie

Afschrijven die software? Dat is een beetje te kort door de bocht. Als er ergens vooruitgang geboekt kan worden bij fotografie dan is het op het gebied van kunstmatige intelligentie. Adobe is daar druk mee bezig in Lightroom CC. Daar kun je bijvoorbeeld Sensei de beste foto’s uit een serie laten kiezen. Of je kunt daarin je foto’s automatisch ontwikkelen, soms met mooie resultaten. Niets mis met dit soort initiatieven. Daarbij kost PhotoLemur slechts $35,-. PhotoLemur is van Skylum, de softwareontwikkelaar die ook Luminar maakt. Vooralsnog ben ik niet overtuigd van deze intelligente software, maar lees er nog wat besprekingen over, zoals HIER, HIER en HIER. Die besprekers zijn wel (gematigd) enthousiast. Je kunt het kopen bij de makers. De software draait op Mac en Windows.

De oorspronkelijke, onbewerkte foto.
De bewerking van PhotoLemur.
Bewerkt in Lightroom.

Wil je meer leren over het aanpassen van foto’s in Lightroom? Er is net een nieuw, bijgewerkt boek van Scott Kelby over Lightroom Classic verschenen: Het Adobe Photoshop Lightroom Classic CC-boek voor digitale fotografen. In deze herziene editie voor Lightroom Classic hanteert Scott dezelfde veelgeprezen stapsgewijze en duidelijke aanpak en vormgeving waarmee het leren van Lightroom leuk en gemakkelijk wordt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.