Een van de handige mogelijkheden om je gereedschapspalet in Lightroom uit te breiden is het kunnen werken met Externe Editors. Externe Editors zijn applicaties buiten Lightroom die extra mogelijkheden geven om je foto’s mee te bewerken. Als je Photoshop op je computer hebt geïnstalleerd is in eerste instantie Photoshop. Heb je geen Photoshop, maar bijvoorbeeld Affinity Photo, dan zul je die zelf moeten instellen als Externe Editor. Hoe je dat doet lees je in deze blogpost.
Het instellen van een Externe Editor in Lightroom doe je vanuit de Voorkeuren.
• Open de Voorkeuren (op de PC vanuit het menu Bewerken, op de Mac vanuit het menu Lightroom).
• Kies bij Voorkeuren voor het tabblad Extern Bewerken. Daar kun je een Extra externe editor instellen. Klik op de knop Kiezen en kies voor Affinity Photo.

• Vervolgens moet je aangeven hoe Lightroom het bestand dat je vanuit Lightroom in Affinity Photo wilt bewerken moet maken. Let op: je gaat in de Externe Editor meestal een bewerkte foto in Lightroom verder bewerken in een externe applicatie. In die externe editor werk je niet meer in Raw, maar bijvoorbeeld in TIFF. De beste manier om zoveel mogelijk kleurinformatie te behouden is een bestand in 16 bits, in de grootst mogelijke kleurruimte ProPhoto RGB en als bestandsindeling het TIFF-formaat. Zet deze instelling als hier aangegeven en sluit de Voorkeuren.
Klaar. Je hebt Affinity Photo als externe editor ingesteld.
Mogelijkheden en beperkingen
Als je een bewerkte foto vanuit Lightroom wilt bewerken rechtsklik je op de foto. In het menu dat nu op je scherm verschijnt kies voor voor Bewerken in. Daar kies je voor Affinity Photo. Lightroom komt nog met een dialoog waarin je nog de bestandsindeling, Kleurruimte en Bitdiepte kunt aanpassen. Maar je wilt de instellingen gebruiken die je in de Voorkeuren voor Affinity Photo hebt gekozen. Klik op Bewerken. Lightroom maakt nu een TIFF aan, opent Affinity Photo en je kunt ermee aan het werk.

De mogelijkheden van Affinity Photo zijn uitgebreid. Je kunt er onder andere lagen in maken en die lagen vormen een probleem. Niet voor Affinity Photo, maar wel voor Lightroom. Lightroom herkent het bestandsformaat – met de extensie .afphoto – van Affinity Photo niet en kan dat ook niet bewaren in de Lightroom Catalogus. Normaal gesproken, als je Bewaar kiest in de externe editor wordt de TIFF bewaard met de aanpassingen die je hebt gedaan. Echter, als je bijvoorbeeld lagen hebt gebruikt, vraagt Affinity Photo hoe het dit bewerkte bestand moet bewaren. Save Flattened of Save as, waarbij de eerste keuze is een nieuwe TIFF zonder lagen, maar wel met de bewerkingen en de tweede keuze het bewaren als een Affinity Photo-bestand, met lagen. Als je voor Flattened kiest wordt het bestand bewaard in de Lightroom Bibliotheek en ga weer terug naar Lightroom. Daar zie je de bewerkte foto en kun je er verder mee aan de gang. Bij Save as bewaar je een Affinity Photo-bestand en verschijnt die bewerking niet in Lightroom.
Er is een, ietwat omslachtige, oplossing voor dit probleem. Als je het bestand hebt bewaard als een Affinity Photo-bestand kun je het vervolgens exporteren als een .psd-bestand, een Photoshop-bestand met lagen. Dit is een halve oplossing, want Photoshop is een andere applicatie dan Affinity Photo, dus waarschijnlijk zul je niet alle bewerkingen die je in Affinity Photo doet één op één kunnen overzetten naar Lightroom.
Misschien heb jij een betere oplossing? Ik hoor het graag in de reacties!
Meer lezen over de mogelijkheden en onmogelijkheden van Affinity Photo? Andere blogposts over deze applicatie vind je HIER. Over de voor- en nadelen van het gebruiken van Affinity Photo als Externe Editor in Lightroom kun je HIER lezen.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.