Speciale tekens te over in hetr Windows lettertype Windings!

Invoegen van Speciale tekens in Windows

Soms moet je wel eens een raar teken invoegen in een of ander tekstverwerkend programma. Daarvoor is een handig tooltje standaard aanwezig in Windows. Speciale tekens in Windows!

Soms moet je ergens bij een afbeelding een bijschrift of label maken met een ‘raar’ teken. Denk aan het Ohm-teken in een schema voor een of andere natuurkundeproef bijvoorbeeld. Of wil je dergelijke tekens in een tekstdocument gebruiken. Maar wáár vind je die gekke letters? Daarvoor heeft Windows een handig tooltje aan boord. Klik in het menu Start onder Accessoires op Speciale tekens en daar is onze tool voor de Speciale tekens in Windows!

Verschillend per lettertype

Speciale tekens verschillen per gebruikt lettertype. Er zijn zelfs lettertypen die alleen uit speciale tekens bestaan. Selecteer in de geopende tool maar eens het lettertype Windings (er zijn hiervan zelfs meerdere versies beschikbaar). Je krijgt direct de beschikking over een enorme berg aan ‘clipart’ in de vorm van letters. Open om te beginnen echter eerst even Wordpad (een eenvoudige tekstverwerker die óók standaard met Windows wordt meegeleverd en eveneens onder Accessoires is te vinden). We moeten immers ook een ‘doel’ hebben om onze speciale tekens in te plakken zo dadelijk. Je kunt nu één of meer tekens in de tool Speciale tekens selecteren om te kopiëren. Kwestie van dubbelklikken op zo’n teken. Elke dubbelklik voegt een teken toe. Klaar? Klik dan op Kopiëren. Ga naar Wordpad en klik daarin onder Bestand op Plakken. Daar zijn de geselecteerde tekens!

Zoeken

Overigens vind je de meer ‘gangbare’ speciale tekens zoals bijvoorbeeld het al genoemde Ohm-teken in de meeste standaardlettertypen. Het is echter soms wel even zoeken, want de meest populaire lettertypen hebben een enorme berg aan tekens in diverse talen aan boord. Vergeet ook niet om eventuele eerder geselecteerde tekens in de tool te verwijderen. Doe je dat niet, dan komt het nieuwe teken achter de oude (reeks) te staan en kopieer je in plaats van een teken een hele serie.

En daar hebben we dat vermaledijde Ohm-teken in dit Windows-lettertype
En daar hebben we dat vermaledijde Ohm-teken in dit Windows-lettertype

Meer tips en trucs voor en over Windows? Die vind je HIER op dit blog. Er is ook een speciale pagina over updates en upgrades van Windows 10 en alle problemen die die kunnen opleveren.

Nog véél meer handige zaken weten over Windows 10? Lees dan zeker Het Complete Boek Windows 10, 3e editie, auteurs: Peter Doolaard Peter Kassenaar John Vanderaart Erwin Olij en Bob van Duuren eens door. Een must-have voor elke Windowsgebruiker die alle ins- en outs van dit besturingssysteem wil weten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.