Kies je voor iOS of Android? (bron afbeelding: https://pixabay.com/nl/vraagteken-opmerking-dupliceren-2110767/)

iOS of Android?

Er zijn nog maar twee mobiele besturingssystemen over nadat Microsoft wat die tak van sport de handdoek in de ring gooide. Maar wat kies je nou het best: iOS of Android?

Zowel iOS als Android hebben ongeveer dezelfde leeftijd. Je kan stellen dat het allebei volwassen en stabiele besturingssystemen voor mobiel gebruik zijn. Ook is het duidelijk dat Android-toestellen soms voor verrassend lage prijsjes over de toonbank gaan, terwijl dat bij iOS-apparaten veelal niet echt het geval is. Staar je daar echter vooral niet blind op: in tegenstelling tot smartphones en tablets van Apple zijn er heel veel low-budget mobiele apparaten te vinden met Android. Ze zijn vaak krap bemeten als het om hardware gaat, maar veel erger is dat ze meestal een oudere versie van Android draaien. Wil je echt eerlijk vergelijken, dan moet je premium toestellen van zowel Android-fabrikanten als die van Apple tegenover elkaar zetten. En dan is het prijsverschil tussen twee smartphones veelal nihil of zelfs niet bestaand. Met dat gegeven kunnen we nu echt de voor- en nadelen van beide systemen eens uit gaan pluizen.

Zo vrij als een vogel

Het eerste grote verschil tussen Android-toestellen en iOS-exemplaren is dat Android in beginsel veel opener is. Daarmee bedoelen we dat je feitelijk iedere app kunt installeren die je wilt. Ook van buiten de Google Play appstore. Verder is Google veel makkelijker met het toestaan van apps. Het betekent bijvoorbeeld dat liefhebbers van emulatoren en oude spelcomputers beter voor Android kunnen kiezen: dergelijke emulators zal je – op een paar uitzonderingen na – vergeefs zoeken in de Apple appstore. Ook meer technische apps waarvoor speciale hardware nodig is – denk aan bijvoorbeeld het ‘misbruiken’ van een tv-stick voor het ontvangen van radioprogramma’s op een scala aan golflengten – is niet beschikbaar voor iOS. Die voordelen zijn paradoxaal genoeg ook meteen nadelen. Want het betekent dat Android gevoelig is voor software en drivers die het systeem instabiel maken. Zeker als je bedenkt dat Android op een enorme variëteit aan hardware draait.

Of meer beschermd

De appstore van iOS is veel strikter als het gaat om regels waar programmeurs zich aan moeten houden. Allerlei vage trucs om wonderlijke dingen op je apparaat uit te halen ontbreken dan ook. Tevens is de controle van apps erg streng; de kans dat er dus iets tussenzit dat vervelende dingen uitvoert is vrij klein. Het resultaat is dat iOS-apps over het algemeen stabiel en betrouwbaar zijn. iOS zélf is ook meer beschermend van opzet; apps draaien in afgeschermde omgevingen en kunnen eigenlijk nauwelijks invloed op elkaar of opgeslagen gegevens uitoefenen. Veiligheid en stabiliteit staan hoog in het vaandel bij Apple.

Update-politiek

Apple is heel duidelijk als het gaat om updates van iOS: die worden met regelmaat uitgerold. Ook voor oudere systemen van een paar jaar geleden. Bij Android liggen de kaarten heel anders. Daar gooit een hardwarefabrikant er na bijvoorbeeld een grote versieupgrade al vaak het bijltje bij neer. Ook verschijnen upgrades en updates meestal vrij laat; een en ander moet namelijk éérst voor de smartphone of tablet van de fabrikant aangepast worden. Installeren van een virusscanner op Android is dus geen overbodige luxe. Overigens is Google van plan dit achterlopen van noodzakelijke veiligheidsupdates wel aan te pakken. Vanaf Android O is het de bedoeling dat de kern van het systeem van updates voorzien kan worden zonder dat daar nog tussenkomst van een hardwarefabrikant voor nodig is, een enorme verbetering!

En, wie wint?

Wie er uiteindelijk als winnaar uit de bus komt – iOS of Android – is erg afhankelijk van het gebruik. Ben je op zoek naar een smartphone of tablet die rotsstabiel en betrouwbaar is, dan is iOS de meest voor de hand liggende keuze. Wil je ook wat experimenteren, ben je gek op retrogames die in een emulator van een gameconsole draaien of wil je ‘gekke’ dingen doen met hardware, dan ontkom je niet aan Android. Groot voordeel van Android is bovendien dat er ook heel veel budget-toestellen zijn te vinden draaiend op dit besturingssysteem. Maar daar loop je dus vaak wel tegen een oudere versie aan waarvan je eigenlijk met bijna honderd procent zekerheid kunt zeggen dat deze nooit meer van een update zal worden voorzien. Een virusscanner en beveiligingspakket doet in dat soort gevallen wonderen. Tegelijkertijd geldt echter dat je ook kan kiezen voor een ouder model iPhone of iPad, al dan niet in refurbished vorm. Die kosten ook verrassend weinig. Kortom: het is dus maar net wat je wilt: een zeer hoge mate van stabiliteit of meer vrijheid en (iets) minder stabiliteit.

 


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.