Plotseling doken ze op, honderden onbekende beroemdheden. Dankzij AI en Nvidia, artificial intelligence en deep learning, zijn we ineens honderden onbekende foto’s van mensen rijker. Fake celebrities noemt Nvidia ze, nep-beroemdheden. Het zijn foto’s die middels kunstmatige intelligentie zijn gemaakt en ze zien er verdomd levensecht uit.
AI en Nvidia
Kunstmatige intelligentie wordt steeds intelligenter. Het helpt je met fotograferen, het herkent voorwerpen en onderwerpen in je foto’s, maar, zoals Nvidia laat zien, kan AI ook uit het niets foto’s van mensen creëren. Met behulp van een GAN – een Generative Adversarial Network – maakte Nvidia levensechte foto’s uit het niets. Een GAN is een systeem dat kan leren zonder dat er veel hulp van mensen bij nodig is. Bij AI is er veel input van mensen nodig. Neem het leren herkennen van een kat in een foto. Daar zijn tienduizenden foto’s van katten voor nodig, waarbij bij elke foto – door een mens – duidelijk gemaakt moet worden dat er een kat op staat. Bij een GAN zijn er twee neurale netwerken die met elkaar concurreren. Het ene netwerk maakt foto’s van katten, het andere netwerk moet zeggen of het een echte kat is of niet. Die twee netwerken leren van elkaar en worden steeds beter, zonder dat daar nog een mens aan te pas hoeft te komen. Op deze manier ontstonden de foto’s van de valse beroemdheden.
Levensecht
Hoewel er wordt gezegd dat de het high res beelden zijn, zijn ze tot nu toe slechts 1024×1024 pixels. Die kleine foto’s zien er echter zeer levensecht uit. Het onmogelijke wordt dankzij AI steeds meer mogelijk. Deze week schreven we over Scene Stitch bij de Sneak Peaks van Adobe, waarbij hele delen van een landschap kunnen worden vervangen door delen van landschappen uit andere foto’s. Je kunt chagrijnige mensen laten lachen. Je kunt personen willekeurige teksten laten zeggen, waarbij het lijkt of ze dat echt gezegd hebben. Het zijn prachtige nieuwe mogelijkheden, maar ook doodenge mogelijkheden. Fake News – nepnieuws – wordt steeds echter. Wil je er meer over lezen? De Volkskrant schreef er gisteren over. HIER is een pagina van Nvidia over AI en deep learning en HIER uitgebreide informatie over dit project. HIER en HIER vind je blogposts over dit onderwerp bij The Next Web en The Verge.
Ondertussen zitten we wel met honderden nepberoemdheden opgescheept. Waarmee zijn ze beroemd geworden? In welke serie of film spelen ze eigenlijk? Verveel je? Dan kun je je tijd doden door een uur lang naar deze nep-beroemdheden te kijken:
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.