Gooi eens een iPhone in de blender

iPhone in de blender voor onderzoek

Wetenschappers hebben een iPhone in de blender gegooid om te analyseren wat er precies aan materialen in is gebruikt.

Mocht de combinatie blender-iPhone je bekend voorkomen, dan klopt dat. Het populaire Youtube-kanaal Will it Blend? van fabrikant Blendtec mikte destijds de allereerste iPhone in een van zijn blenders. Het inmiddels legendarische kanaal is bedoeld voor het aanprijzen van de blender van Blendtec, waarbij oprichter van het bedrijf Tom Dickson voorzien van humoristisch commentaar zo ongeveer alles tot stof vermaalt. Deze ’techniek’ wordt nu ook ingezet voor wetenschappelijk onderzoek. Het doel is om consumenten bewuster te maken van wat er zoal aan materialen in hun smartphone wordt gebruikt. Waaronder mogelijk ook grondstoffen uit conflictgebieden en dergelijke. Aardig detail: om de smartphone te verpulveren werd dezelfde blender als die uit de Blendtec-video’s gebruikt.

Goud, zilver en meer

Of de onderzoekers van de universiteit van Plymouth heel veel kaas gegeten hebben van elektronica wagen we overigens voorzichtig te betwijfelen. Tot hun min of meer ‘verrassing’ kwamen ze na analyse maar liefst 36 mg goud en 90 mg zilver tegen. Zoals bekend worden deze metalen vaak gebruikt in toepassingen waarbij elektrische geleiding en (of) slijtvastheid een rol spelen. Je treft het spul dan ook aan in zo ongeveer elk modern elektronisch apparaat, dus zo bijzonder is het niet. Minder geslaagd is dat er ook Tungsten en Cobalt in het toestel werden aangetroffen. Eveneens onvermijdelijk in moderne apparatuur is deze grondstof vaak afkomstig uit notoire conflictgebieden in Afrika. Maar moet je daar als consument dan maar geen smartphone (of computer, tv, slimme speaker enzovoort) voor kopen? Dat is een keuze die we je fijn zelf laten beslissen. Feit is in ieder geval dat die materialen toch wel gebruikt blijven worden. Het is dus simpelweg te hopen dat de ellende bij de – letterlijke – bron een keer worden opgelost.

Mocht je overigen de alleerste versie van de iPhone vermalen willen zien worden, dan is de clip nog altijd op YouTube te vinden. En als je dat overleefd hebt, dan zie je op het bijbehorende kanaal nog veel meer mooie, dure en hightech spullen vergruisd worden. Altijd leuk voor op een regenachtige middag!

Het boek Beter fotograferen met je smartphone, Technieken voor de mooiste foto's door Hans Frederiks

Wil je je iPhone (of andere smarthone) liever gewoon gebruiken in plaats van ‘verblenderen’, dan bevelen we je bijvoorbeeld het boek Beter fotograferen met je smartphone, Technieken voor de mooiste foto’s door Hans Frederiks van harte aan. Want fotograferen kan tegenwoordig zonder meer met deze toestellen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.