Apple kwam onlangs op een aparte manier in het nieuws: het bedrijf zou de snelheid van zijn iPhone kunstmatig verlagen. Maar hoe zit dat nou precies?
De crux van de hele ‘rel’ betreffende de deels onbegrepen actie van Apple betreffende het vertragen van oudere iPhones zit hem in de batterij. Of beter: de teruglopende capaciteit daarvan. Een mobieltje dat alweer wat meer op leeftijd raakt beschikt veelal ook over een oplaadbare batterij van diezelfde leeftijd. De lading die Lithium-accu’s kunnen bewaren wordt na elke laadactie steeds een klein beetje minder. De eerste pak hem beet anderhalf jaar merk je daar nauwelijks iets van. Daarna merk je dat je toestel net iets vaker aan de lader moet hangen. Ben je in het gelukkige bezit van een smartphone met een vervangbare accu, dan is het tijd om op dat moment een nieuwe accu te kopen en het probleem is alweer opgelost.
Onvervangbaar
Bij steeds meer moderne smartphones – inclusief de iPhone – kan de batterij niet (eenvoudig) vervangen worden. Fabrikanten kiezen liever voor weer een millimeter minder dik (dat staat blijkbaar goed in de advertenties) dan gebruiksgemak wat dit onderdeel betreft. Overigens kán de accu van zo’n toestel wel vervangen worden, maar dat moet dan door de leverancier gedaan worden. Of je kiest voor een alternatief bedrijf, maar daar loop je het risico op goedkope en licht ontvlambare Chinese vervang-accu’s. Hoe dan ook, een accu slijt. En dat is waar Apple iets tegen bedacht had. Namelijk het simpelweg minder zwaar belasten van een meer versleten accu. Het meest effectief gaat dat door de kloksnelheid van de processor in de iPhone iets te verlagen. Het resultaat daarvan is dat die telefoon min of meer even lang meegaat op een batterijlading als toen ie nieuw was. Maar dan net een tikkie trager. Op zich een nobel streven dus, want waarom zou je het milieu vervuilen met accu’s die best nog een paar maanden meer mee kunnen?
Stiekem
Hét grote probleem was dan ook niet deze tweak, maar veel meer dat het ongemerkt gebeurde. Gebruikers van de iPhone werden en worden niet geïnformeerd wanneer de verlaging van de kloksnelheid ingaat. Ook is er geen keuze in de vorm van een virtueel schakelaartje. Precies dat is wat veel gebruikers in het verkeerde keelgat is geschoten. Alles bij elkaar dus technisch gezien een storm in een glas water, maar qua PR niet al te slim. Het lijkt een typisch geval waarbij de technische kennis van – in dit geval – iPhone-gebruikers flink werd onderschat. Inmiddels heeft Apple een geste gemaakt. Het vervangen van de iPhone-accu wordt tientjes goedkoper. Merk je dus dat jouw iPhone trager wordt en (of) de batterij sneller leegraakt dan in het begin, dan staat niets je meer in de weg om de accu te laten vervangen. Kan het toestel weer heel lang mee. Altijd prettig. Maar til tegelijkertijd ook niet te zwaar aan die verlaging van de snelheid, die is echt zoveel niet en maakt dat een oude accu veel langer mee kan draaien.
Lees hier meer over iOS en aanverwante zaken.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Ik hecht veel meer waarde aan een makkelijk vervangbare batterij, dan aan een telefoon die 1 of 2 mm minder dik is. Wanneer je nu een batterij moet vervangen van een nieuwe telefoon, kost dit zo ontzettend veel.