Pas op voor Whatsapp-neppers! (bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/rusty_clark/10827004914)

Whatsapp scam: fake familie en vrienden

Naar aanleiding van een krantenbericht betreffende Whatsapp-scam vandaag maar weer eens de waarschuwing om niet meer dan het hoogst noodzakelijke op social media achter te laten.

Mensen zijn en blijven geneigd om hun hele hebben en houden via social media te delen. Dat gaat zelfs zover dat telefoonnummers en mailadressen in openbare profielen gedeeld worden. Een héél slecht idee. Dat blijkt onder meer uit dit bericht in de Telegraaf van vandaag (gratis registreren laat je het complete artikel lezen). We kunnen niet anders stellen dan dat het dom is om persoonlijke gegevens als telefoonnummers, e-mail, adres en meer in te vullen bij een Facebook-profiel. Laat al die zaken lekker leeg, dan kunnen ze ook nooit misbruikt worden. Heb je ze er al staan, verwijder ze dan razendsnel of maak ze onzichtbaar voor bezoekers van je Facebook-pagina. Het voorkomt misbruik door criminelen in bijvoorbeeld Whatsapp.

Fake broer of zus

In het gelinkte artikel wordt een bijzonder geniepige manier van ‘scam’ beschreven. Criminelen gaan op zoek naar telefoonnummers die op (onder meer) Facebook in openbare profielen staan vermeld. Vervolgens checken ze wie deze persoon als ‘vrienden’ heeft, vooral familie en veel reagerende close vrienden zijn interessant. Als ze eenmaal zo’n persoon hebben gevonden, wordt een Whatsapp-account aangemaakt met exact dezelfde naam als van die persoon. En dan begint het spel. Jij krijgt ineens een bericht van je broer of zus die in ernstige nood zit. Bijvoorbeeld omdat in het buitenland zijn of haar telefoon is gestolen. Dat ‘verklaart’ meteen het ándere nummer dat aan de Whatsapp-account is gekoppeld. En omdat naast de telefoon ook de portemonnee met alle betaalmiddelen en tickets is ontvreemd is er geld nodig om de kosten in den vreemde te dekken. En om een nieuw ticket naar huis te kopen. Allemaal de grootste onzin natuurlijk, want daar zijn reisverzekeringen voor uitgevonden.

Makkelijk na te gaan

Als je een bekende ziet verschijnen in Whatsapp met een onbekend telefoonnummer moeten alle alarmbellen dan ook direct afgaan. Controle is simpel: bel de contactpersoon op zijn of haar oorspronkelijke nummer. Je achterhaald dan snel of er echt iets mis. is. Indien niet: snel blokkeren die fake broer, zus, vriend of ander contact! Nooit meteen in de paniekstand schieten. Zelfs als er écht iets gaande is met een familielid of kennis is, maakt een belletje qua tijd niet uit. En voorkomen is nog beter dan genezen. Laat dus zo min mogelijk je telefoonnummers en adresgegevens achter. Op welke site dan ook. Alleen invullen als het écht niet anders kan en altijd checken of deze zaken niet in een openbaar profiel komen te staan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.