De nieuwe camera’s in de iPhone X

Eergisteren werden onder de bekende Apple fanfare de nieuwe iPhones voor komend jaar geïntroduceerd. De iPhone X is de mobiele telefoon van de toekomst, die je natuurlijk nu kunt kopen. De iPhones 8 zijn de telefoons van nu, samengesteld uit componenten uit het verleden. Vooral de prijs van de iPhone X viel op: 1359,- euro voor de 256 GB-variant. Maken de camera’s in de iPhone X en de software die de camera’s aanstuurt het de moeite waard om er een aan te schaffen?

De nieuwe camera’s in de iPhone X

Dat het scherm van de iPhone X een OLED-scherm is, is niet echt bijzonder, al beweert Apple van wel. Op de Samsungs van de laatste paar generaties zaten ze al. Gezichtsherkenning? Dat moet dan wel goed werken. Echt veilig is nog steeds een wat langere pincode, van bijvoorbeeld 6 cijfers. Wat Apple met de camera’s doet en de software die daarbij hoort is interessanter. De iPhone 7 Plus heeft aan de achterkant een dubbele camera, groothoek en gematigd tele. Met de Portretmodus – de camera software – kun je van die mooie portretten schieten met een vage achtergrond, met fake-bokeh… Op de iPhone X gaat dat allemaal nog een stukje verder. Ook de iPhone X heeft een dubbele camera aan de achterkant en een – zoals Apple het noemt – TrueDepth-camera aan de voorkant. De software die de camera’s aanstuurt heeft een nieuwe mogelijkheid: Portretbelichting.

Portretbelichting

camera's in de iPhone X portretbelichting
De Portretbelichting met de iPhone X. (Foto’s van Apple.)

In de Portretmodus kun je nu, nadat de foto is gemaakt, de belichting van een portret aanpassen. Apple zegt het zo: Portretbelichting is een nieuwe feature in Portretmodus waarmee je indrukwekkende professionele belichtingseffecten creëert. Wat dit betekent? Je kunt met die Portretbelichting het licht op een gezicht achteraf aansturen. Zonder dat dat licht er ooit echt was. Licht vanaf de zijkant, een compleet donkere achtergrond, dat soort dingen. Allemaal dankzij de slimme software. Die portretbelichting vind je ook op de iPhone 8. Op de iPhone X kan Portretbelichting ook met de camera aan de voorkant. De camera voor de selfies. Die Portretbelichting is nog in beta, maar wat er nu getoond wordt ziet er goed uit. Professioneel? Dat moeten we nog afwachten totdat de professionals een iPhone X in handen krijgen. De dubbele camera’s aan de achterkant hebben naar het schijnt een wat groter sensorformaat. Dat betekent minder ruis in duistere omstandigheden.

Maar die prijs, minimaal 1150 euro… Is dat het waard? Misschien kan de exorbitante marge van 40% die Apple hanteert wat omlaag? Ik kan niet in jouw portemonnee kijken, maar ik ben heel blij met mijn Huawei Mate 9, die ook een dubbele camera heeft. Met een portretmodus.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.