Het Handboek IT-Security van Tom de Mulder

Leer alles over IT-security en blijf veilig

Nog nooit in de geschiedenis was een item zo hot als IT-security. Vrijwel dagelijks lees je in het nieuws over hacks, gestolen privacy-gevoelige gegevens, computervirussen en meer digitale ellende. Vaak betreft het hightech materie, maar uitleg daarvan hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Dat bewijst het Handboek IT-Security van Tom de Mulder.

Steeds meer mensen maken zich zorgen om hun data en privacy. Vaak zijn die zaken tegenwoordig nauw met elkaar verbonden en is de grens niet duidelijk aan te geven. Kort gezegd geldt simpelweg: wat van mij is, is in privé. Vroeger was bezit vooral fysiek van aard, tegenwoordig ook steeds vaker digitaal. Denk aan de uitgebreide verzameling foto’s en homevideo’s die je op je pc bewaart. Of op de NAS of zelfs online. Alles wat aan internet hangt kan door digidieven ofwel hackers potentieel bereikt worden. In het Handboek IT-Security van Tom de Mulder leer je wat hackers zijn en waar ze naar op zoek zijn. De achterdeurtjes in software bijvoorbeeld. Of in hardware. Maar ook hoe allerlei slimme (of vieze, al naar gelang je gevoel hierover) trucs gebruikt worden om jou te laten denken dat je je in een veilige digitale omgeving bevindt. Terwijl het tegendeel waar is.

Misbruik

Vrijwel elke computer thuis hangt via een router of modem van een provider aan het internet. Realiseer je daarbij dat je daardoor deel uitmaakt van een wereldwijd netwerk, bestaande uit miljarden apparaten. En ontelbaar veel mensen uit elk denkbaar land ter wereld. Die mensen zijn niet allemaal lief en aardig. Soms omdat het puur criminelen zijn, vaak ook omdat ze puur uit armoede gedreven naarstig zoekende zijn naar geld. En misbruik maken van het vertrouwen van iemand om dat doel te bereiken is al zo oud als de mensheid. Het is maar een van de manieren. Maar terug naar de basis, want in het boek van De Mulder leer je bijvoorbeeld op een eenvoudige manier hoe een netwerk nou eigenlijk is opgebouwd. Hoe werkt het, waar zitten de zwakke punten?

Ransomware en meer

Een scala aan aanvalstechnieken komt voorbij, je leert ze stuk voor stuk herkennen en vermijden. Leer ook hoe je jezelf zo goed mogelijk beschermt tegen de ‘boze digitale buitenwereld’. Dat begint vaak al heel simpel met het kiezen of laten aanmaken door een app of software van een sterk wachtwoord. Zo’n wachtwoord is immers de sleutel van jouw digitale kluis. Verder passeren de verschillende soorten software met slechte intenties de revue. Want naast virussen en malware is er nog veel meer vervelends in omloop. Ooit gehoord van ransomware, rogueware, spyware of trojans? In dit boek leer je in klare taal wat dat precies allemaal is. Plus natuurlijk ook de passende beveiligingsmaatregelen. Leer hoe je virussen en malware zelf kunt vermijden zonder virusscanner. Of met.

Blijf oplettend

Je omzwervingen op het wereldwijde web vereisen ook een gezonde dosis verstand. Net als dat je in een vreemde stad niet verzeild moet raken in louche achterbuurten, moet je ook de krochten van het internet vermijden. Leer wat firewalls en VPN zijn, of hoe je zo veilig mogelijk mailt. En ach, dan zijn er ook nog de vele apparaten die veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Na het lezen van dit boek deel je nooit meer usb-sticks met wie dan ook. Zelfs auto’s zijn niet veilig meer voor hackers, net als – natuurlijk – smartphones.

Oeps, gehackt! En nu?

En oei, oei: het is toch mis gegaan. Je computer is gehack, je identiteit is gestolen of je laptop heeft een virus te pakken. Wat nu? Voor elk van deze scenario’s is een passende werkwijze. Lees dit handboek en je praat voortaan niet alleen een stuk makkelijker mee over IT-beveiliging, maar je weet ook hoe je jezelf zo veilig mogelijk houdt. Geen slecht idee anno 2018.

Je kunt het Handboek IT-Security inkijken via deze link; klik op INKIJKEXEMPLAAR. En mocht je nóg meer over jezelf online veilig houden, dan is er ook nog het boek Veilig online van Hans Frederiks en Ronald Smit.

 


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij      Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.