Dat Adobe het fotograferen met de slimme mobieltjes serieus neemt kun je aflezen aan de ondersteuning in Lightroom van de camera’s van die mobieltjes. Lightroom CC 2015.7 kreeg ondersteuning voor onder andere de iPhone 7 en de iPhone 7 Plus. In Lightroom CC 2015.8 waren dat de Google Pixel en de Pixel XL en in Lightroom CC 2015.9 kwamen er lensprofielen bij voor ‘lensjes’ die je op de iPhone 7 en 7 Plus kon klikken. Wat houdt die camera/lensondersteuning in Lightroom precies in? Lees het in deze blogpost.
Hoewel de lenzen voor de camera’s in de smartphones kwalitatief helemaal niet slecht zijn, hebben ze, zoals eigenlijk elke lens, toch lensfouten als ton- en kussenvormige geometrische vervormingen, vignettering enzovoort. Als je met de smartphonecamera een foto maakt, waarvan de camerasoftware meteen een jpeg maakt, dan past die software gelijktijdig de correcties voor die vervormingen en de vignettering toe. Maak je een foto in Raw (in het DNG-bestandsformaat), zoals dat tegenwoordig met heel veel smartphones kan, dan heb je een ‘ruw’ beeld, waar pas met een Raw-ontwikkelapplicatie een ontwikkelde foto van wordt gemaakt. Als je alles goed wilt ontwikkelen is een lensprofiel voor zo’n smartphone-camera belangrijk.
Lensprofiel toepassen
Als je een DNG bestand in Lightroom opent is het nog onbewerkt en zul je zelf de aanpassingen moeten doen om er een mooie foto van te maken. Lightroom opent het bestand zo neutraal mogelijk. Je kiest zelf bijvoorbeeld hoeveel contrast de foto moet hebben en hoe verzadigd de kleuren moeten worden. De vervormingen van de lens kun je corrigeren door het gebruik van een lensprofiel. In dit voorbeeld het lensprofiel dat Adobe heeft gemaakt voor de iPhone 7 Plus.

In de module Ontwikkelen in het deelvenster Lenscorrecties kun je het profiel aanzetten. Je hebt de keuze uit twee mogelijkheden: Profiel en Handmatig. Kies voor het profiel als dat voor je smartphonecamera aanwezig is. In dit geval – voor de iPhone 7 Plus – is dat het geval. Vink Kleurafwijking verwijderen en Correcties profiel inschakelen aan. Als het goed is, herkent Lightroom het profiel meteen omdat het een ‘Ingebouwd lensprofiel‘ is. Je ziet, als je het profiel aanzet, dat de foto wordt aangepast.

Zelf een lensprofiel maken
Er komen meer lensprofielen voor smartphonecamera’s. Bij elke nieuwe smartphone van een ‘groot’ merk komt er in een nieuwe versie van Lightroom wel een profiel. Sommige camerafabrikanten zijn nog niet aan de beurt. Neem Huawei. Met de P9 en P10 maken ze smartphones met goede camera’s, maar lensprofielen zijn er nog niet voor. Het is niet dat Adobe geen zin heeft om ze te maken. Voor de Nexus 6, die gemaakt werd door Huawei, maakte Adobe wel degelijk een profiel. Het is waarschijnlijk afwachten totdat Huawei ook in de USA doorbreekt. Als je niet kunt wachten op een lensprofiel dan kun je er met software van Adobe zelf een fabriceren. Het is een flinke klus, maar dan hebt je ook wat…
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.