IrfanView als snelle conversiehulp

Snel in één klap afbeeldingen converteren met IrfanView

Soms wil je een serie foto’s naar iemand mailen, maar zo rechtstreeks uit de camera zijn de bestanden flink uit de kluiten gewassen. Verkleinen dus, en liefst volautomatisch.

IrfanView is van oorsprong een viewer voor grafische bestanden. In de loop der tijd is de functionaliteit enorm uitgebreid en kunnen we spreken van een Zwitsers zakmes voor beeld op de pc. Het aardige is daarbij dat de software ondanks al die extraatjes heerlijk compact is gebleven. En – voor thuis- en niet-commercieel gebruik – gratis. Je downloadt het vanaf hier, pik gelijk even de Nederlandse taalmodule mee. Na installeren van beide onderdelen beschik je niet alleen over een snelle viewer voor het bekijken van een scala aan grafische bestandsformaten, maar ook over een handig tooltje om snel grafische bestanden om te zetten.

Converteren

Met omzetten – ofwel converteren – bedoelen we bijvoorbeeld het omzetten van ene naar het andere bestandsformaat. Denk aan converteren van .TIF naar .jpg bijvoorbeeld. IrfanView ondersteunt zelfs een hele serie aan RAW-bestandsformaten, dus als je haast hebt kan je RAW-foto’s zo uit de camera omzetten naar .jpg. Uiteraard levert dat niet de kwaliteit op die je gewend bent na bewerking via bijvoorbeeld Lightroom, maar in geval van nood is het handig.

Verkleinen en meer

Behalve converteren tussen bestandsformaten kan IrfanView ook diverse bewerkingen uitvoeren, denk aan verkleinen en aansluitend verscherpen. Het leuke is dat deze bewerkingen ook uitgevoerd kunnen worden op een hele serie bestanden, ofwel ‘batch verwerking’. En dat biedt interessante mogelijkheden. Stel dat je een serie foto’s hebt gemaakt en deze wilt delen via mail of op Facebook. Een serie 16 megapixel foto’s is simpelweg te groot om efficiënt te delen. Kortom: aan de slag met IrfanView.

Groepsconversie

Blader met de Windows Verkenner naar een map met de te verkleinen foto’s. Klik op een van deze foto’s in de map. IrfanView opent (indien niet: klik dan met de rechter muisknop op de foto en kies in het contextmenu voor Openen met en dan IrfanView). Klik in IrfanView in het menu Bestand op Groepsconversie/Hernoemen. Klik op de knop Alles toevoegen (boven het witte paneel rechts in het geopende venster). Klik dan op de knop Bladeren onder Doelmap voor het resultaat. Blader naar een map waarin je de straks verkleinde foto’s wil opslaan en selecteer deze.

Aan de slag

Kies onder Uitvoerformaat voor JPG – JPG/JPEG Format. Klik op Opties en stel de compressie in op een waarde van 90, dat levert compacte bestanden met een nog prima kwaliteit op. Klik op OK en daarna op Geavanceerd. Schakel in het geopende venster de optie WIJZIG GROOTTE in en stel een waarde in achter Langste zijde (bijvoorbeeld 800). Schakel de optie Verscherpen in en vul een waarde van 15 in. Mocht de verscherping je achteraf nog niet genoeg blijken, dan kan je altijd wat hoger gaan. Klik op OK en tot slot op Start. De batch-actie start. Na afloop vind je in de eerder gekozen doelmap alle toegevoegde foto’s in verkleinde vorm, klaar om te mailen. Een eventuele bestandsconversie naar .jpg is eveneens automatisch doorgevoerd.

Een gedachte over “Snel in één klap afbeeldingen converteren met IrfanView”

  1. Fijn dat je aandacht geeft aan dit handige hulpmiddel.
    Ik stuur mijn kinderen en vrienden graag een PDF van de foto’s van bijvoorbeeld een feestje. Het terugbrengen wat betreft formaat en dus resolutie is verdomd handig. Daarna in Acrobat er een verzamel-PDF van maken en iedereen is weer even (en relatief snel) blij met zo’n beeldverhaal.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.