Een 35mm als standaard lens, of toch liever een zoom?

Over lenzen (objectieven) kunnen fotografen uitgebreid van mening verschillen. De een zweert bij een zoomlens, de ander prefereert een lens met een vaste brandpuntsafstand. Voor alle twee de meningen valt iets te zeggen. Ik houd bijvoorbeeld erg van lenzen met een vaste brandpuntsafstand en vooral de 35mm op mijn trouwe Nikon D700 was een persoonlijke favoriet. Het werd tijd voor een 35 mm-equivalent op mijn Fuji X-Pro1. Waarom? In deze blogpost leg ik het uit.

Het voordeel van lenzen met vaste brandpuntsafstanden is dat ze lichtsterk zijn en vaak ook compact. Op de Nikon D700 – een full frame camera – was mijn favoriet lens een 35 f/2. Welke lens je het meest hebt gebruikt, kun je in Lightroom makkelijk checken. Bij de Metagegevens kun je kijken welke lenzen er bij je foto’s zijn gebruik. Van de iets meer dan 100.000 foto’s die ik met de Nikon D700 schoot waren er 46.027 met een 35mm lens. Tweede werd mijn 50mm  f/1,4 met 19.154 foto’s, derde was de 85mm f/1,8 waarmee ik 17.404 foto’s schoot. Ik leende of huurde wel eens de 24-70mm standaardzoom van Nikon, maar mijn liefde ging toch altijd uit naar de 35mm.

In Lightroom bij de Metagegevens kijken welke lens je het meeste gebruikt…

Waarom 35mm?

Waarom? 35mm geldt tegenwoordig zo’n beetje als ‘de’ standaardlens, naast de 50 mm. Van beide lenzen wordt gezegd dat die lenzen ‘kijken’ zoals je zelf als mens met je ogen kijkt. En omdat alle ogen toch verschillende zijn, verschilt ‘hoe je kijkt’ ook per mens. Bij mij is dat blijkbaar als een 35mm lens. Mis ik dan geen zoomlens? Eigenlijk niet. Als iets te ver weg is voor die 35mm, loop je er toch naartoe, is altijd mijn motto geweest.

Toen ik in 2012 de Fuji X-Pro1 kocht (met een APS-C-formaat sensor) was het lenzenpalet van Fuji nog niet zo groot. Ik stelde me tevreden met de 18mm f2, een mooi, licht en lichtsterk lensje. Het was me toch teveel groothoek. De 23mm f/1,4 (het equivalent voor 35mm op de APS-C sensor) was met een prijskaartje van bijna €900,- me iets teveel aan de prijs. Sindskort is er een 23mm f/2, die de helft kost van de f/1,4. Iets minder lichtsterk, maar is stof- en waterdicht.Dus nu heb ik hem besteld.

Zoomlens voor luie fotografen?

Ik kom nog even terug op mijn motto: als een onderwerp te ver weg is voor de 35mm lens, dan loop je er maar naartoe. Het wordt ook vaak gezegd: een zoomlens is voor een luie fotograaf. Kort door de bocht: een fotograaf die te belazerd is om naar zijn onderwerp toe te lopen. Veel te kort door de bocht natuurlijk, want een sportfotograaf kan niet even het veld oplopen bij een wedstrijd om een close-up van een speler te maken.  Een vogelfotograaf kan niet snel een boom inklimmen om een close-up van een vogel te schieten. Enzovoort, enzovoort. Toch zei ik het zelf ook altijd: loop maar naar je onderwerp toe, al wist ik ook wel dat er een verschil in resultaat is met inzoomen op je onderwerp. Lees het maar eens na in het artikel Kun je echt met je voeten inzoomen? In dat Engelse artikel laat de auteur zien dat er een flink verschil is tussen inzoomen en dichterbij lopen.

Ben je zelf aan het dubben over een nieuwe lens en wil je meer over lenzen weten? In het mooie boek Focus op Fotografie: Objectieven van Dré de Man kun je alles lezen wat je maar wilt weten over lenzen, ofwel over objectieven zoals Dré de Man zelf schrijft. We publiceerden op dit blog wat voorproefjes uit het boek en een interview met Dré. HIER vind je het interview en HIER, HIER en HIER de voorproefjes.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.