Ontdek Photoshop Elements 15: Handmatig kleur corrigeren

Het boek van de maand is Ontdek Photoshop Elements 15 van auteur André van Woerkom. Op het ComputerCreatief-blog geven we deze maand wat voorproefjes uit het boek en is er een interview met André.
In dit 4de voorproefje leer je handmatig de kleur van een foto te corrigeren. Het 1ste voorproefje uit het boek vind je HIER, het 2de HIER en het 3de HIER. (H.F.)

Voor gevorderden: in menu Verbeteren, Kleur aanpassen vindt u een reeks opdrachten waarmee u kleur in de afbeelding kunt aanpassen. Zij vormen een nuttige aanvulling op deelvenster Kleur in de snelle modus.

Kies bijvoorbeeld Kleurtoon/ verzadiging aanpassen (Ctrl+U). Net als in de snelle modus kunt u met de schuifbalk Verzadiging kleuren versterken of verzwakken. Kleuren zijn zelden 100% puur (verzadigd), maar hebben meestal een zekere hoeveelheid grijs in zich; dit verzacht namelijk de kleur. Met de schuifbalk regelt u dus de hoeveelheid grijs. Dit kan oplopen tot 100%, waarbij u een zwart-witafbeelding overhoudt. Omgekeerd kunt u kleuren onnatuurlijk fel maken.

Kies een kleurbereik en pas dit eventueel aan met de schuifbalk (links), rechts het Kleurenwiel.

Met schuifbalk Kleurtoon kunt u kleuren opschuiven langs het kleurenwiel. Blauw wordt bijvoorbeeld groen, geel oranje enzovoort. Alle kleuren schuiven op endaardoor hebt u weinig controle over het eindresultaat, tenzij u het bedoelde object vooraf selecteert. Een andere manier van controle is aangeven welke kleur u wilt aanpassen. Maak uw keuze via de keuzelijst of klik met het linker pipet in de afbeelding op de bedoelde kleur. U kunt de reikwijdte van het behandelgebied uitbreiden met het middelste pipet of gebruik het exclusiepipet om gebieden uit te sluiten. Het is lastig om alle onbedoelde kleuren buiten de deur te houden, maar met deze methode komt u een heel eind. Merk op dat u de bandbreedte van het werkgebied ook kunt instellen met de schuifbalk onderin. De bovenste kleurenbalk geef het bereik aan, de onderste de resultaatkleur en daartussen bevinden zich de handgrepen. De optie Vullen met kleur is bedoeld om grijswaardenafbeeldingen een monochrome kleur te geven nadat zij naar de RGB-modus zijn omgezet.

De groene tinten uit het origineel zijn opgeschoven naar blauw.
De kunst bij Kleurzweem verwijderen is de juiste
plek vinden waarop kan worden geklikt om een zo neutraal mogelijk resultaat te krijgen.

Een variant op de voorgaande aanpassing is de opdracht Kleur vervangen. Hier kunt u nog nauwkeuriger aangeven welke kleurgebieden u wilt vervangen door deze met een pipet aan te wijzen. Ook kunt u de vervangkleuren nauwkeuriger instellen. Houd wel rekening met het volgende: u kunt alleen aan kleurrijke gebieden een andere kleur toewijzen. Gebieden met weinig kleur van zichzelf (bijvoorbeeld grijze wolken), zijn daarentegen gevoeliger voor aanpassing van de lichtsterkte.

Dialoogvenster Kleur vervangen

1. Kies Verbeteren, Kleur aanpassen, Kleur vervangen.
2. Klik met het gereedschap Pipet op een kleurgebied in de afbeelding of in het voorbeeldvenster om een masker in te stellen (de pixels onder het (zwarte) masker worden met rust gelaten, de rest wordt behandeld).
3. Breid het selectiegebied uit met de knop Toevoegen aan kleurmonster. U vermindert deze met de knop Weghalen uit kleurmonster.
4. Pas de grootte van het selectiegebied aan met de schuifbalk Tolerantie. Bij een hoge tolerantie worden minder pixels gemaskeerd en blijven er meer over voor wijziging.
5. Stel de vervangkleur in met de schuifbalken Kleurtoon, Verzadiging en Lichtsterkte. Klik eventueel op het onderste kleurvak om de vervangkleur aan te passen.

Aangepast met Kleur vervangen.

TIP • Kleurzweem Kleurzweem ontstaat meestal bij fotograferen onder moeilijke lichtomstandigheden. De automatische witbalans van de camera laat het dan afweten. U kunt kleurzweem verwijderen met de opdracht Verbeteren, Kleur aanpassen, Kleurzweem verwijderen. Met het gereedschap Pipet kunt u op delen in de afbeelding klikken die geen kleur horen te bevatten, die dus zwart, wit of grijs horen te zijn. Klikt u met opzet op een gebied dat wel kleur bevat, dan is de kans groot dat u hiermee een kleurzweem introduceert. Ook venster Niveaus heeft deze pipet, drie zelfs. Het principe is hetzelfde: klik met de grijze pipet op een grijs gebied. Is dat niet voorhanden, klik dan met de zwarte pipet op een als zwart bedoeld gebied, en wit idem dito.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.