Het boek van de maand is Ontdek Photoshop Elements 15 van auteur André van Woerkom. Op het ComputerCreatief-blog geven we deze maand wat voorproefjes uit het boek en is er een interview met André.
In dit 2de voorproefje maak je kennis met de Automatische correctiefuncties uit Photoshop Elements 15, zoals Nevel verwijderen en Schokreductie. Het 1ste voorproefje vind je HIER, het 3de HIER, het 4de HIER. (H.F.)
Correctiefuncties voor specifieke problemen
In menu Verbeteren vindt u een paar correctiefuncties voor specifieke problemen, zoals rode ogen corrigeren en Automatisch nevel verwijderen, bedoeld voor heiige en mistige foto’s. Niet dat de luchtvochtigheid als sneeuw voor de zon verdwijnt, maar hiermee kunt u de heiige achtergrond net wat gedetailleerder en contrastrijker maken. Vindt u de automatische versie niet krachtig genoeg, kies dan Nevel verwijderen om het effect handmatig in te stellen. Let op: schiet u hierin door dan levert dat onnatuurlijke afwijkingen op, zoals een lichtkrans om objecten.

Ook van toepassing op een specifiek probleem is Automatische schokreductie. Op papier valt het effect niet goed te illustreren, maar hiermee kunt u ‘camera shake’ enigszins verminderen, en met een beetje creativiteit bewegingsonscherpte van een object zelf. Ook hier geldt: heb niet al te grote verwachtingen, maar alle beetjes helpen. Houd rekening met een stevige rekentijd. Vindt u de automatische versie niet goed genoeg, kies dan Schokreductie. Deze variant is niet alleen traploos instelbaar, maar werkt ook iets sneller omdat analyse op schokkerigheid binnen een kleiner kader plaatsvindt. Tip: om een goede testfoto binnen uw verzameling te vinden kunt u deze doorzoeken op foto’s met een lange sluitertijd, bijvoorbeeld 1/10. Dit kan in de Organizer via Zoeken, Op Details.
Histogram
Als u handmatig gaat corrigeren kunt u dat op zicht doen, maar u kunt ook een hulpje inschakelen: het histogram (F9 of menu Venster). Het histogram toont afbeeldingsinformatie op een grafische en statistische manier, van het toonbereik om precies te zijn. De horizontale as toont de lichtintensiteitswaarden van donker naar licht, verdeeld in 256 stappen. De verticale as drukt het relatief aantal pixels voor die waarde uit. In andere woorden: het histogram toont welke mate van detail elk toongebied bevat. We onderscheiden drie toongebieden: schaduwen (links), middentonen en hooglichten (rechts). Hoe hoger de kolommen, des te meer detail in dat specifieke toongebied. Als de informatie tegen de zijkanten op klotst is er sprake van dichtgelopen gebieden zonder detail (‘bijgeknipt’ heet dat). Oorzaak? De hoeveelheid contrast van de scène in werkelijke wereld is kennelijk groter dan de cameraprocessor aan kan. Bij huis- tuin en keukenfotografie valt daar best mee te leven, maar voor professionals is dat een gruwel. Het is precies de reden waarom zij vaak met paraplu’s en reflectieschermen in de weer zijn: om het contrast in de scène te verminderen. Samengevat: het histogram leert ons op een andere manier en bewuster naar de afbeelding kijken; het kan ons bijvoorbeeld ervoor behoeden om te gaan over corrigeren, tenzij we dat nadrukkelijk willen.

- Kies eventueel in de keuzelijst Kanaal een apart kleurkanaal. De keuze Lichtsterkte toont de lichtsterkte van de kleuren rood, groen en blauw samen.
- Sleep eventueel met ingedrukte muisknop binnen het histogram om statistische gegevens van een bepaald gebied te bekijken.
TIP • Dynamisch histogram Bij het maken van bewerkingen past het histogram zich automatisch aan. Dit is ook te zien als u een selectiekader trekt en dit over de afbeelding verplaatst. Afhankelijk van de cache-instellingen moet u soms op een waarschuwingsdriehoekje klikken om het histogram te verversen.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.