Scott Kelby: Lensproblemen oplossen in Adobe Photoshop

In deze nieuwe versie van zijn veelgeprezen boek Photoshop voor Digitale fotografen bereikt Scott Kelby een geheel nieuw niveau met de nieuwste, belangrijkste en handigste Adobe Photoshop-technieken voor fotografen. Deze update van zijn bekroonde boek doet iets voor digitale fotografen wat nog niet eerder is gedaan: het laat je precies zien ‘hoe je het doet’. Het is geen berg theorie, vraagt je niet om je eigen instellingen te verzinnen of het zelf maar uit te zoeken. Scott laat je daarentegen stap voor stap de technieken zien die door de meest vooraanstaande digitale fotografen worden gebruikt en, wat nog mooier is, hij laat je precies zien welke instellingen je moet gebruiken, wanneer je dat moet doen en waarom je dat moet doen. Dat is de reden dat vorige edities van dit boek overal ter wereld als studiemateriaal in fotografieopleidingen worden gebruikt. In deze blogpost krijg je een voorproefje uit het boek over het oplossen van lensproblemen met lensprofielen in Adobe Camera Raw. Het 2de voorproefje uit het boek vind je HIER. (H.F.)

Lensproblemen automatisch oplossen

Camera Raw kan automatisch correcties toepassen voor veelvoorkomende lensproblemen (zoals ton- en/of kussenvorming, randvignettering en dergelijke). Daarvoor leest het de ingesloten cameragegevens (zodat het weet welke camera en lens je hebt gebruikt) en past vervolgens een profielcorrectie toe aan de hand van zijn omvangrijke ingebouwde database van lensprofielen. Vervolgens wordt dat profiel toegepast om het probleem te verhelpen, iets wat verbazingwekkend goed werkt. Deze functie is erg snel en kan met één selectievakje worden ingeschakeld. Maar wat als er geen profiel voor jouw lens gevonden wordt of als er geen EXIF-gegevens beschikbaar zijn (omdat je de foto hebt gescand)? Het antwoord vind je hieronder.

Stap een:

Open de foto met een lensprobleem in Camera Raw. Als je al langer met Photoshop werkt, weet je dat er een filter Lenscorrectie is in het menu Filter van Photoshop en dat die is bijgewerkt met dezelfde functies als in de Camera Raw-versie. Toch is het beter de correctie in Camera Raw uit te voeren omdat (1) dat non-destructief is, (2) er enkele betere opties beschikbaar zijn in Camera Raw en (3) het sneller is. Daarom los ik lensproblemen altijd op in Camera Raw in plaats van met het Photoshop-filter.

Stap twee:

Klik op het pictogram Lenscorrecties (vijfde van rechts bovenaan in het deelvenstergebied) en activeer op het tabblad Profiel het selectievakje Correcties profiel inschakelen. Goede kans dat je nu al klaar bent. Opgelost. Zoals gezegd leest Camera Raw de ingesloten cameragegevens van de foto om de gebruikte lens en camera te bepalen en gaat het in de interne database op zoek naar een profiel van die lens om de foto onmiddellijk te corrigeren (zie afbeelding). Als het geen profiel kan vinden, zie je dat onderaan in het deelvenster (zie volgende stap). Ook moet ik meestal de hoeveelheid correctie iets terugschroeven bij visooglensen door de schuifknop van Vervorming iets naar links te slepen (zie afbeelding).

Stap drie:

Wat gebeurt er wanneer je een foto opent waarvoor Camera Raw niet automatisch een profiel kan vinden of als de afbeelding geen ingesloten EXIF-gegevens bevat (zoals bij een gescande afbeelding of een afbeelding die je uit een ander document hebt gekopieerd en geplakt)? Bekijk de foto hiernaast. Camera Raw kon er geen profiel voor vinden, dus onder Lensprofiel wordt Geen vermeld bij Merk en zijn de menuopties Model en Profiel niet beschikbaar. Je zult  Camera Raw moeten vertellen welke apparatuur je hebt gebruikt om de foto te maken (als je dat weet) of er een gooi naar doen (als je het niet weet).

Stap vier:

Deze foto is gemaakt met een Canon, dus koos ik Canon in het menu Merk. Camera Raw deed meteen de rest: het vond een lensprofiel en corrigeerde de foto. Het kiest niet altijd met 100% zekerheid het juiste lensprofiel, dus krijg je een lijst voorgeschoteld met lenzen die in aanmerking komen. Open het menu Model om deze te bekijken (zie afbeelding). Je kunt de andere lenzen gewoon uitproberen om te kijken of dat een beter resultaat geeft, maar meestal gebruik ik de lens die Camera Raw zelf uitgekozen heeft (heel soms vind ik een lens die me beter bevalt en gebruik ik die, ook al weet ik dat het niet de lens is die bij de opname is gebruikt). Hier heb ik de 15mm-lens gebruikt , dus heb ik die gekozen in de vervolgkeuzelijst en de Vervorming een beetje aangepast.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.