In deze nieuwe versie van zijn veelgeprezen boek Photoshop voor Digitale fotografen bereikt Scott Kelby een geheel nieuw niveau met de nieuwste, belangrijkste en handigste Adobe Photoshop-technieken voor fotografen. Deze update van zijn bekroonde boek doet iets voor digitale fotografen wat nog niet eerder is gedaan: het laat je precies zien ‘hoe je het doet’. Het is geen berg theorie, vraagt je niet om je eigen instellingen te verzinnen of het zelf maar uit te zoeken. Scott laat je daarentegen stap voor stap de technieken zien die door de meest vooraanstaande digitale fotografen worden gebruikt en, wat nog mooier is, hij laat je precies zien welke instellingen je moet gebruiken, wanneer je dat moet doen en waarom je dat moet doen. Dat is de reden dat vorige edities van dit boek overal ter wereld als studiemateriaal in fotografieopleidingen worden gebruikt. In deze blogpost krijg je een 2de voorproefje uit het boek over het oplossen van lensproblemen met Upright in Adobe Camera Raw. Het 1ste voorproefje uit het boek vind je HIER. (H.F.)
Upright gebruiken om lensproblemen op te lossen
Dit is een van de beste functies die Adobe de laatste jaren aan Camera Raw heeft toegevoegd en deze wordt alsmaar beter met elke CC-update. In wezen gaat Upright uit van het geautomatiseerde lenscorrectieproces dat je hebt gestart door de lenscorrectie in te schakelen en doet het er nog een flinke schep bovenop. Maar geen zorgen, je hoeft de functie alleen maar in te schakelen, al het zware werk wordt je uit handen genomen.
Stap een:
Hier zie je een groothoekopname met 14mm-lens en het probleem is duidelijk: het interieur van het gebouw, de zuilen-enzovoort leunen achterover. Gelukkig is dit snel op te lossen. Klik op het pictogram Lenscorrecties (zesde van links) bovenaan in het deelvenstergebied, klik op het tabblad Profiel en activeer het selectievakje Lenscorrecties profiel inschakelen (de functie Upright werkt dan beter). De automatische profielcorrectie is hier al op de foto toegepast, maar als je dit selectievakje in- en uitschakelt, zie je dat het nu nog een vrij subtiele correctie is: er is wat vignettering weggehaald in de hoeken, samen met een deel van de tonvervorming (als je meer vervorming moet weghalen, klik je op het tabblad Handmatig en sleep je de schuifregelaar Vervorming naar rechts).
Stap twee:
Om bij de besturingselementen van Upright te komen, klik je op het gereedschap Transformeren op de werkbalk, waarna rechts het deelvenster Transformatie verschijnt. De automatische correctie- opties van Upright staan bovenaan naast elkaar. In zo’n 90% van de gevallen klik ik gewoon op het pictogram ‘A’ (Automatisch), wat doorgaans de meest natuurlijk uitziende, evenwichtige correctie oplevert (zie afbeelding). Bij de overige 10% klik ik op het pictogram rechts ervan (Vlakte), simpelweg een automatische correctie die goed werkt (zij het niet 100%).
Stap drie:
Ik gebruik trouwens maar zelden de volgende twee Upright-opties (Verticaal en Volledig), omdat ik die correcties er niet natuurlijk uit vind zien. Meestal kan ik volstaan met Automatisch. Maar in dit geval lijkt er wat te veel te zijn gecorrigeerd en lijkt de onderkant van de zuilen nu smaller dan de bovenkant (zie stap twee). Daarom heb ik Verticaal naar +18 gesleept (zie afbeelding) om het geheel evenwichtiger te maken. TIP: Moet je het filter Lenscorrectie van Photoshop gebruiken? Het filter Lenscorrectie in Photoshop heeft voor een deel dezelfde functies als Camera Raw, maar ik raad je aan de correcties in Camera Raw uit te voeren omdat (1) het non-destructief is, (2) er extra opties beschikbaar zijn in Camera Raw en (3) het sneller is (geen voortgangsbalken).
Stap vier:
Gebruik de schuifregelaars in het deelvenster Transformatie als je nog iets anders moet aanpassen. Als je niet weet wat een bepaalde schuifregelaar doet, doe je het volgende: (1) kijk naar de pictogrammen links en rechts van de schuifregelaar (die geven een visuele aanwijzing) en (2) sleep de schuifknop gewoon heen en weer, zodat je meteen het effect ervan ziet (dit werkt beter dan het klinkt). Toen ik deze opname maakte, was die niet perfect gecentreerd. Daarom heb ik Horizontaal een beetje naar links (naar –5) gesleept om het perspectief nog iets meer te vervlakken. Nogmaals, je zult dit waarschijnlijk niet nodig hebben, maar ik wilde het voor de zekerheid toch even laten zien voor als je het een keer nodig hebt. Nu we toch hier zijn, de schuifregelaar Verhouding kan goed van pas komen. Als de foto er na het slepen met een van de schuifknoppen naar boven toe uitgerekt en ‘te mager’ uitziet, kun je die met de schuifregelaar Verhouding weer verbreden (en vice versa).
Stap vijf:
Nu moeten we de na de correctie ontstane lege gebieden aanpakken. We kunnen ervoor zorgen dat Camera Raw zoveel mogelijk van de afbeelding intact laat door op het gereedschap Uitsnijden op de werkbalk te klikken en Beperken tot afbeelding te kiezen (zie afbeelding). Nu kunnen we het gereedschap Uitsnijden naar buiten toe slepen; het springt automatisch naar waar we kunnen uitsnijden zonder ontbrekende gebieden. Hier zie je dat het de uitsnijding automatisch heeft aangepast om zo veel mogelijk van de afbeelding te behouden, maar ook dat we een flink deel van de tegelvloer verliezen, dus gaan we een andere optie proberen.
Stap zes:
De andere uitsnijdoptie (die ik hier waarschijnlijk zou gebruiken omdat we zoveel van de vloer zijn kwijtgeraakt met Beperken tot afbeelding) is om Beperken tot afbeelding uit te zetten en in plaats daarvan het kader naar buiten te slepen om de lege gebieden bovenaan uit te snijden maar de lege gebieden in de benedenhoeken intact te laten. Die proberen we in te vullen met Inhoud behouden (zie hoofdstuk 9). Klik nu op de knop Afbeelding openen, kies het gereedschap Toverstaf (Shift+W) en klik in de twee lege gebieden in de benedenhoeken om ze te selecteren. Kies vervolgens Vergroten onder Bewerken in het menu Selecteren en geef 4 pixels op om Photoshop een betere ‘vulling’ te helpen maken. Kies Vullen in het menu Bewerken en vervolgens de optie Inhoud behouden in de vervolgkeuzelijst Inhoud. Klik op OK. Dat pakte hier heel aardig uit, behalve rechts, waar het de brandblusser heeft gedupliceerd. Maar dat is eenvoudig te corrigeren met het Kloonstempel (ik heb ze hier allebei nogal slordig weggekloond, zoals je kunt zien in de Na-foto hieronder).


Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.