Leuke vernieuwingen in Chrome OS 89

Leuke vernieuwingen in Chrome OS 89

De Chromebook bestaat alweer tien jaar. Begonnen als een voornamelijk op de Chrome-browser gebaseerd systeem, is een Chromebook nu een zeer bruikbare laptop met allerlei apps en productieve mogelijkheden. Met versie 89 van Chrome OS krijgen Chromebook-gebruikers er allerlei handige mogelijkheden bij, zoals bijvoorbeeld de Phone Hub, bestanden vastzetten op de plank en een betere manier om screendumps en video-opnames te maken van je schermactiviteiten. Kortom: leuke vernieuwingen in Chrome OS 89.

Phone Hub

De Phone Hub.

Android-telefoons en Chrome konden al met elkaar communiceren. Zo logde ik al lang in op  mijn Chromebook met behulp van mijn telefoon. Lekker makkelijk: hoef ik geen lang wachtwoord in te toetsen. In de nieuwste versie van Chrome OS is er met je Android-telefoon en een Chromebook meer mogelijk dankzij de Phone Hub. Met die Phone Hub kun je bijvoorbeeld automatisch de hotspot-functie van je telefoon aanzetten. Handig als je onderweg op je Chromebook wilt werken. Je kunt met een andere knop – Geluid van telefoon uitzetten – het geluid van je telefoon uitzetten. En nog een handigheidje: Telefoon vinden. Ik laat mijn telefoon op allerlei plekken in het huis slingeren. Met Telefoon vinden kun je je mobieltje een geluid laten maken, zodat je weet waar je telefoon ligt. Nog een laatste ding: je kunt de laatste paar Chrome-tabbladen die je op je telefoon geopend hebt, snel op je Chromebook openen. 

Schermopnamen

Je kon natuurlijk al schermopnamen maken van je Chromebook. Met ctrl en de toets waarmee je alle geopende vensters kunt zien (de Windows-Switcher-toets), maak je een screendump van je hele scherm. Nu is er een uitbreiding op het maken van screendumps. Je vindt die nieuwe mogelijkheden helemaal rechtsonder op de plank. Tik op de Tijd. Tussen je wifi-, bluetooth- enzovoort-instellingen zie je nu het onderdeel Schermopnamen. Tik erop en je krijgt de keuze uit verschillende mogelijkheden. Je kunt er selecties mee ‘screendumpen’ en/of video’s mee opnemen, met of zonder microfoon. Kortom: heel handig.

Bestanden vastzetten op de plank

Vastgezette bestanden op de Plank. In dit geval screendumps.

Ook nieuw is Vastgezette bestanden. Bestanden die je veel gebruikt kun je vastzetten op de plank. Daarnaast komen de screendumps die je maakt ook op die plek te staan. De vastgezette bestanden vind je rechtsonder op de Plank, net voor de Phone Hub.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.