MacOS Big Sur Mission Control

MacOS Big Sur Mission Control

MacOS Big Sur Mission Control is een handig gereedschap om overzicht te houden op al uw draaiende software. Onderstaand fragment is afkomstig uit mijn boek Ontdek macOS Big Sur.

Om u een snel en eenvoudig een duidelijk overzicht te geven van alle geopende vensters en programma’s die u op dat moment gebruikt, biedt macOS de functies Exposé en Spaces. Deze toepassingen worden door Big Sur centraal beheerd door Mission Control. Met de standaardinstellingen activeert u Mission Control met Ctrl+pijl omhoog, met de Mission Control-toets op nieuwe Macs of veeg met drie vingers snel omhoog op het trackpad. Na activering van macOS Big Sur Mission Control ziet u alle geopende vensters en programma’s, en met een muisklik hebt u snel toegang tot elk onderdeel.

Knoppen

Boven in het scherm van MacOS Big Sur Mission Control staan knoppen met het bureaublad, schermvullende programma’s en spaces. Als u de cursor naar boven beweegt, worden ook miniatuurafbeeldingen van deze onderdelen getoond. Het onderste deel van Mission Control toont de Finder-vensters en programmavensters. Exposé groepeert de vensters per programma en plaatst daaronder het bijbehorende programma-icoon. Klik op de miniatuurafbeeldingen om naar het gewenste scherm te gaan. Gebruik de sneltoetsen Ctrl+pijl links/rechts of veeg met drie vingers naar links of naar rechts op het trackpad om door spaces te bladeren.

macOS Big Sur Mission Control
Mission Control toont een overzicht van geopende vensters en programma’s en gebruikte spaces.

macOS Big Sur Mission Control

Exposé

Met de voorziening Exposé verwijdert u alle vensters snel uit het zicht of brengt u juist specifieke vensters naar de voorgrond. Exposé groepeert de Finder- en programmavensters en voorziet ze van een icoon waaraan u kunt zien bij welk programma de vensters horen. U kunt elk venster in Exposé vergroten: selecteer het venster en druk op de spatiebalk. U klikt op het gewenste venster om dit naar voren te brengen.

Onderdelen uit Exposé kunnen worden verplaatst naar een space: klik op het gewenste venster en sleep dit naar een van de miniatuurafbeeldingen boven in het venster van Mission Control of sleep het venster naar een lege plek om een nieuwe space te maken.

Vensters van een programma tonen

Wanneer u veel overlappende vensters in hetzelfde programma hebt geopend, kunt u programma Exposé activeren met de toetsen Ctrl+pijl omlaag, of veeg met drie vingers omlaag op het trackpad. Bekijkt u bijvoorbeeld meer afbeeldingen tegelijk in de voorvertoning of zijn er verschillende browservensters geopend, dan krijgt u met Exposé een overzicht van de vensters van het actieve programma. Als het bureaublad is geselecteerd, verschijnen alle Finder-vensters in het overzicht.

macOS Big Sur Mission Control
Gebruik Exposé om alle vensters van een actief programma snel te bekijken en te selecteren.

Alle geopende vensters verbergen

Gebruik de F11-toets om zowel de Finder-vensters als de vensters van lopende toepassingen uit beeld te plaatsen. U ziet dan alleen het bureaublad. Druk nogmaals op F11 en alle schermen keren terug.

macOS Big Sur Mission Control

macOS Big Sur Mission Control

Ontdek macOS Big Sur

macOS Big SurEr is vanzelfsprekend veel meer moois mogelijk dan MacOS Big Sur Mission Control in Apple’s OS. Als je je daarin wilt verdiepen, dan is er het boek Ontdek macOS Big Sur. Een besturingssysteem is een van de belangrijkste onderdelen van de computer. Het zorgt er onder meer voor dat u programma’s kunt starten, bestanden kunt beheren en extra apparaten kunt aansluiten. Big Sur ziet er schitterend uit, is uiterst stabiel, zeer gebruiksvriendelijk en vraagt nauwelijks onderhoud.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Een gedachte over “MacOS Big Sur Mission Control”

  1. Ik heb het voorstel eerder gedaan maar de uitgever blijkt het verleden te omarmen, het is toch niet van deze tijd om, aan digitaal gereedschap werkend, in een pak papier te moeten bladeren op zoek naar de tips als hierboven aangereikt.
    Bescherm deze ‘ebook’ manuals zoals Kindle dat met boeken doet zodat het geen verliespost hoeft te zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.