De tijd dat je afhankelijk was van een specifiek besturingssysteem om je dagelijks ding te doen ligt vrijwel achter ons. En daarmee is Linux interessanter dan ooit.
’Eigenwijze’ gebruikers van Windows 7 kijken steeds vaker dan wel geïrriteerd dan wel verontrust (of allebei) op de kalender. Microsoft stopt begin volgend jaar met de ondersteuning voor deze mateloos populaire versie van Windows. In plaats daarvan wordt iedereen geacht over te stappen op Windows 10. Maar is dat nou wel zo nodig? Is dit eigenlijk niet hét jaar om alles wat Windows is maar eens definitief achter je te laten? Dat kan makkelijk, want er zijn voldoende solide alternatieven. Zit je vast aan gebruik van Microsoft Office, dan is er macOS. Is dat niet het geval (en dat geldt voor het overgrote deel van de thuisgebruikers) dan maakt het anno 2019 echt totaal niet meer uit welk besturingssysteem je op je computer draait. Linux in de smaken Ubuntu (wat meer lijkend op macOS qua bediening) of Mint (meer Windows-gelijke bediening) bieden echt alles wat je hart begeert.
Waarvoor gebruik je je computer?
Het is tijd om eens kritisch te kijken naar je computergebruik. Zeker als je nog Windows 7 hebt draaien. Want waar gebruik je dat systeem eigenlijk (nog) voor? Grote kans dat dit de bekende zaken e-mailen, browsen en wellicht een beetje fotobewerken zijn. Daarvoor is echt geen Windowscomputer nodig. De meeste populaire Linux-versies zoals bijvoorbeeld het net genoemde Ubuntu en Mint beschikken na de installatie over alle software die je nodig hebt. Natuurlijk een browser en een mailclient (maar zelfs die gebruiken de meeste mensen tegenwoordig allang niet meer, lang leve webmail!), maar ook een fotobewerker als het gratis Gimp is ofwel vooraf geïnstalleerd ofwel direct installeerbaar vanuit de ‘app store’ van de Linux-variant. Ook is vaak Libre Office direct beschikbaar, een uitstekend alternatief voor MS Office. Zeker voor thuis- en studiegebruik waar je vaak niet vast zit aan antieke bedrijfssjablonen en dito vage add-ons.

Alles gratis
Groot voordeel van Linux is dat in principe alle software open source en dus gratis is. Wat niet wegneemt dat er zeker ook gewoon betaalde commerciële software voor beschikbaar is, voor de liefhebbers. De kans dat je dat ooit echt nodig gaat hebben is nihil. Veel open source software is inmiddels na vele jaren in de running te zijn volwassen en ultrastabiel; vaak zelfs beter dan hun commerciële evenknieën. Photoshop, Lightroom en meer: het klinkt allemaal leuk, maar door de vervelende licentietools en prijsopdrijvingen zorgen ze voor steeds meer afkeer bij gebruikers. Open source alternatieven zijn er genoeg en ze worden met de dag beter.
Updaten
Windows 10 staat vooral (negatief) bekend om de vele, vele updates die het gepusht krijgt. Met maar al te vaak meer problemen tot gevolg dan ze pretenderen op te lossen. Ook Linux krijgt updates, maar dat gaat veel gebruiksvriendelijker. Bovendien kun je vaak voor een zogeheten LTS-versie kiezen. Waarbij LTS staat voor Long Term Support. Kies je bijvoorbeeld een LTS-versie van Linux, dan blijft deze vijf jaar ondersteund. In die vijf jaar hoef je geen riskante upgrade uit te voeren en blijft jouw versie functioneel gezien onveranderd. Wel krijg je keurig je veiligheidsupdates en eventuele bugfixes geleverd, maar die leveren nooit echt problemen op. Het gevolg is een stabiel en betrouwbaar platform dat eigenlijk gewoon altijd z’n ding doet. Qua privacy is Linux onverslagen, je hoeft niet bang te zijn voor stiekeme telemetrie die allerlei privégegevens doorsluist.
Toch nog een beetje Windows?
Mocht je met alle geweld toch zo af en toe nog eens een Windowsprogramma willen draaien? Geen probleem! De meest zekere weg is via virtualisatie, ofwel: installeer een virtuele versie van Windows in een programma als het gratis VMWare Player of Virtual Box. Ook is er het Wine-project waarmee een steeds groter deel van Windowssoftware gewoon onder Linux kan draaien. Bedenk tot slot dat ook steeds meer games worden aangepast voor Linux en via het welbekende gameplatform Steam (ook beschikbaar voor Linux dus…) worden aangeboden.
Aan Linux de toekomst
Linux is allang niet meer eng en ingewikkeld.En de kans is groot dat je het allang dagelijks gebruikt. Bijvoorbeeld op je Android smartphone, want onder de motorkap is dat ook maar gewoon een Linuxvariant. iOS is gebaseerd op UNIX, wat feitelijk weer de basis voor Linux vormt. De tijd van nerdy command prompt-regeltjes intikken is dan ook allang voorbij. Het kán – voor de liefhebbers – nog wel, maar in principe krijg je er weinig tot niets meer mee te maken. En blauwe schermen? Die zul je nooit meer zien!
Linux is ongetwijfeld allang in je huis, auto of wat dan ook aanwezig. Het vormt de basis voor vele routers, slimme apparaten en ook bijvoorbeeld NASsen. Lees het boek Werken met een NAS, Alles over uw Synology NAS (auteurs: Henk van de Kamer & Ronald Smit) maar eens. En constateer dat ook daar Linux voorzien is van een heel gebruiksvriendelijk sausje!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.