Grote update macOS rekent af met ZombieLoad

Grote update macOS rekent af met ZombieLoad

Een nieuwe, ernstige bug in Intel-processoren is een tijdje onder de pet gehouden. Maar nu macOS na een update heeft afgerekend met de ellendeling mag iedereen het weten.

Er duiken steeds meer hardware-bugs op in – met name – Intel processoren. De meest recente is bekend onder de naam ZombieLoad en maakt het voor een digidief mogelijk bijvoorbeeld mee te kijken met browsersessies. En al doende privacygevoelige gegevens als wachtwoorden en dergelijke te onderscheppen. Nu geldt voor een moderne CPU – gelukkig – dat deze ook is te updaten. Dat gaat via microcode, zeg maar de firmware van een processor. Dit is een laag die nog onder de gebruikelijke processor-instructies ligt, dus als gebruiker kan je er niks mee. Tot wellicht ooit een heel slimme hacker uitvogelt hoe die microcode is te misbruiken, maar dat is wel een extreem doemscenario. Hoe dan ook, gebruikers van macOS hoeven zich geen zorgen meer te maken over de bug. Mits ze de meest recente update naar macOS 10.14.5 hebben geïnstalleerd.

Beetje vertraging weer

De update naar macOS 10.14.5 rekent af met ZombieLoad Attack. Mogelijk zorgt dat – net als bij de fixes voor Meltdown en Spectre, eerdere ernstige processorbugs – enige vertraging. Intel heeft hierover nog geen harde cijfers gegeven, dus laten we hopen dat het ook nu slechts – zoals de processorfabrikant belooft aan ‘gewone’ gebruikers – een paar procent scheelt. Wel geldt dat hoe meer hardwarebugs op gaan duiken en hoe meer fixes er worden geïnstalleerd, hoe trager je systeem onder de streep wordt. Veel van de bugs hebben namelijk te maken met processor-optimalisatie en die wordt veelal teniet gedaan door dit soort reparaties. De enige échte remedie tegen dit soort problemen is dat processorfabrikanten terug gaan naar de tekentafel en zo ongeveer van nul af aan een compleet nieuwe processor ontwerpen. Dat is een proces waar vele jaren overheen gaan.ZombieLoad Attack wordt opgelost met de update naar macOS 10.14.5

ZombieLoad Attack wordt opgelost met de update naar macOS 10.14.5Voorlopig zitten we dus nog vast aan dit soort ellende. Het betekent wel dat je veiligheidsupdates serieus moet nemen anno 2019, helaas. Het is niet alleen de software meer waar het mis gaat!

Het Handboek macOS Mojave van Bob Timroff

Wil je alles weten over macOS Mojave, het meest recente besturingssysteem voor Apple computers? Lees dan het Handboek macOS Mojave van Bob Timroff eens door, bomvol tips en praktische aanwijzingen.

 


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.