Maak eens een screenshot met Firefox

Maak een screenshot met Firefox

Gebruikers van Firefox hebben sinds kort een nieuw knopje in de knoppenbalk rechtsboven in beeld. Hiermee kan je screenshots maken.

Als Firefox van de meest recente update is voorzien – en dat hoort automatisch te gebeuren – zie je rechtsboven in de knoppenbalk van deze browser een knop met een schaartje. Klik hierop en Firefox Screenshots opent. In het plaatje dat nu voor je staat kan je op de naar rechts gerichte pijl klikken voor uitleg. Daarna kan het echte werk beginnen. Selecteer een onderdeel van de pagina of sleep met de muis een selectie van het gebied dat je wilt vastleggen. Klik rechtsonder aan deze selectie op de knop met het naar beneden gerichte pijltje (voor ‘downloaden’) van de afbeelding. De screenshot wordt vervolgens in de standaard downloads-map bewaard. Klik op het – inmiddels blauw geworden – naar beneden gerichte pijltje in de knoppenbalk rechtsboven. Na een klik op het mappictogram naast de net toegevoegde afbeelding opent de Verkenner en kan je verder doen wat je wilt met de gemaakte schermfoto.

Cloudopslag

Het is mogelijk om de schermafbeelding in een Mozilla cloudopslag te bewaren. Klik daarvoor niet op het downloadknopje rechtsonder bij een selectie, maar op de knop Opslaan. De afbeelding opent vervolgens in een nieuwe webpagina, van waaraf je ‘m alsnog kunt downloaden. De afbeelding wordt 14 dagen bewaard, daarna verdwijnt hij. Bedenk daarbij overigens dat het géén goed idee is om privacy-gevoelige gegevens op die manier in de cloud te bewaren. Sowieso zijn we wat dit soort zaken betreft geen al te grote fans van online opslag, de kans dat er in een schermfoto persoonlijke gegevens aanwezig zijn – al is het maar een e-mailadres – is immers groot. Bewaar screenshots dus vooral lekker lokaal en leer jezelf deze werkwijze van het begin af aan. Overigens verkeert de functie nog in testfase (beta), dus mogelijk loop je af en toe tegen iets geks aan. Bedenk tot slot dat de schermfotofunctie alléén binnen Firefox werkt en niet buiten deze browser.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.