VirtualRuler in actie

Meten via iPhone-camera, geniaal

Met de app VirtualRuler haalt je een virtueel meetlint in huis voor uw iPhone of iPad. Een praktisch stukje gereedschap gebaseerd op AR.

Dankzij de nieuwe AR-kit in iOS 11 duiken allerhande spelletjes op waarmee u in bijvoorbeeld uw eigen huiskamer poppetjes op de tafel kunt laten dansen of complete veldslagen in de keuken kunt voeren. Maar er zijn ook serieuzere mogelijkheden te bedenken voor AR, zo blijkt uit de app VirtualRuler a €1,09. Je vindt deze app overigens onder de naam AR Ruler & Tape Measure van Linebreak LLC in de Appstore. Het idee is even simpel als geniaal. Door gebruik te maken van de diverse sensoren en – gokken we – de focusgegevens van de lens meet je er razendsnel allerlei zaken mee. Denk aan de lengte van een balkon, de hoogte van een deur of garage en ga zo maar door. Het belangrijkste ingrediënt voor een goede meting is voldoende licht. Daarna werkt het simpel.

Tikken en meten

Tik op het beginpunt van je meting, waarna van daaruit een lijn start. Het virtuele meetlint, zeg maar. Beweeg naar het eindpunt van de te meten afstand en je ziet in beeld de gemeten lengte. Vast te zetten door een tik op het eindpunt. De nauwkeurigheid varieert, zo leert de ervaring. De app is dan ook zeker niet bedoeld om een compleet huis of ander architectonisch meesterwerk mee op te bouwen. Het is vooral een snelle manier om ongeveer-maten te achterhalen. Standaard toont de app gemeten lengtes in inches, door bovenin beeld op cm te tikken schakel je over naar de hier gangbare centimeters. Om een nieuwe meting te starten tik je eerst – voor zover je dat niet al gedaan had – op het eindpunt en daarna op de prullenbak. Een tik op het liniaaltje rechtsonder in beeld leidt je naar een overzicht van eerdere gemeten waarden. Die zijn allemaal te wissen door een tik op de prullenbak aldaar. De app is zeker niet perfect, maar het idee is zonder meer interessant. Of het mogelijk is de nauwkeurigheid en trefzekerheid verder op te schroeven zal in de toekomst blijken.

Lees hier meer over iOS en aanverwante zaken.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.