Microsoft blijft het proberen met Windows 10

Na het upgradedebacle van de afgelopen dagen met Windows 10 versie 1809, gaat Microsoft een nieuwe poging wagen met de upgrade. Allereerst mogen de ‘insiders’ de hopelijk gerepareerde upgrade aan een inspectie onderwerpen.

Microsoft is weer heel voorzichtig begonnen met het uitrollen van de inmiddels gevreesde 1809-upgrade voor Windows 10. Gevreesd, want deze upgrade staat bekend als vernietiger van gebruikersdocumenten. Volgens Microsoft is het echter een probleem dat maar bij weinig upgraders is opgetreden. In 0,01% van de gevallen, zo melden ze sussend. Echter: dat is een toch wat flauwe opmerking. Er zijn immers nog maar relatief weinig Windowsgebruikers die de upgrade door de strot geduwd hebben gekregen. Het werkelijke percentage zou dus – zonder reparaties – uiteindelijk veel hoger komen te liggen natuurlijk. Zeker als je bedenk dat de oorzaak nu gezocht moet worden in het verhuizen van je map Mijn documenten naar bijvoorbeeld de D-schijf. Iets wat wij en vrijwel iedereen met een beetje kennis van Windowssytemen van harte aanbevelen. Simpelweg om te voorkomen dat documenten, foto’s enzovoorts ergens op de systeemschijf staan. Want als daar wat mis mee gaat zouden de rapen gaar zijn. Dat het nu toch mis ging en dat de bug juist de meer voorzichtige gebruikers treft is natuurlijk extra sneu.

Automatisch opruimen de oorzaak

Het ging namelijk mis als een gebruiker de map Documenten heeft gekoppeld aan een map op een andere locatie, partitie of schijf. En daarbij is vergeten om de bestanden uit de oorspronkelijke documentenmap over te hevelen naar de nieuwe. Of dat om wat voor reden dan ook bewust niet gedaan heeft. Windows 10 blijkt namelijk over een soort digitale stofzuiger te beschikken die niet gebruikte gebruikersmappen bij tijd en wijle opruimt. Eigenlijk vreemd, want gebruikersdocumenten horen natuurlijk heilig te zijn. Iets dat Microsoft nu ook inziet en vandaar dat een bugfix is geïmplementeerd in de nieuwe nieuwe versie van 1809. Wat er nou precies bedoeld wordt met de blogpost op deze pagina blijft vaag, en een echt excuus blijft ook uit: https://blogs.windows.com/windowsexperience/2018/10/09/updated-version-of-windows-10-october-2018-update-released-to-windows-insiders/. Wanneer ‘1809’ weer voor iedereen wordt uitgerold is eveneens onduidelijk.

Het pushen begint weer

Verder zagen wij na de maandelijkse patchronde (het was gisteren weer eens pleisterdinsdag…) een verontrustende mededeling verschijnen in het updatepaneel van onze Windows 10 Pro-versie die nog altijd veilig op versie 1709 draait. Daar stond namelijk ineens de volgende tekst: ‘We distribueren de nieuwste update voor Windows 10, met nieuwe functies en belangrijke beveiligingsupdates. Kom af en toe hier even langs om te zien wanneer jij hem kunt krijgen’. En dat op een systeem dat is ingesteld op Semi Annual updates, ofwel het updateschema voor zakelijke gebruikers, inclusief 365 dagen uitstel voor feature updates. Dat zijn de grote upgrades als 1809. Kortom: krijgen zakelijke gebruikers nu ook ineens te maken met steviger upgradegedram, ondanks dat zij duidelijk aangegeven hebben dit niet te willen? In ieder geval geldt dat iedereen die Windows 10 draait de komende tijd meer dan ooit moet opletten wat er aan mogelijk zeer ongewenste upgrades en updates wordt gepusht. En blijf back-ups maken, dat is nog nooit zo belangrijk geweest als nu. Vooral omdat Microsoft maar niet lijkt te willen leren van het updategeklungel dat ze steeds weer tentoonspreiden.

Het boek PC Senior: Windows 10 voor senioren, 3e editie van Victor Peters

Meer weten over Windows 10? Lees dan het boek PC Senior: Windows 10 voor senioren, 3e editie van Victor Peters eens. De auteur laat u in dit kleurrijke boek duidelijk zien hoe u uw Windows 10-computer, -laptop of -tablet snel en zonder problemen onder de knie krijgt. Geschreven in helder Nederlands en voorzien van vele afbeeldingen.

Zie onze verzamelpagina over Windows 10 updates en upgrades voor meer soortgelijke artikelen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.