Nieuw! Luminar Neo...

Nieuw! Luminar Neo…

Daar gaan ze weer bij Skylum: ergens deze winter komt er een nieuwe versie van Luminar. Niet Luminar 5, niet Luminar AI-2, maar Luminar Neo. Luminar 4 is end-of-the-line… Die applicatie krijgt – denk ik – geen nieuwe updates meer. Luminar AI? Geen idee wat daar verder mee gaat gebeuren. Luminar Neo is de toekomst van Luminar. Nieuw! Luminar Neo!

Luminar Neo is een kruising van Luminar 4 en Luminar AI. In hun persbericht staat het zo: Luminar Neo bevat het beste van Luminar 4 en bouwt voort op de baanbrekende technologie in Luminar AI. Aangedreven door een opnieuw ontworpen, modulaire engine, versnelt Luminar Neo de ontwikkeling en release van nieuwe functies in de toekomst. Luminar Neo breidt de mogelijkheden van de Luminar-familie uit en ontsluit nieuwe mogelijkheden voor artistieke expressie.

Ronkende vernieuwingen

Het persbericht staat vol met ronkende vernieuwingen. Weer uit het persbericht:

 • Transformeer foto’s met nieuwe relighting-opties. Luminar Neo analyseert elk frame om de diepte van een scène en het onderwerp te herkennen, wat nauwkeurige controle over belichting en toon mogelijk maakt.
 • Nieuw! Luminar Neo...
  Een afbeelding bewerkt met het nieuwe Relight AI.
 • Verwijder oneffenheden en storende elementen. Luminar Neo herkent en verwijdert automatisch artefacten die worden veroorzaakt door een vuile camerasensor of lens. Nieuwe tools maken het verwijderen van ongewenste achtergrondelementen eenvoudiger dan ooit tevoren.
 • Krachtige achtergrondvervanging. Neem de volledige controle over de achtergrond voor portretfoto’s door deze snel te vervangen door een geheel nieuwe afbeelding of achtergrond.
 • Mobiel beeldbeheer. Onze nieuwe begeleidende mobiele app maakt het eenvoudig om foto’s die zijn gemaakt op een mobiel apparaat toe te voegen aan de Luminar-catalogus. Eenmaal bewerkt in Luminar Neo, kunnen de resultaten worden teruggestuurd naar het mobiele apparaat voor eenvoudig sociaal delen of onderweg bekijken.

Automatisch maskeren

Achtergronden met één klik veranderen…

Wat in ieder geval overgenomen wordt uit Luminar 4 zijn lagen. Er komen slimme maskers waarmee je onderdelen van een foto automatisch kunt maskeren en bewerken. En – natuurlijk volgens Skylum, wan niemand heeft Luminar Neo nog kunnen testen – gaat dat alles niet ten koste van de snelheid. Luminar Neo heeft een nieuwe bewerkingsengine – ik citeer – waardoor het mogelijk is om meerdere tools op een afbeelding toe te passen zonder noemenswaardig prestatieverlies. Luminar Neo maakt complexe gelaagdheid van verschillende onbewerkte afbeeldingen mogelijk. Met onze nieuwe Luminar-engine zal Skylum beeldverwerking verder optimaliseren en verfijnen.

Nieuw! Nu nog mooier en beter: Luminar Neo…

Luminar Neo bouwt dus voort op de AI-mogelijkheden, uit de vorige versies met allerlei vernieuwingen. Het klinkt allemaal in de persberichten weer mooi. Degenen die graag een andere lucht in hun foto’s willen monteren komen met Luminar Neo helemaal aan hun trekken. Het vervangen van achtergronden lijkt supermakkelijk. Met de nieuwe tool Relight AI kun je een donkere voorgrond snel verbeteren, of, zoals ze bij Skylum ook beweren een landschapsfoto verbeteren waarvan de achtergrond overbelicht is.

Wel of niet?

Wat moet je van deze nieuwe Luminar Neo als gebruiker denken? Luminar is niet duur, die nieuwe Luminar Neo is te bestellen voor €65,-. En je krijgt voor dat geld veel vernieuwingen. Maar elk jaar een nieuwe versie van Luminar aanschaffen is ook zo wat. Waarom heet deze versie niet gewoon Luminar 6 (waarbij Luminar AI versie 5 was)? Marketingtechnisch is het waarschijnlijk interessanter om een geheel nieuwe applicatie te introduceren: NIEUW! Luminar Neo. Ik heb nu Luminar 2018, Luminar 3, Luminar 4, Luminar AI en Luminar Flex op mijn computer staan (tijd om wat versies op te ruimen). Luminar Neo zal daar deze winter wel bijkomen. Wat vind jij? Ga jij Luminar Neo aanschaffen of vind je het wel even mooi zo met jouw Luminar 4 en AI? 

Ben je tevreden met Luminar 4 en wil je er meer over leren? Dan is er het boek Zo werkt Luminar van Henny Temmink. Luminar 4 heeft in tegenstelling tot Luminar AI lagen en biedt je daardoor heel andere creatieve mogelijkheden. 

2 gedachten over “Nieuw! Luminar Neo…”

 1. Ik ga hem denk ik wel aanschaffen…af en toe een nieuwe versie is een stuk goedkoper dan de concurrent die meer dan 10 euro per maand vraagt… als je snel rekent ken je je voordeel…

 2. Ik word wel een beetje moe van al die nieuwe versies.Gaat Luminar NEO ook al de oude functionaliteiten van Luminar AI overnemen? Of ben ik zo meteen verplicht twee systemen naast elkaar te gebruiken!?
  En de bibliotheek functie? Tot nu toe is die geen één keer compatibel geweest, dus hoe gaat dat nu?
  Maar dat laatste is voor mijzelf gelukkig niet van belang. Ik hoop alleen maar dat Luminar NEO ook als plugin vanuit Lightroom gebruikt kan worden.Maar dat zie ik dan tzt wel. Het is mij nu te gortig om *alweer* een nieuw pakket te kopen dat je nu al kan betalen maar waarvan je pas deze winter weet wat het echt gaat bieden.
  Ik zie het dan wel ….

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.