perspectief corrigeren in Snapseed

Perspectief corrigeren in Snapseed

Je hebt een mooi gebouw gefotografeerd dat er uiteindelijk toch wat minder uitziet? Wellicht helpt perspectief corrigeren in Snapseed! Deze tip is afkomstig uit mijn boek Zo werkt Snapseed.

Met de tool Perspectief (perspectief corrigeren in Snapseed) in Snapseed kunt u perspectivische vervormingen corrigeren: ‘onthoeken’. Een gebouw fotografeert u vaak terwijl u op de grond staat en het gebouw hoog boven u uit torent. Daardoor houdt u de camera achterover om de top van het gebouw in beeld te krijgen. Dan treden vervormingen op. Dat is niets bijzonders: de top van het gebouw is immers verder van de camera en wordt dus kleiner afgebeeld.

Meteen na opening van de tool Perspectief zien we dat we het beeld verticaal en horizontaal kunnen kantelen. Meestal zal het gaan om de verticale kanteling. Omdat de gebouwen in het voorbeeld achterover lijken te hellen, beweegt u de pijl naar beneden. Een hulpraster verschijnt. De bovenzijde van de foto wordt uitgerekt, de onderzijde wordt versmald. In de middelste afbeelding zien we dat in de onderste hoeken zwarte driehoeken verschijnen. Daar is geen beeldinformatie voorhanden. Met het icoon middenonder geeft u op hoe die driehoeken moeten worden opgevuld: met Zwart of Wit, of ‘Slim‘, met een door de app berekende opvulling die wordt ontleend aan de beeldinhoud naast de driehoeken. Bij egale of niet-kritische inhoud lukt dat aardig, zie de afbeelding rechts. Meestal is het echter verstandig de foto bij te snijden.

Strook verwijderen

Dat laatstgenoemde houdt in dat u links en rechts een strook van uw foto verwijdert. Dat is iets om bij de opname al rekening mee te houden: zet gebouwen ruim in de foto als u het idee hebt dat u perspectiefcorrectie wilt toepassen, want vooral bovenin gaat veel van het beeld verloren; eerst door de perspectiefcorrectie en vervolgens door het afsnijden.

perspectief corrigeren in Snapseed
Links: we kunnen het beeld horizontaal of verticaal kantelen. Midden: een hulpraster verschijnt; hoekjes worden met zwart opgevuld. Rechts: automatische aanvullingen. Ik zou eigenlijk links en rechts een strook van de foto moeten afsnijden (tussen de rode pijlen), tenzij ik genoegen neem met de automatische aanvulling die ‘Slim’ heeft teweeggebracht. Zie het foutje in de onderrand van het witte gebouw links, en de zichtbare overgangen tussen de foto en de ‘Slim’ bijgemaakte delen links- en rechtsonder.

 

perspectief corrigeren in Snapseed

In de klassieke donkere kamer was onthoeken van een architectuurfoto een hele toer. Nu we digitaal fotograferen is het véél makkelijker, waardoor we bijna dwangmatig gebouwen gaan rechtzetten. Bedenk of de sfeer van uw foto het onthoeken wel rechtvaardigt, of dat u de perspectivische vervorming als creatief onderdeel van uw foto wilt handhaven. In architectuurfotografie is het echter wél gebruikelijk gebouwen te onthoeken. Corrigeer de verticale lijnen misschien niet precies 100%, maar een fractie minder. Kaarsrecht zetten levert vooral bij moderne architectuur een onnatuurlijk beeld op. Kennelijk verwachten we toch dat een gebouw aan de bovenzijde iets versmalt.

De gereedschapjes in de tool Perspectief zijn:

Horizon aanpassen is een ongelukkig gekozen vertaling, want het gaat niet om het rechtzetten van de horizon, maar om verticaal of horizontaal corrigeren van het perspectief zoals hiervoor beschreven. Verticaal komt vaak voor bij architectuur. Horizontaal zou kunnen voorkomen als u een gevelpartij wilt rechtzetten waar u niet mooi centraal tegenover kunt staan, bijvoorbeeld als de straat te smal is.

Draaien dat gaat wél om het rechtzetten van de horizon – eigenlijk van de gebouwen, want de horizon is vaak niet in zicht. Hier kunt u de foto dus nog even rechtzetten. Het klinkt misschien gek, maar u kunt uw foto het best uitlijnen op verticale lijnen in het midden van de foto. In de illustraties let u dus op de toren en niet op bijvoorbeeld het witte gebouw links, want dan staat uw hele foto scheef. Advies: gebruik – indien nodig – dit gereedschapje vóór de perspectiefcorrectie in Horizon aanpassen.

Schalen versmalt of verbreedt de foto, horizontaal of verticaal. Dat levert in principe een vervorming van uw beeld op. Soms is dat nodig als de perspectiefcorrectie een onnatuurlijk resultaat oplevert. Let op: als u met het icoon middenonder hebt aangegeven dat u slim wilt aanvullen, zal de app bij een verkleining proberen het beeld aan te vullen met automatisch gekozen beeldinformatie, wat bijna nooit perfect lukt. Let daarop, want het gebeurt in een oogwenk en soms merkt u het verhaspelde beeld pas op als het te laat is. Bijsnijden is het devies!

Vrij levert een vrije transformatie voor gecompliceerde correcties, bijvoorbeeld als u niet recht voor een gebouw kunt staan in een te smalle straat, ook nog de camera naar boven hebt gericht en/of uw camera scheef hebt gehouden. Dit is een lastig beheersbaar gereedschap. Ook bruikbaar voor psychedelische beeldvervormingen…

perspectief corrigeren in Snapseed

Het toverstafje is een aanrader; vaak lukt de automatische perspectiefcorrectie heel aardig. En anders is het stafje een goed uitgangspunt voor uw eigen pogingen.

perspectief corrigeren in Snapseed

Het mooie van Snapseed is dat bewerkingen heel slim intact blijven bij het toepassen van volgende tools. Stel dat ik vóór de correctie het witte gebouw links zou hebben opgelicht met behulp van een selectie. Als ik vervolgens het gebouw ga vervormen beweegt de selectie mee. Toch kan ik die selectie vervolgens nog wijzigen (bijvoorbeeld omdat ik de lichtheid van het gebouw nog wat wil bijstellen), ook ná de perspectivisch vervormde aanpassing.

Meer tips en informatie over Snapseed? Op dit blog hebben we er een speciale categorie voor: Snapseed. Een interview met Kees Molders over Snapseed vind je HIER.

Zo werkt Snapseed

Zo werkt SnapseedSnapseed is een populaire, gratis fotobewerkingsapp van Google voor Android en iOS. In de smartphonefotografie is het een veelgebruikt programma. Zo werkt Snapseed is het eerste volledige Nederlandstalige handboek over Snapseed. Het behandelt álle mogelijkheden van de app en het gaat in op ieder (sub)menu.

Dit boek is voor de smartphonegebruiker die fotografeert en méér wil doen met zijn of haar opnamen dan puur registreren met onbewerkte foto’s. Die gebruikers kunnen geïnteresseerde beginners zijn, fotohobbyisten, kunstenaars, maar ook meer zakelijke professionals die de smartphone steeds meer als hulpmiddel of zelfs als eerste camera gebruiken.

Dit boek is praktisch geschreven zonder poespas. Het laat alle mogelijkheden van Snapseed zien, waaronder de 29 gereedschappen (tools). Het is bruikbaar als naslag- en opzoekboek. Het bevat meer dan 140 schermafbeeldingen met uitleg en uitvoeringsstappen. De volgorde van de onderwerpen volgt de structuur van Snapseed.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.