Nieuw van Google: Backup and sync voor Google Foto’s en Google Drive

Nee! Niet nog een wolkje bovenin de balk van mijn Mac, dacht ik nadat ik de nieuwe back-upoplossing van Google had geïnstalleerd. Het wolkje staat naast het andere wolkje in die balk, dat van OneDrive. Okee, ik weet wel dat het allemaal in de cloud plaats vindt, maar kan er geen leuker icoontje worden bedacht? Genoeg gemopper! Backup and Sync lijkt een mooie nieuwe oplossing van Google voor het werken met Google Drive en het automatisch synchroniseren en downloaden van foto’s naar Google Foto’s.

Wat is Backup and Sync? Google zegt het zo: ‘Backup and Sync is een app voor Mac en PC die je bestanden en foto’s veilig opslaat in je Google Drive en Google Foto’s, zodat ze niet langer vastzitten (trapped zegt Google in het Engels) in je computer of andere apparaten. Kies de mappen die je wilt back-uppen en wij doen de rest.’

Veilig back-ups maken met Backup and Sync

Het maken van back-ups is voor veel mensen een ondergeschoven kindje. Ze weten dat het nodig en nuttig is, maar het komt wel een keer. Te laat meestal als het ‘een keer’ moet gaan gebeuren, want het onheil slaat onverwachts toe. Zijn je bestanden niet gegijzeld, dan is misschien je harde schijf gecrashed of heb je per ongeluk een bestand gewist. Elke nieuwe oplossing die het je maken van back-ups uit handen kan nemen is welkom.

Via de Voorkeuren kun je bij ‘Map Kiezen’ aangeven welke mappen je wilt back-uppen.

Google Backup and Sync combineert de uploader die je nodig had om foto’s vanaf je Mac of PC naar Google Foto’s te sturen samen met Google Drive. Na installatie van de app op je computer verdwijnt het icoontje van de desktop uploader voor Google Foto’s en het oude icoontje van de Google Drive. Er komt een wolkje voor in de plaats. Op de PC onderin de taakbalk, op de Mac bovenin de menubalk. In de voorkeuren van de app zie je Mijn Laptop 9op de Mac zie ik Mijn iMac), Google Drive en Instellingen staan. Bij het onderdeel van je computer zie je welke mappen je hebt gekozen om naar je Google Drive te back-uppen. Je kunt extra mappen toevoegen, die je ook geback-upt wilt hebben.

Opslagruimte nodig?

Het ziet er allemaal doordacht uit. Het is makkelijk om een map met bestanden veilig bij Google in de Google Drive op te slaan. Er is natuurlijk een ‘maar’. Des te meer je wilt back-uppen, des te meer opslagruimte je nodig hebt in je Google Drive. Opslagruimte kost geld, dus als je echt goed wilt back-uppen dan zul je je portemonnee moeten trekken. Natuurlijk blijven de foto’s die je in ‘Hoge kwaliteit’ naar Google Foto’s upload gratis, die nemen geen ruimte in beslag op je Google Drive. Downloads voor jouw computer vind je HIER. Het helpcentrum vind je HIER.

Of het allemaal vlekkeloos werkt? Geen idee nog. Ik heb het net geïnstalleerd. Volgende week laat ik het weten. Als jij er mee aan de gang gaat: laat je ervaringen weten!

2 gedachten over “Nieuw van Google: Backup and sync voor Google Foto’s en Google Drive”

  1. De back-up van mijn foto’s worden in verkenner ondersteboven geplaatst….. Als ik ze echter ergens in gebruik staan ze wel rechtop. Wel lastig als je foto’s zoekt in verkenner.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.