We worden bijna doodgegooid met nieuws over smartphones en tablets. Maar ook de ebook-reader evolueert gestaag. Lekker lezen zonder gedoe!
Een ebook-reader is een compact en betaalbaar apparaatje voorzien van een e-ink scherm. Dat laatste is wat ons betreft de maatstaf voor het predicaat ebook-reader. Er zijn ook een soort van vereenvoudigde tablets verkrijgbaar met een kleuren tft-scherm. Maar die hebben dezelfde nadelen als een gewone tablet: een relatief korte werktijd op een acculading en een slecht leesbaar scherm in zonlicht. Een ebook-reader voorzien van een e-inkscherm is juist uitstekend leesbaar bij licht. Dit type beeldscherm gedraagt zich namelijk net als papier. Heeft als nadeel dat u in het donker niets ziet, maar ook daar is allang wat op gevonden. De ebook-reader is dan ook ideaal voor boekenwurmen. In veel gevallen zelfs stukken praktische dan een tablet.
Scherp
De meeste leesboeken bevatten nauwelijks tot geen afbeeldingen. En als er al eens een plaatje opduikt betreft het veelal een lijntekening in zwart-wit. Het grote gros van de e-ink beeldschermen is zwart-wit (met een handjevol grijstinten erbij), dus dat komt goed uit. Tegelijkertijd oogt een e-ink-scherm veel scherper dan een traditioneel LCD-scherm bij gelijke resolutie. Kortom: voor de meeste e-ink-toepassingen word je al op haarscherpe tekst getrakteerd bij resolutie van 1024 x 768. Laat je door de schermresolutie in de specificaties van dit soort apparaten dus niet afschrikken!
Draaibare druppeltjes
Een e-inkscherm zit bomvol minuscule draaibare inktdruppeltjes. De ene kant is wit en de andere kant zwart. Via een elektrische spanning zijn ze draaibaar. Van zwart naar wit of andersom. Licht wordt net als bij gewone inkt op papier gereflecteerd door omgevingslicht. Het resultaat: een scherm dat oogt als papier. En daarmee ideaal is voor het lezen van lappen tekst. Extra voordeel van een e-ink scherm is dat de druppeltjes als ze eenmaal zijn gericht ook zo blijven staan. Kortom: de achterliggende mini-computer kan in de slaapstand springen terwijl jij leest, alleen tijdens het omslaan naar een nieuwe pagina is er even wat energie nodig. De batterijduur wordt bij een ebook-reader dan ook niet in uren maar in weken gemeten.
Steeds geavanceerder
ebook-readers draaien steeds vaker op bekende (mobiele) besturingssystemen als Android of Linux. Volledig aangepast voor een laag energieverbruik, dat wel natuurlijk. Toch zien we in de nieuwe e-books ook al quad-core processors opduiken. Het betekent dat extraatjes als browsers en soms zelfs de mogelijkheid tot het installeren van apps mogelijk is. Bedenk daarbij wel dat een e-ink-scherm niet geschikt is voor snelle beeldwisselingen! De schermopbouw is traag, dus spelletjes spelen en video’s kijken kan je vergeten. Browsen lukt nog net, als je niet te veel op- en neer scrollt. De primaire toepassing is lezen. Daarbij wordt een scala aan bestandsformaten waaronder ePub en pdf ondersteund. Ga je boeken online kopen, dan moet wel vaak een DRM-certificaat geïnstalleerd worden. De methode verschilt per boekwinkel en het is dan ook zaak om de instructies betreffende dit onderdeel goed te bestuderen. DRM staat overigens voor Digital Rights Management, ofwel een kopieerbeveiliging.
Kleur
Momenteel zijn ebook-readers met een e-ink kleurenscherm nog niet leverbaar. De verwachting is echter dat die vanaf volgend jaar op de markt gaan verschijnen. De schermen zelf zijn vorig jaar uitgevonden. Op dat moment wordt het ook interessant om tijdschriften op ebook-readers te lezen; zéker als het scherm wat grotere afmetingen heeft. Nu ziet deze lectuur er op een zwart-wit e-ink scherm niet erg aantrekkelijk uit. Pas op een tablet komt een digitaal tijdschrift echt tot leven. Maar boekenliefhebbers zijn momenteel beter af met een ebook-reader dan een tablet. Al was het maar vanwege het zonlichtprobleem. En o ja: de nieuwste generatie ebook-readers beschikt inmiddels ook over schermverlichting. En een aanraakscherm. Bedenk tot slot dat de meeste ebook-readers ook geluidsbestanden (muziek en audioboeken) kunnen afspelen.
Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Als vroege eReader gebruiker is het onbegrijpelijk dat er nog koffers met pakken zwaar papier op vakantie worden meegezeuld. Het apparaat verkeert wat mij betreft nog steeds in de kinderschoentjes. Aan de technologische ontwikkeling kan niet hard genoeg getrokken worden. Zo is het met de interface van een Kindle (paper white in mijn geval) nog ernstig behelpen. Waarom bij het aanzetten bv niet als eerste het omslag van het te lezen boek getoond maar in plaats daarvan zien we een lullige gravure van inktpennen uit de 19e eeuw??
Neem een Kobo, probleem opgelost 🙂