Samsung Galaxy S8: de strijd om de Bixby-knop

Een apparaat dat je van een fabrikant koopt is van jou. Daar kun je meedoen wat je wilt. Dus als je daar iets aan aanpassen wilt, dan mag dat. Het zelf repareren van een smartphone? Moet kunnen, ook als je tegengewerkt wordt doordat de fabrikant er moeilijke schroefjes opzet. Softwarematige aanpassingen van een smartphone? Dat wordt al moeilijker om te doen, maar als het kan, waarom niet? Ontwikkelaars lijken nu een strijd aan te gaan met Samsung vanwege de Bixby-knop, een knop op de zijkant van de Galaxy S8 waarmee je Bixby activeert. Als je geen Bixby wilt, kun je die knop wel voor iets anders gebruiken. Toch? Samsung probeert dat echter te voorkomen. Bixby-wedstrijd Ontwikkelaars – Samsung: 2:1 (bij de rust).

Misschien weet je niet wat Bixby is? Dat is een digitale assistent vergelijkbaar met Alexa van Amazon, Siri van Apple en de Google Assistent van Google. Bixby is ontwikkeld door Samsung en werd geïntroduceerd bij de Samsung Galaxy S8. Over de telefoon waren de meeste recensies het wel eens: een prachtige, snelle, mooie, goede telefoon. Maar dat Bixby… Wat moet je ermee? Men vond op dit moment Bixby tot weinig in staat. Bixby is misschien te vroeg uitgebracht is de algemene opinie. En die knop aan de zijkant waarmee je de assistent kunt oproepen is voor sommige gebruikers een pain in the ass.

Bixby-button remappen

Dus kwamen er slimme ontwikkelaars die bedachten dat die knop ook wel een andere functie kon krijgen. Zo gezegd zo gedaan. Er kwamen patches waarmee je die knop kon remappen. Je hoefde er niet eens je apparaat voor te rooten.

Dat liet Samsung niet op zich zitten. Een recente update voor de S8 bij T-Mobile in Amerika zorgde ervoor dat die oplossingen niet meer werkten. Inmiddels, een paar dagen later, zijn er alweer nieuwe oplossingen die die knop weer kunnen aanpassen. 2:1 voor de ontwikkelaars.

De slag om de virtuele assistent

Het lijkt erop dat Samsung de gebruikers Bixby koste wat het koste door de strot wil duwen. Geen goede zaak. Natuurlijk, Samsung wil dat je in haar universum blijft of komt. Bixby komt waarschijnlijk in allerlei andere apparaten van Samsung, dat tenslotte niet alleen smartphones maakt. Televisies, magnetrons, wasmachines, straks allemaal met Bixby. De slag om de virtuele assistenten is losgebarsten. Een Amazon of Google speaker in de kamer die naar je luistert? Allemaal Samsung-apparaten die naar je opdrachten luisteren? Het is duidelijk dat Samsung hier flink op inzet.

Voorlopig staat het 2:1 voor de ontwikkelaars, die zelf willen bepalen waar een knop op je telefoon voor dient. Een goede zaak, vind ik. Het is jouw apparaat, waarmee je moet kunnen doen wat je wilt. Op je Android-telefoon kun je ook Cortana installeren, als je dat handig vindt. Dan zou je dus ook die Bixby-knop moeten kunnen veranderen in een Cortana-knop… Of vind jij van niet?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.