Nu ook moord in Facebook-schandaal? (bron afbeelding: https://pixabay.com/nl/poison-fles-geneeskunde-oude-1481596/)

Nu ook moord in Facebook-schandaal?

Het wordt steeds gekker rondom het Facebook-schandaal en Cambridge Analytica. Inmiddels vermoedt ex-medewerker en klokkenluider Christopher Wylie van dat bedrijf dat zijn voorganger is vermoord.

Facebook komt in steeds zwaarder weer terecht. Niet alleen is er sprake van een gegevensmisbruik van ongekende proporties via het bedrijf Cambridge Analytica, mogelijk is er nu ook sprake van moord. Agatha Christie had het beslist niet beter kunnen verzinnen allemaal. Klokkenluider en ex-medewerker van Cambridge Analytica Christopher Wylie heeft aan een commissie van het Britse parlement namelijk gemeld dat hij vermoed dat z’n voorganger Dan Muresan is vergiftigd. Dat zou gebeurd zijn tijdens een schimmige deal in Kenia waar iets misliep. In dat soort landen wordt dan meteen de rekening gepresenteerd. In dit geval werd betaald met een leven. Volgens Wylie berust zijn verklaring op ‘pure speculatie’, maar baseert hij z’n aanname op het feit dat een politieke deal aldaar mislukte. En dan is er natuurlijk nog het harde feit van een dode Muresan. Een dertiger die om onverklaarbare redenen dood werd aangetroffen in een hotel in Kenia.

Levensgroot probleem

Als blijkt dat Muresan inderdaad is vermoord en deze moord door omkoping van de lokale politie (zoals Wylie vermoedt) is verdonkeremaand, heeft Facebook een nog veel groter probleem dan het al had. Dat de feitelijke vergiftiging werd uitgevoerd op een werknemer van Cambridge Analytica doet daar niets aan af. Facebook en Cambridge zijn (of beter: waren) innig verstrengeld met elkaar. Dat er in de bedrijfscultuur van Facebook iets heel erg mis is, moge ook duidelijk zijn. We zijn in ieder geval heel benieuwd naar de reactie van Zuckerberg, als deze ooit komt natuurlijk.

Vaag

Probleem is dat de schaal van het misdrijf (want zo mogen we het inmiddels wel noemen) waarin Facebook en Cambridge Analytica verwikkeld zijn geraakt groot is. Facebook zal er in ieder geval niet zonder kleerscheuren vanaf komen. De kans op regulering door overheden is in ieder geval groot. De belangstelling van de EU is in ieder geval alvast gewekt en ook in de VS lijkt de politiek wakker geschud. Want inmiddels is wel duidelijk dat de social media-dienst het wel heel bont heeft gemaakt qua privacy van gebruikers.

Een gedachte over “Nu ook moord in Facebook-schandaal?”

  1. Dit is wel een extreem bizarre situatie waar Facebook zich zelf in gemanoeuvreerd heeft. Dat de EU nu strengere eisen wat betreft veiligheid en privacy gaat stellen lijkt me niet meer af te wenden. Zuckerberg toont zich hier een hele slechte leider, vind ik. Dit lijkt hem compleet boven het hoofd te groeien. Ik ben benieuwd wat de volgende stap van hem zal zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.