Scott Kelby’s Lightroom Killertips

We schreven eerder over de verbeterde manier waarop Lightroom je foto’s ontwikkelt als je bij Standaard op Auto (ontwikkelen) klikt. Een foto ziet er vaak/regelmatig een stuk beter uit, een en ander natuurlijk afhankelijk van hoe je de foto belicht hebt. Natuurlijk moet je er meestal zelf nog wat aan doen om de puntjes op de i te zetten, maar het begin is er. Scott Kelby heeft bij zijn Lightroom Killertips nog wat adviezen over die verbeterde Auto-ontwikkelfunctie.

Lightroom Killertips

Lightroom Killertips

Scott Kelby heeft een blog – Lightroom Killertips – waarop hij regelmatig tips, weetjes en handigheidjes over Lightroom deelt. Naast zijn betaalde andere info – boeken, seminars en tijdschriften – is dit een gratis te volgen blog. De Lightroom Killertips zijn altijd leuk om te lezen. Tips over hoe je je Lightroom-catalogus een nieuwe naam kunt geven, wat ‘Flow Control’ bij je penselen nu precies doet en of je nu wel of niet XMP-informatie moet wegschrijven. Zijn laatste tip ging over die nieuwe Auto-ontwikkelfunctie in Lightroom. Kelby vindt het een hele verbetering, maar is niet helemaal tevreden.

HDR-look

Bij de Lightroom Killertips moet je altijd een beetje door reclame heen voordat je bij de échte tips komt. Nadat je bij deze tip hebt gelezen waar hij op de wereldbol vertoeft – in dit geval in Atlanta voor een seminar – komt Kelby terzake. Hij is enthousiast over de nieuwe Auto-resultaten. Hij gebruikt het veel, maar merkte dat de foto’s soms een beetje teveel HDR-achtig worden. Met HDR, High Dynamic Range, kun je mooie resultaten bereiken, maar ook resultaten die er lelijk, over the top, uitzien. Hij denkt dat bij Auto de schuifregelaar van de Schaduwen een beetje teveel naar rechts gaat en dat het Contrast te veel naar omlaag wordt gezet. Dat van het contrast had ik ook geconstateerd, van die schaduwen niet.

Lightroom Killertips
Een HDR-look na Auto, vindt Scott Kelby.

Auto plus aanpassingen

Zijn advies: klik op de Auto-knop en kijk in ieder geval naar die twee schuifregelaars. Zet de schuifregelaar van de Schaduwen een beetje terug, zet het Contrast weer omhoog. Voor de foto uit deze blogpost van de Killertips zette hij ook de Belichting een beetje omhoog en de Zwarte tinten een beetje naar rechts. Wég is de HDR-look. Ik heb niet echt last gehad van een ‘HDR-look’ als ik Auto gebruik, mij was wel opgevallen dat het contrast bijna altijd omlaag wordt gebracht. Als je dat weet is dat na Auto je eerste aanpassing. Hoe zijn jouw ervaringen met de nieuwe Auto-ontwikkelfunctie? Gebruik jij hem of doe je alles liever zelf?

Van Scott Kelby verschenen bij Van Duuren Media twee boeken over Lightroom: Het Photoshop Lightroom 6 / CC boek voor digitale fotografen en Het Lightroom Mobile-boek. Bestel ze rechtstreeks bij Van Duuren Media, bij je favoriete online boekhandel of bij je boekhandel of camera-winkel om de hoek.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.