Online Flexwerken en geld verdienen

Online Flexwerken en geld verdienen

Benjamin Peters en ik schreven samen het boek Online Flexwerken en geld verdienen. Wat kun je in dit boek verwachten? Dit boek gaat niet over illusies en geld dat met het grootste gemak binnengeharkt kan worden. Dat geld bestaat namelijk niet. Alleen in sprookjes, of als je bereid bent dingen te doen die het daglicht niet kunnen verdragen. Dit boek gaat over concrete manieren waarop je via internet of zelfs volledig op internet, dus honderd procent vanachter het beeldscherm, geld kunt verdienen.

Bijna alles – niet alles – wat je in dit boek leest hebben wij in praktijk van bijna tien jaar. Dit boek is het resultaat van heel veel trial and error en nog meer plezier.

Online Flexwerken en geld verdienen
Achter deze verhalen over snel geld zit altijd een verdienmodel voor de YouTuber. Snel geld bestaat niet!


We hebben pizza’s bezorgd, automatische telefoondiensten getraind, Red Bull-blikjes gespiegeld in de supermarkt, valuta en Bitcoins verhandeld, T-shirts ontworpen, een webshop met detectiveboeken beheerd, cursussen gepubliceerd en nog veel meer. Sommige dingen lopen nog steeds door en leveren elke maand wat op, andere dingen waren even leuk, sommige dingen helemaal niet. Maar alles was het proberen waard.

In dit boek is een onderverdeling gemaakt op basis van het soort werk, waar dat werk daadwerkelijk plaatsvindt en hoe zeker of onzeker het is dat je er geld mee verdient. Er zijn dingen waarbij je echt ondernemer wordt en dingen waarbij je op een leuke manier wat bijverdient in verloren uurtjes. De volgende onderwerpen komen aan bod.

Zonder moeite je bankrekening vullen

Dit zijn activiteiten die geen specifieke expertise verlangen. Op aanbiedingen jagen, dingen als reviews maken, producten testen, telefoondiensten draaien. Je doet ze thuis, dat kan in Boerenkoolstronkeradeel zijn of in Timboektoe. Je doet ze in verloren uurtjes. Beter wat geld verdienen dan op de bank vegeteren bij de zoveelste talentenshow of sitcom. Rijk word je er niet mee, maar je kunt er best leuk mee bijverdienen zonder dat je iets hoeft te kunnen.

Benen strekken en geld verdienen

Er zijn ook online diensten waar jij jezelf kunt aanmelden en verhuren, maar die wel verlangen dat je de deur uitgaat. Dat kan dus ook andersom: je bent ergens, hebt een verloren uurtje en pakt via een app even een of twee klusjes op. Denk hierbij aan bezorgdiensten of mysteryshopping.

Expertise delen

Bij RedBubble kun je jouw designs of die van anderen omzetten in T-shirts, bekers, enorme posters en andere goodies. En RedBubble is niet de enige.

Hierbij kun je denken aan netwerken waarop jij jezelf aanbiedt als programmeur, vormgever, voiceover of iets heel anders. Je moet iets kunnen en je doet klusjes voor klanten over de hele wereld. Ook dit is meestal thuiswerk, waarbij een internetverbinding voldoende is. Ook hierbij kun je dus met een gerust hart verhuizen naar Pokigron of Hongerige Wolf en toch doorgaan met geld verdienen. Er zijn genoeg mensen die van dit soort activiteiten kunnen leven.

Ondernemen op marketplaces

Een duidelijke stap verder in dit boek is bijvoorbeeld het beginnen van een eigen webshop. Je kunt een succesvolle webshop hebben, zelfs met eigen producten die je zelf ontworpen hebt en hebt laten maken, terwijl je nooit een product, een doos of een postzegel hoeft aan te raken. Je hoeft er ook geen website voor te bouwen of te beheren. Daarover gaat dit hoofdstuk. Het kan beginnen als leuke bijverdienste, maar kan uitgroeien tot een echte onderneming. Je loopt dan ook enig risico.

Riskant, illegaal of uit de kleren

Risico op verlies en kans op winst kun je berekenen. Is de kans op succes vooraf volslagen onbekend en niet te berekenen, dan wordt het al gauw een gok of gokken. Er zijn succesvolle online pokerspelers of bijvoorbeeld gamers die miljoenen verdienen.

Het glamourleven als webcammodel, wat wel degelijk een prima inkomstenbron kan zijn, past om begrijpelijke redenen ook niet in de context van dit boek. En dan zijn er nog dingen die vooral kansrijk worden voorgespiegeld maar die met zekerheid nooit wat opleveren, zoals binary options trading. Illusies horen überhaupt niet in dit boek thuis.

Maar al die zaken die niet in dit boek thuishoren, worden toch summier besproken en vooral met de nodige reserves. Zoals vlogger en influencer worden. Het kan, maar de kans dat het lukt laat zich op geen enkele manier voorspellen.

Online marketing en verdienmodellen

Ga je online iets aanbieden – hippe T-shirts, antieke klokken of jezelf – dan moet je publiek zien te bereiken. Dat kan publiek zijn in jouw stad of regio, of wereldwijd. Je moet dus online een klantennetwerk opbouwen. Je wilt een merk maken van jezelf als expert of van jouw product en ineens ben je druk bezig met online branding. Op internet kun je een heel eind komen zonder of tegen geringe kosten.

En heb je eenmaal publiek, dan is de vraag: hoe verdien je daaraan? Op welke manieren kun je geld verdienen aan jouw activiteiten op internet? Dat gaat vooral over het krijgen van sponsoren, advertenties in jouw content plaatsen en affiliatemarketing. Bij sommige manieren verdien jij geld, terwijl het jouw publiek niets hoeft te kosten. Wel een business, maar geen klanten. Ideaal.

Praktische zaken

Hoeveel ondernemer ben je bij die online bezigheden? Moet je een KvKinschrijving hebben, moet je boekhouden en btw doorberekenen? Heb je speciale computers nodig? Moet je werkkamer aan allerlei eisen voldoen? Ook deze praktische zaken krijgen een plek.

Ons boek Online Flexwerken en geld verdienen is geen how-to gids waarin stap voor stap is voorgekauwd wat je moet doen. Veel diensten en producten op het web veranderen te snel om ze aan de drukpers toe te vertrouwen. Bovendien ben jij als startende ondernemer, hoe klein jouw bedrijfje of activiteiten ook worden, veel te nieuwsgierig om stap-voor-stapgidsen te volgen. Je bepaalt jouw route liever zelf en zoekt zelf uit hoe de dingen werken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.