Online shoppen, waarop letten?

Online shoppen doet tegenwoordig vrijwel iedereen. Logisch ook, want waarom zou je in ‘s hemelsnaam een druk stadscentrum inrijden, de hoofdprijs voor een uurtje parkeren neertellen om dan tot de ontdekking te komen dat het artikel dat je nodig hebt net is uitverkocht.

Online shoppen is het tegenwoordig helemaal. Zag vandaag toevallig dat je bij Bol.com voor iets van drie Euro extra nog dezelfde dag kunt laten bezorgen. Tja, een uurtje parkeren in een stad kost al gauw (minstens…) een Eurootje of zeven. Dus zelfs met die extra razendsnelle bezorging ben je nog altijd goedkopere uit. En het leuke: het maakt niet uit vanuit welke plaats in Nederland het ding verstuurd wordt. Dus als jij in Maastricht woont en je bestelde waar ligt in Groningen: prima. Is dat milieu-onvriendelijk? Welnee, want er komen nog veel meer pakketten uit Groningen die ergens tussen daar en Maastricht een afleveradres hebben. Er zijn immers nog (veel) meer mensen die aan online shoppen doen! En hoe zit het met de veiligheid? Ach je kent ‘de grote namen’ vast wel. Bol, CoolBlue, Alternate, Conrad enzovoorts. Daar hoef je sowieso niet bang te zijn voor gezeur. Tenzij je er zelf een potje van maakt natuurlijk, maar dat geldt bij een ‘echte’ winkel ook.

Zelf goed opletten

Je moet wel wat meer oppassen bij kleinere en onbekende(re) webwinkels online. De meesten zijn ter goeder trouw. Vaak middenstanders die hun waar ook online zijn gaan verkopen om hun klantenkring uit te breiden. Prima, uitstekende ontwikkeling voor zowel klant als winkelier! Minpuntje is vaak dat je – zeker bij de beginners – ziet dat de bestelprocedures niet helemaal lekker lopen. Of dat de hele verbinding tijdens het bestellen, invullen van naam-en-adres-gegevens, eventuele creditcardgegevens enzovoorts niet versleuteld zijn. Het is in dat geval zaak dergelijke formulieren niet in vullen en de bestelling af te breken. Het risico dat hackers als vliegen om een pot honing zoemen is levensgroot. Je kunt controleren of een verbinding versleuteld is door naar het groene slotje in de adresbalk te kijken. Zodra het slot zichtbaar is, zit je goed. Denk je dat een winkelier 100% betrouwbaar is (bijvoorbeeld omdat je al decennia lang als fysieke klant bij haar of hem komt), dan is het verstandig om eens contact met de webwinkel op te nemen en uit te leggen dat het achterlaten van privacygevoelige gegevens via een niet-versleutelde verbinding een verre van goed idee is.

Keurmerken (zeggen ook niet alles…)

Er zijn diverse keurmerken in omloop als het gaat om webwinkels.Thuiswinkel Waarborg is waarschijnlijk de meest bekende. Je kunt hier snel controleren of een webwinkel ook écht lid is. Ironisch genoeg niet tijdens ons bezoek gisteren, toen lag de hele site eruit. Verder geldt: helaas, iedere kluns kan een keurmerk beginnen. Of nog erger: iedere malafide webhandelaar kan natuurlijk gewoon het logo van een bekend keurmerk op z’n site zetten. Kan lang duren voordat het misbruik ontdekt wordt. Een keurmerk alleen is dus niet alleen zaligmakend. Zie bijvoorbeeld dit alleraardigste artikel van de Consumentenbond over dit onderwerp. Kortom: bij webshoppen is het vooral zaak om goed te letten op dat welbekende onderbuikgevoel. Lang niet iedere kleine webshop is onveilig of onbetrouwbaar, verre van dat. Maar wel geldt nog altijd dat als iets te mooi klinkt om waar te zijn, het dat ook vaak gewoon is.

online shoppen
Let op keurmerken bij webshops, maar staar je er zéker ook niet blind op. Iedereen kan (helaas) een keurmerk bedenken… (bron afbeelding: https://www.needpix.com/photo/253860/ok-rubber-stamp-stamp-approved-quality-label)

Kies voor vertrouwd

Gaat het mis – ofwel: betaald maar niks ontvangen – dan is dat bij de bekende grote webshops veelal snel op te lossen. Bij kleinere webwinkels kán gezeur ontstaan. Check dus altijd of een beoogd product toevallig ook bij een groter bedrijf leverbaar is. En kies voor de betrouwbaarheid daarvan, zelfs als het je een paar Euro meer zou kosten.

online shoppenBij het online winkelen moet je goed de veiligheids- en privacyregel voor online gaan in acht nemen. Laat nooit meer gegevens achter dan strikt noodzakelijk. Let op of je niet automatisch lid wordt van allerlei nieuwsbrieven (als je daar geen behoefte aan hebt). Check dat slotje (hoewel datzelfde slot NIKS zegt over de betrouwbaarheid van de website zelf, het geeft puur en alleen aan dat tenminste de verbinding versleuteld is). En lees ook dat handige boek van Hans Frederiks en Ronald Smit eens: Veilig online, Bescherm jezelf tegen cyberaanvallen. Zit met net een weer wat geruster gevoel – want gewapend met kennis – achter je scherm.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.