onze privacy

Het komende decennium en onze privacy

De jaren 10 van deze eeuw kunnen we zien als de jaren waarin de smartphone niet meer uit iemands hadden was te slaan. Smartphone-verslaving weetjewel. Google en Apple kwamen met apps die je verslaving in beeld brachten en – hypocriet – zeiden dat je eens wat minder op je telefoon moest kijken. En de nerds zeiden dat hun kinderen echt geen tablet en/of smartphone kregen. Hypocriet. Anyway, die smartphone is niet meer weg te denken. Met die smartphone gaven we in die afgelopen tien jaar onze privacy op. Lees er deze blogpost nog maar eens op na. Is er in het komende decennium nog redding voor onze privacy?

Misschien hebben jij en ik het al helemaal opgegeven met die privacy. Appie Heijn weet alles van me via mijn bonuskaart. Leuk toch, die persoonlijke bonusaanbiedingen? Google heeft me al helemaal in zijn macht. Ik heb een Google Pixel-telefoon. Ik gebruik Google Docs. Ook ben ik een fervente gebruiker van Google Foto’s. Ik zoek met Google. Met Google Maps vind ik mijn bestemmingen. En ik heb Google Home-speakers in huis. Tegen mijn Sonos-speakers roep ik om een liedje op te zetten. Mijn muziekverzameling die ik vroeger in iTunes had zit nu in Google Play Music.

Google weet alles

Google weet echt alles van me. Waar ik ben geweest. Wat ik heb gezocht over bijwerkingen van bepaalde medicijnen. Hoe het zit met migraine. Wat voor cadeautjes ik heb besteld deze kerst. Alles wat ik in Google Docs heb geschreven. Het overzicht van mijn inkomsten in Google Sheets, dat ik voor mijn boekhouder heb opgesteld. Dat ik opzoek was naar een andere ziektekostenverzekeraar. Teveel om op te noemen. Google weet veel te veel. Maar wat moet ik? Wat zijn de alternatieven?

Facebook ook?

Facebook weet veel minder van me. Ik sta op Facebook onder een schuilnaam. Ik moet wel op Facebook zijn om de pagina van Computer Creatief bij te houden. Smoesjes natuurlijk, want ondertussen post ik af en toe een mooie foto op Feestboek, geef ik likes aan de foto’s van mijn vrouw, dochter, uitgever enzovoort. Facebook heeft vast al lang geconstateerd dat Hans Hondsbossch Hans Frederiks is, dat Hans Hondsbossch een van de Fredlees op Instagram is en dat Hans Frederiks van Whatsapp ook die Hans Hondsbossch is en andersom.

Het moet anders

Het is mij duidelijk dat het anders moet. Dat niet Google, Facebook, Apple en allerlei obscure bedrijven informatie van mij bij elkaar moeten sprokkelen en daarmee hun duistere dingen doen. Je kunt zelf een beetje doen om je privacy te beschermen. Ik bedoel: ik kan het zelf een beetje proberen. Toch zit ik verweven in het Google-universum. Ik schrijf dit stuk op een Chromebook… Nou, dan weet je het wel. Chromebook = Google. We zullen er niet meer omheen kunnen dat die dataverzamelaars aan banden moeten worden gelegd. En dat zal echt niet van die dataverzamelaars komen.

De overheid en onze privacy?

Dat moet de overheid doen. Dat is eigenlijk de enige die dat kan doen. Facebook opsplitsen. Bepalen wat er met die data die Google over ons verzameld wel en niet mag gebeuren. Hoe het zit met gezichtsherkenning op straat, in de openbare ruimte. Van het Amerika van Trump verwacht ik wat dat betreft niet veel. Van de bedrijven zelf al helemaal niet. Misschien wel hier in Europa via de EU. De EU kan Google en Facebook op een beperkte manier aanpakken. De komende tijd ga ik in ieder geval eens kijken of ik wat minder over mezelf kan prijsgeven aan de dataverzamelaars.

Voor de rest wens ik jullie toch veel plezier op je mooie smartphone (bij mij staat ie ook gewoon aan), een goed uiteinde en een mooi begin van het nieuwe decennium… En veel meer privacy natuurlijk!

Het boek Veilig online, bescherm jezelf tegen cyberaanvallenIn het boek Veilig online, bescherm jezelf tegen cyberaanvallen (auteurs Hans Frederiks en Ronald Smit) leer je hoe je gewapend met onder meer een beetje gezond verstand, een beetje kennis en de juiste software een hoop ellende op je computer, tablet en telefoon kunt voorkomen en hoe je je online-privacy kunt verbeteren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.