Opvouwbare telefoons zijn ook weer niet héél nieuw natuurlijk... (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nokia_9210.jpg)

Opvouwbare telefoons: zinvol?

Telefoons moeten – qua schermoppervlak – steeds groter worden. Althans, dat is de trend die is ingezet door fabrikanten. De nieuwste trend in de vorm van de opvouwtelefoons gaat misschien een stapje te ver?

Het lijkt erop of de dagen van weleer terugkeren. Was het vroeger hyperhip om een flip-mobieltje te hebben (zo’n ding dat openklapte waarbij de onderste helft het toetsenbord bevatte en de bovenste helft het scherm), tegenwoordig willen fabrikanten graag dat je een opvouwbare telefoon kiest. Ongetwijfeld niet in de laatste plaats omdat daar een fors prijskaartje aan hangt. Maar ook omdat ‘de consument’ het schijnt te willen. Is dat eigenlijk wel zo? De run op steeds grotere schermen van smartphones is misschien nog een beetje verklaarbaar. Toch wordt daarbij wel een grote groep mensen vergeten die vooral een compacte, lichtgewicht telefoon op zak willen hebben. Tegenwoordig lijk je niet meer mee te tellen als je een telefoon met een schermdiameter van minder dan 6 inch bij je hebt. Toegegeven: zo’n groot scherm leest natuurlijk lekker. Maar is zo’n grote ‘knol’ die je de hele dag bij je draagt nou écht zo handig? Een opvouwtelefoon zou dan inderdaad een alleraardigst compromis kunnen zijn.

Proefkonijn?

Groot probleem met de opvouwbare telefoons is, dat het een compleet nieuwe techniek betreft. De grote vraag is dan ook hoe dergelijke toestellen alledaags gebruik doorstaan. Hoe vaak werkt het vouwmechanisme bijvoorbeeld feilloos voordat het defect raakt? En hoe vaak kan dat flexibele scherm echt omgevouwen worden zonder dat je daar ook maar iets van gaat zien? Hoe zit het met een val? Er zal ongetwijfeld goed zijn nagedacht over het concept. Maar elk bewegend onderdeel op een mobiel apparaat brengt risico’s met zich mee. Het zijn altijd de scharniertjes, klepjes, uitschuifbare onderdelen, uitstekende zaken en meer die het eerst kapot gaan aan welk apparaat of stuk speelgoed dan ook. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor een  smartphone en zeker een opvouw-exemplaar. Verder komt er nog een probleem bij in de vorm van het zoeken naar een passende beschermhoes die eveneens niet razendsnel slijt door het vele open- en dichtklappen. Kortom: wellicht bent u als consument momenteel nog een beetje een soort van proefkonijn.

Interessant

Het is natuurlijk niet de bedoeling om die opvouwtelefoons helemaal de grond in te boren. Er zijn best interessante mogelijkheden voor te bedenken. Maar of het de standaard wordt in mainstream mobieltjesland? De kans is levensgroot dat het een kortdurende hype gaat worden die dezelfde weg gaat als 3D-tv. Ofwel: leuk voor de echte liefhebber, maar de gemiddelde consument zit niet echt op het ‘gedoe’ te wachten. Nu ze er eenmaal zijn zal deze categorie smartphones nog wel een tijdje blijven. Maar de best verkopende modellen worden het mogelijk niet. Al was het op dit moment maar vanwege de hogere prijs in vergelijking tot een gewoon model. Desondanks is het dan weer wel verdraaid interessant om te zien dat (zeer) flexibele OLED-schermen inmiddels productierijp zijn. Dat biedt perspectieven voor de toekomst!

Het boek Beter fotograferen met je smartphone, Technieken voor de mooiste foto's door Hans Frederiks

Waar smartphones tegenwoordig bijna allemaal verbazingwekkend goed in zijn – opvouwbaar of niet – is fotograferen. In het boek Beter fotograferen met je smartphone, Technieken voor de mooiste foto’s door Hans Frederiks leer je hoe je het onderste uit de kan haalt wat mobiele fotografie betreft!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.